Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 17 Mar, 2014 LUNETA DO OBSERWACJI MIASTA
Witam od niedawna mieszkam na 15-stym piętrze w wieżowcu i jest na co popatrzeć - wpadłem na pomysł aby kupić lunetę lub lornetkę. Miałyby to być jedynie obserwacje miasta - ludzie, samochody itp. Zasięg ok 400 metrów. Jako że jestem kompletnym laikiem, proszę o pomoc - czy lepsza będzie lornetka, czy ewentualnie luneta + statyw. Oczywiście zależy mi na jak największym przybliżeniu wybranego 'celu' jak i ostrości obrazu. Podkreślam, że nie zależy mi na obserwacji nieba itp. chciałbym jedynie, aby po wypatrzeniu np jakiejś pięknej pani w odległości tych 300 metrów było ją dobrze widać = blisko i wyraźnie Skłaniałbym się chyba bardziej ku lunecie .Proszę o ewentualne sugestie na temat odpowiedniego sprzętu do opisanych wyżej potrzeb. Pozdrawiam
Przy długotrwałych obserwacjach patrzenie jednooczne jest bardzo męczące także lornetka jest o wiele lepsza. Polecałbym albo dobrą i tanią Delta Optical Silver 10x50 albo lepszą i droższą Olympus EXPSI 12x50. Po środku jest jeszcze Nikon Action EX 10 lub 12x50. Odległości w mieście nie są duże więc nie napalaj się na powiększenie bo to mało istotny parametr jeśli chodzi o zobaczenie jak najwięcej. A po krótkim czasie docenisz mobilność lornetki. Po prostu kładziesz na parapecie i jest zawsze pod ręką. Nie ma statywów ani innych dodatkowych kosztów i komplikacji. Możesz ją zabrać na wycieczkę. Wtedy to nawet 10x42 byłaby lepsza.
Na lunetę ze statywem musiałbyś przewidzieć ok. 1000zł najmniej. Miałbyś dużo większe powiększenie ale wcale nie widziałbyś więcej. Za taką kwotę zaś mógłbyś też kupić lepszą lornetkę, może dachówkę.
No chyba, że masz już upatrzoną "ofiarę" i chcesz jej czytać listy przez ramię. To wtedy chyba powinieneś zgłosić się do lekarza zanim przyjdzie Policja.
Dzięki za odpowiedz. Ofiary nie ma i nie będzie - nie o to chodzi Chce tylko się porozglądać po okolicy. Ok w takim razie jestem zdecydowany na lornetkę, lecz nie ukrywam, że dla mnie jako amatora cena Delty Optical Silver 10x50 jest zbyt duża. Powiem tak - proszę o podanie możliwie najlepszej lornetki do miejskich obserwacji na krótkich dystansach do kwoty 300 złotych Delta Optical StarLight 15x70 albo Celestrona SkyMaster 15X70 będą okej ?
Macieyekk, ja osobiście używam "z okna" dwóch lornetek. Jedna to 8x42 Vortexa Diamondbacka, a druga to brany przez Ciebie pod uwagę Celestron SkyMaster 15x70. Każda ma swoje wady i zalety. Oczywiście Vortex jest dużo lepszy optycznie od SkyMastera i to widać. Jednak do amatorskich obserwacji ten SkyMaster nie jest wcale taki zły. Też bardzo się bałem jego zakupu. Ja mam to szczęście, że mieszkam na 7 piętrze i mam widok na prawie całą swoją okolicę, lądujące od Południa samoloty na Okęciu, również na te startujące, oraz na niebo od samiuśkiej Północy przez Wschód, aż do Południa. A jeszcze pod blokiem mam domek jednorodzinny z ogrodem, a tam sporo ptaszydeł. I generalnie więcej spoglądam przez Celestrona. Lecz tu statyw się przydaje. Jeśli martwi Cię waga Celestrona to po prostu łapiesz go przy obserwacjach za obiektywy, a nie za pryzmaty i stabilność jest wtedy większa. I nie oszukujmy się, w końcu, któregoś dnia popatrzysz w niebo i baaardzo się zdziwisz . Na pewno jednak DO Entry, którą proponuje kivirovi będzie bardziej poręczna, uniwersalna i mobilna. Kilka razy miałem okazję z niej skorzystać. Też daje radę. Wybór należy do Ciebie.
Nie radzę tylko tego Skymastera wynosić z domu. On ma chyba agorafobię - świeże powietrze mu bardzo nie służy
Kivirovi, dlaczego? Ja na razie nie mam lunety do obserwacji i w teren tacham ze sobą statyw i tą właśnie lornetkę. I nie narzekam. Wiadomo, szczyt optyki to to nie jest ale z braku laku i kit dobry.
Ja jednak polecę lunetę. 15te piętro to wysoko i lornetki o powiększeniu 10-12x nie dadzą Ci tego co oczekujesz. Nawet mała luneta klasy 60-65 mm z powiększeniami od 15/16x do 45/60x będzie lepsza.
Wcale nie musisz używać maksymalnych powiększeń, bo okolice 30x pokażą już to co trzeba.
Przy "sprzyjających wiatrach" kupisz SkyMastera za 200 lub poniżej, a Ultimę, którą Arek proponuje za około 300. Jeśli kupisz SM za te 200 i Ci nie podejdzie to zawsze możesz ją odsprzedać z małą stratą lub też bez straty.
Poza tym należy pamiętać, że nawet tania luneta musi na czymś stać. Chcąc komfortowo operować powiększeniami na poziomie kilkudziesięciu razy trzeba kupić przyzwoity statyw i głowicę 2D. To koszt na poziomie 600 zł. I na nim bym nie oszczędzał.
Zdecydowałem się na Celestron SkyMaster 15x70 - wg opinii posłuży w miarę do obserwacji ulic, a i może w górze coś zobaczę będę go używał raczej w domu. Ostatnie pytanko do ekspertów : http://www.teleskopy.pl/L...skopy-1324.html w tym sklepie aktualnie brak jest tego towaru - trzeba poczekać 2 tygodnie, a to mi trochę nie na rękę, bo jestem że tak powiem podjarany tematem. Czy kupno tej lornetki na allegro (dostępność od ręki) ma sens, czy lepiej nie ryzykować ? W innych sprawdzonych sklepach internetowych jej nie ma. Może macie jakichś sprawdzonych sprzedawców na allegro ?
Są przyzwoite ceny na alle, Ta z Lwówka Śląskiego nie wygląda na jakąś felerną. Ja bym zaryzykował. Ale to ja. Chcesz pewność, kup te z Krakowa tylko się dopytaj czy masz 10 dni na zwrot. Poza tym, poprzeglądaj fora astronomiczne, tam ludeczkowie sprzedają taki sprzęt i ja właśnie tak kupiłem, taniej niż najtańsza używka na allegro.
Arek, macieyekkowi nic nie będzie. Pomacha bez statywu to będzie miał kolejny pretekst by odkładać kasę na statyw . Jak mi się nie chce wyciągać statywu to opieram obiektywy o szybę albo zaciskam zęby i cierpię
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10