Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 09 Mar, 2014 Aparat do zdjęć przyrody - problem z body
Witam wszystkich,
posiadam obecnie body C EOS 450D w ostatnim czasie dzięki większemu wpływowi gotówki zacząłem się zastanawiać nad kupnem do niego C 70-200 f4 IS - ale nie wiem czy body które mam jest w stanie w pełni wykorzystać to szkło.
Czy lepiej najpierw pomyśleć o zmianie body (na jakie?) a ewentualnie później dozbierać funduszy i zainwestować w to szkło.
Dodam, że głównie fotografia w terenie, fotografia przyrody, czasem sport i ludzie.
Budżet do dyspozycji - w przypadku zmiany body 4tys +/- 500pln.
No do ruchomej przyrody i sportu to raczej przydałaby się lepsza puszka ze względu na AF, ale nie jest to też tak, że Twoim body nie da się tego robić. Mimo to ja bym stawiał na wymianę.
007areka [Usunięty]
Wysłany: Nie 09 Mar, 2014
...nie idz w swiatlo f4
moze cos takiego ? http://allegro.pl/canon-7...4029644966.html
albo http://allegro.pl/canon-e...4016633790.html lub inne cos z tej polki i w dobrej cenie znajdziesz... co do puszki na razie zostaw ta co masz ...a przy okazji idz do jokera albo innego sklepu podepnij 7d zobacz różnice i wypatruj na allegro z fajnym przebiegiem można kupić za okolo 2500pln i zestaw moim zdaniem bedzie ok...
tego właśnie się najbardziej obawiam, ponieważ często jest dużo sytuacji bardzo dynamicznych i stąd moja obawa dotycząca puszki...
Cytat:
...nie idz w swiatlo f4
dlaczego nie f4? wiem, że 2.8 jest jaśniej, a przez to bardziej komfortofo, tylko zawsze tak jest, że można spoglądać na coś lepszego i lepszego, a tak naprawdę to fundusze stawiają granicę, a w tym przypadku używane f4 można dostać w przedziale 2,5k - 3k pln z IS'em. A mając opinię osób, które je użytkują "na początek" wydaje mi się, że wystarczy.
Cytat:
7d zobacz różnice
a co do używanego 7D to jest jakaś bezpieczna granica przebiegu, przy której moża powiedzmy to "z większym" spokojem decydować się na używaną puszkę??
głównie fotografia w terenie, fotografia przyrody, czasem sport i ludzie.
A działkę jaśniejsze szkło pozwoli Ci użyć działkę niższej czułości, bądź skrócić czas o połowę, co często ma ogromne znaczenie.
007areka [Usunięty]
Wysłany: Nie 09 Mar, 2014
...dzięki jad75, chyba wszystko ci wytlumaczyl i nawet sie nie wygłupiaj z f4 kup raz a dobrze... co do puszki 50 000 to żaden przebieg, ale przebieg to nie wszystko patrz na stan wszystkich podzespołów do dyspozycji z tego co pisze będziesz miał do 5500pln wiec myślę ze sie zmieścisz
Z jaśniejszym szkłem będzie miał jeszcze większe problemy związane ze słabym AF w puszce...
007areka [Usunięty]
Wysłany: Pon 10 Mar, 2014
... tak masz racje...ale 2.8 to nie jest jasne szkło , ot 1.4 to tak, tu kiepski AF sie wyłoży często (np d800 ) ... dlatego zachęcam do podpicia 7 wyciągnięcia wniosków i zakupu/wymiany
nienietaktak [Usunięty]
Ktoś z Was miał i dłużej używał 70-200/4?
007areka [Usunięty]
...ja, a co ?
[ Dodano: Pon 10 Mar, 2014 10:07 ]
...tylko to byl z IS'em
nienietaktak [Usunięty]
007areka, właśnie o wersję z IS pyta główny pytacz.
I co? Było tak tragiczne, że się nie kwalifikuje? Jedynie do sportu w halach jest kiepskawo.
Dziwne, że przy 70-200 do przyrody odradzasz światło f/4, a w innych wątkach poleca się 400/5.6 (nie mówię, że TY, ale niekonsekwencja jest).
ale nie wiem czy body które mam jest w stanie w pełni wykorzystać to szkło.
Oczywiście, że wykorzystasz. Co za problem?
Może 450D nie jest tak cool jak współczesne konstrukcje, ale daje bardzo ładny obrazek.
A jak bardzo, zależy od Ciebie.
Niemniej, jak napisano wyżej, 2.8 byłoby lepsze.
Z drugiej strony f4 ma IS, który też coś daje, a przy tym rewelacyjną jakość obrazu.
007areka [Usunięty]
nienietaktak napisał/a:
007areka, właśnie o wersję z IS pyta główny pytacz.
I co? Było tak tragiczne, że się nie kwalifikuje? Jedynie do sportu w halach jest kiepskawo.
Dziwne, że przy 70-200 do przyrody odradzasz światło f/4, a w innych wątkach poleca się 400/5.6 (nie mówię, że TY, ale niekonsekwencja jest).
...chwila chwila, gdzie pisze ze jest zly??? hmm 70-200 f4 to fajne szklo ale zdecydowanie wolę/POLECAM z f2.8...czemu ? jest napisane wyżej, ... przy 70-200 nie jest zbyt długo to niech będzie chociaż jaśniej...a 400mm przecież to inna bajka wiec nie wiem skad tu ni z gruszki ni z pietruszki...wiec nie dostrzegam tu niekonsekwencji tylko z racji czasu i doświadczeń pisze żeby kupić raz a dobrze i byc zadowolonym a jak nie chce słuchać lub zachodzą inne czynniki to niech kupi nawet 70-300 i tez będzie żył a będzie na pewno tanio.
Ostatnio zmieniony przez 007areka Pon 10 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz
głównie fotografia w terenie, fotografia przyrody, czasem sport i ludzie.
i
nienietaktak napisał/a:
Jedynie do sportu w halach jest kiepskawo.
ale z drugiej strony
jaad75 napisał/a:
działkę jaśniejsze szkło pozwoli Ci użyć działkę niższej czułości, bądź skrócić czas o połowę, co często ma ogromne znaczenie.
Subiektywnie, wziąłbym to co napisałem na górze a resztę budżetu przeznaczył na wymianę puszki... Gdybyś miał porządne body to bez dwóch zdań 70-200/2.8 by tu wygrało. Chyba, że będzie kolejny przypływ $$$ wtedy od razu bierz jaśniejszą opcję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14