Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 18 Lut, 2014 Jaki obiektyw do rozmazanego tła ?? Portretowy ?
Witajcie na forum,
Zakupiłem pierwszą lustrzanke. Nikona D5300,
Jestem bardzo zielony w tych tematach…. dopiero się ucze.
Bardzo prosze doradzcie mi jaki obiektyw wybrać do tego aparatu, żebym mógł robić zdjęcia z rozmazanym tłem…. ale nie z bardzo bliska, bo takie robi większość obiektywów….
chcialbym cos portretowego, żeby zrobić zdjęcie dajmy na to mojej dziewczyny - całej postaci, a żeby tło było rozmazane, a tylko postać wyraźna. Czy pomożecie mi w doborze takiego cuda ?
To chyba za trudne… mysle ze lepiej jak ktos kto zna sie na tym mi po prostu poleci najlepszy obiektyw w podanym przedziale cenowym, bede bardzo wdzieczny.
Ja bym brał 85/1.8G. Ale dobrzy by było, byś wiedział jak takie zdjęcia się robi. Bo jak nie będziesz (albo będziesz używał automatu) to wystarczy Ci ten obiektyw co masz i fotoszop.
No wlasnie takie bardzo rozmazane bym chciał... i chyba najlepiej z AF.
Bawilem się dziś Samyangiem 1.4 85 portretowym ale nie rozmazywał tak jakbym chciał...
ciężko tez mi było go ustawić... rozmazuje... ale nie tak fajnie
co do linka...
Na zdjęciu tym gdzie dziewczyna na poręczy opiera się glową w dół włosami w dól super rozmazuje !!!!! takie cos mnie uszczęśliwi !!!
jaki obiektyw tak rozmaze ???
mlody_tm, nie kaz zgadywac czy szukac, wklej linka. jesli na flickrze to masz tam parametry a czesto i rowniez konkretny model obiektywu, sprawdz sobie jaki byl w uzyciu
Bawilem się dziś Samyangiem 1.4 85 portretowym ale nie rozmazywał tak jakbym chciał...
Ciężko Ci będzie znaleźć jakikolwiek obiektyw, który by bardziej "rozmazywał". Chyba że masz na myśli sposob rozmycia a nie jego intensywanosc. Ta dziewczyna byla robiona wlasnie na f/1.4 (tylko 50 mm).
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 18 Lut, 2014
mlody_tm napisał/a:
ciężko tez mi było go ustawić... rozmazuje... ale nie tak fajnie
Żeby mieć rozmyte tło musisz to tło mieć daleko z tyłu.
hijax_pl napisał/a:
Ja bym brał 85/1.8G. Ale dobrzy by było, byś wiedział jak takie zdjęcia się robi. Bo jak nie będziesz (albo będziesz używał automatu) to wystarczy Ci ten obiektyw co masz i fotoszop.
To właściwie jedyna opcja jak dla Ciebie w tym przedziale cenowym.
Natomiast jeśli chcesz mieć takie rozmycie super i w ogóle to tylko 85/1.2 oraz 135/2 na pełnej klatce + dbanie o to, żeby tło było w odpowiedniej odległości
Za trzy tysie to nawet można i 85/1.8 i 35/1.8 pod Nikona kupić, prawda? Wtedy można „rozmazywać” z daleka i bliska. Można całą postać dziewczyny, można samą twarz, popiersie…
Na zdjęciu tym gdzie dziewczyna na poręczy opiera się glową w dół włosami w dól super rozmazuje !!!!! takie cos mnie uszczęśliwi !!!
jaki obiektyw tak rozmaze ???
https://www.flickr.com/ph...l-77185913@N00/
No sorry, ale to zdjęcie jest przede wszystkim totalnie nietrafione (spory FF), pomijając że jest po prostu kiepskie. Front focus powoduje jeszcze większe rozmycie tła, ale nie jest to najszczęśliwszy pomysł dbania o bokeh...
mozer napisał/a:
Ta dziewczyna byla robiona wlasnie na f/1.4 (tylko 50 mm).
F/1.8. To była niesławna, plasticzana 50-tka Canona...
Za 3 tys to kupisz 7 szt. takich obiektywów ale do Canona. Niestety front fokus wygląda na bardzo popularny efekt w tym tanim szkiełku, no chyba że ktoś to zrobił celowo aby np. ukryć zmarszczki u modelki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 12