Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aktualnie sony - co dalej
Autor Wiadomość
iFi
[Usunięty]

Wysłany: Sro 12 Mar, 2014   Aktualnie sony - co dalej

Czołem!

Długo zastanawiałem się nad założeniem tego tematu. Posiadam obecnie alfę 290. Aparat bardzo podstawowy niemniej jednak służył całkiem dzielnie... Niestety ostatnio zaczęły go nękać, różne dziwne przypadłości. Ma poważne problemy z robieniem zdjęć z lampą. Całkowicie przestał dogadywać się z zewnętrzną lampą, z którą wcześniej pracował bez zarzutów... Dodatkowo pojawiła się myśl przejścia na coś wygodniejszego w korzystaniu. Pojawił się jednak z tą myślą ogromny dylemat. Obecne alfy jakoś mnie nie zachwycają... Tzn nie podoba mi się do końca droga w którą poszły, z drugiej strony mam szkła - Sony 50/1.4 oraz Tokinę 116. Dodatkowo lampę Metza.... Niby niewielki zestaw ale za darmo go nie dostałem.

Tutaj pojawia się pytanie - co z tym zrobić. Przejść w inny system, np Pentax, Nikon czy jednak zostać przy Sony i wybrać którąś z alf? np 65 albo 77?

Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie rady.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 12 Mar, 2014   

Jak Ci się nowe alfy nie podobają to... po co się bić z koniem? Sprzedać 50/1.4, Tokinę i Metza, za niewielką dopłata kupić analogiczne używane elementy w innym systemie i jakieś body. Do wyboru i do upodobań.

muzyk 

Wysłany: Sro 12 Mar, 2014   

iFi napisał/a:
Przejść w inny system, np Pentax,

Przejść w ... PENTAX. :!:

iFi
[Usunięty]

Wysłany: Czw 13 Mar, 2014   

Tak sobie jeszcze chwilę posiedziałem, jednak pójdę w zmianę systemu. A77 która mnie teoretycznie interesowała zdaje się być nietrafionym zakupem w tej cenie.

Zastanawiam się jeszcze nad kwestią Pentax K-5IIs vs Nikon D7100. Tematów trochę jest w sieci na ten temat, ale muszę się z nimi przegryźć, przejść do sklepu, dotknąć, zrobić jakąś fotkę...

muzyk 

iFi napisał/a:
Zastanawiam się jeszcze nad kwestią Pentax K-5IIs vs Nikon D7100.

PentaX i ciągniesz z cieni jak szalony.

RB 

muzyk napisał/a:
iFi napisał/a:
Zastanawiam się jeszcze nad kwestią Pentax K-5IIs vs Nikon D7100.

PentaX i ciągniesz z cieni jak szalony.

Oooo, to PentaX ciągnie jak szalony? o fuuuj, Koledzy jak tak mozna na tak szacownym forum....

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

RB, muzyk napisał, że ciągnie z cieni a nie w cieniu :cool:

muzyk 

pioroon napisał/a:
ciągnie z cieni a nie w cieniu :cool:

W istocie rzeczy.

Pioroon, jakaś kara za taką potwarz?
Spychamy RB do cienia? :roll:

Tam będzie płacz i zgrzytanie migawek :mrgreen:

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Do cienia 18 megapixelowej matrycy canona :mrgreen:

muzyk 

pioroon napisał/a:
Do cienia 18 megapixelowej matrycy canona :mrgreen:

aż tak?
Obawiam się, że tam nawet to już i zgrzytania nie będzie, bo ta matryca tak długo trzyma, niczym czyściec.
Pół forum będzie musiało bokehunowi pokłony bić, żeby RB z cienia wyciągnąć. :???:

iFi
[Usunięty]

Wysłany: Pią 14 Mar, 2014   

Próbując wycedzić coś z pomiędzy tych jakże wysublimowanych komentarzy ;) krystalizują się pewne opcje.

Budżet: ~5 tyś zł.

Zapotrzebowanie: przede wszystkim rodzinne zdjęcia z szybko poruszającymi się pociechami, ale także nieco przyrody - pejzaże.

Na czym mi zależy - dobry, szybki sprawny autofocus, jasne szkło (docelowo), relatywnie dobra sprawność przy wyższych ISO, wygoda używania puszki (choć wszystko z przedstawionych względem mojej alfy będzie mega skokiem).

To co do tej pory poczytałem i pooglądałem to:

1. Nikon D7100 + Sigma 17-50/2.8
2. Pentax K5IIs + Sigma 17-50/2.8
3. Pentax K3 ale z kitem.

Opcja 3 to raczej szaleństwo i chyba warto poczekać na spadek cen... Tak czy inaczej dosyć szybko musiał bym kupić jakiś obiektyw aby faktycznie móc wykorzystać co kupiłem...

Ewentualnie opcja 1, 2 z innymi obiektywami.

muzyk 

iFi napisał/a:

Oczywiście.

Dla mnie w tym zestawieniu nie ma innej opcji, ewentualnie z Sigmą 18-35 1.8, ale to przekroczyłoby budżet.

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
ewentualnie z Sigmą 18-35 1.8, ale to przekroczyłoby budżet.
Z Sigmą 18-35 wystraczyłoby na zwykłe II.

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Z Sigmą 18-35 wystraczyłoby na zwykłe II.

Też byłoby. :idea:

RB 

muzyk napisał/a:
iFi napisał/a:

Oczywiście.

Dla mnie w tym zestawieniu nie ma innej opcji,

Pentax, des samma mia,
Pentax jawoi des samma mia...

Odpowiedz do tematu