Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Stanąłem przed wyborem nowego aparatu, którego cena nie może przekroczyć 4600zł za body i obiektyw. Aparat służył mi będzie głównie do wykonywania zdjęć w tzw. urbexach czyli opuszczonych miejscówkach (fabryki, hale, stare kamienice) itp. Zdjęcia będą więc wykonywane głównie we wnętrzach, gdzie bardzo często kiepsko jest z oświetleniem. Od czasu do czasu oczywiście będą to również krajobrazy, ale drugim w kolejności głównym użyciem aparatu będą zdjęcia różnego rodzaju produktów (to akurat ma związek z moją pracą).
Trochę przegrzebałem sieć w poszukiwaniu odpowiedniego sprzętu i stanąłem na Nikonie D7100 (ponieważ z D7000 są podobno problemy). Znalazłem w tej cenie taki oto zestaw: http://allegro.pl/nikon-d...4006043932.html
Teraz pytanie. Czy to będzie dobre rozwiązanie dla mnie?
Jeżeli ktoś byłby w stanie ocenić mój wybór, ew. zaproponować coś innego to byłbym wdzięczny:)
Mam d7100 i AF w ciemnych miejscach dobrze się sprawuje. Szczególnie środkowy punkt, w/g producenta działa do -2EV. Dioda wspomagająca AF ma zasięg niby tylko do 3m ale gdy jej używasz w kompletnie ciemnych pomieszczeniach np. bunkier nawet do 10-15 daje rade i AF trafia.
Ja nie żałuje wyboru puszki, za tą cenę raczej ciężko znaleźć coś lepszego, choć na wybór może się składać wiele czynników innych niż moje. Co do problemów z d7000 to nazwałbym to paranoją(bez pokrycia) szlajającą się po forach..
Cytat:
ew. zaproponować coś innego to byłbym wdzięczny:)
Bardzo ryzykowne zdanie na tym forum
Zaraz ktoś wyskoczy z Canonem albo z Pentaxem(czego jestem bardziej niż pewien) i namieszają Ci w głowie.
PS Niedawno zaprezentowany D4S ma "Multi-CAM 3500FX" a w D7100 jest "Multi-CAM 3500DX" więc można powiedzieć ze bliźniaczy system.
Cytat:
With the newly developed Advanced Multi-CAM 3500DX autofocus sensor module, the densely located 51 focus points, supported by an algorithm equivalent to that of the D4, deliver amazing capturing power
To jest obraza dla D7100 dopinać takie szkła jakie są w zestawie, o którym myślisz i nie ma to też większego sensu. Po co ci taka puszka skoro chcesz dopinać do niej takie słabe szkła....? W dodatku przy tym Tamronie będziesz miał prawdopodobnie problemy z AF, bo ten obiektyw ma słaby AF.
Pomyśl o tańszej puszce i lepszych szkłach.
Kup sobie na początek D7000 body i do tego sigmę 17-70 2.8-4. Potem dozbieraj na teleobiektyw. Ewentualnie - D7000 z Nikkorem 18-105 i do tego Nikkor af-s 35 f/1.8G i zbieraj na teleobiektyw - Nikkor 70-300 z mieszanym światłem (około 2 tysiące).
Niegłupim rozwiązaniem byłoby też kupić D5100 i sigmę 18-35 f/1.8 - zyskujesz świetne szkło i co prawda puszkę entry level ale z bardzo dobrą matrycą, więc na jakości zdjęć nie tracisz, a dzięki szkle zyskujesz....
Teleobiektyw do zdjęć hal, fabryk i kamienic raczej nie jest niezbędny....
Do hal i fabryk to ja bym zaczął zbierać na ultra szeroki kąt i mały, lekki statyw. D7000 lub D7100 kupić z 18-105 VR i mentalnie szykować się na to, że to dopiero początek wydatków…
Dzięki za odpowiedzi. Najbardziej zależało mi na podpowiedziach odnośnie tego czy taki zestaw ma sens, bo to że D7100 to dobry aparat można wyczytać niemal wszędzie - trochę testów się naoglądałem zanim wybór padł na ten aparat;)
Faktycznie coś jest na rzeczy z tymi D7000. Ludzie piszą o oleju, a tak naprawdę nie mieli tego aparatu nawet w ręku. Byłbym skłonny kupić 7000. Narazie na allegro znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/nikon-d...3983859033.html
Co o tym sądzicie - tak na początek?
Oczywiście nie skupiam się na allegro, więc będę szukał dalej.
W kwestii D7100 vs D7000 w ciemnych miejscach, weź też pod uwagę problem bandingu w cieniach nowszego modelu. Nie wiem, czy występuje on we wszystkich egzemplarzach, ale w sporej ich części na pewno, a jeśli będziesz często pchał cienie (a z racji tematyki, to raczej nieuniknione, chyba, że będziesz robił HDR-y), to może to być dość uciążliwe.
Co do problemów z d7000 to nazwałbym to paranoją(bez pokrycia) szlajającą się po forach..
Uzywales ze taka opinie dajesz??
Z moich znajomych praktycznie kazdy mial problem z AF i wiekszosc osob sie pozbyla tej puszki - na dzien dzisiejszy jeden przeszedl do C, 2 do P i jeden zmienil na D7100 bo od razu zainwestowal w obiektywy i szkoda bylo mu ich.
Tak samo mozna powiedziec w druga strone ze Ci co pisza ze ich nie ma - takze nie mieli tej puszki w rece...
nawet temat ostatnio przez kogos zalozony -> AF D7000
nawet temat ostatnio przez kogos zalozony -> AF D7000
Na 11 osób biorących udział w ankiecie 4 miały problemy. A jak wiadomo, osoby z problemami zawsze chętniej się odzywają w takich ankietach...
Z moich znajomych, nikt nie miał problemów z D7000, aczkolwiek wierzę, że problematycznych egzemplarzy też musiało trochę być.
Lucas1981r, A Ty używałeś ? Napisałeś "z moich znajomych" czyli co ? Koledzy z forum ? Ja też mogę napisać moi znajomi nie mają problemów z D7000. D7000 pożyczałem nie raz od kuzyna(dlatego miedzy innymi kupiłem d7100) i problemów nie było.
Tutejszyn, przecież od zawsze wiadomo ze Pentax najlepszy jest na wszystko.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 27 Lut, 2014
rustyj napisał/a:
ew. zaproponować coś innego to byłbym wdzięczny:)
Z tego co pisze forumowy kolega lepiej wziąć D7000 niż 7100 ze względu na banding a raczej jego brak. Ale skoro jakieś problemy z tymi nikonami...
Oczywiście jak miałbym proponować coś innego - to Pentax najlepiej K-5II /IIs albo tańszy K-30 lub K50. I obiektyw manualny Samyang 14/2,8 (ok. 1300zł) do architektury byłby dobry. Bo szeroki i jasny. A że ma dużą GO to af raczej zbędny. Albo od razu jasna sigma 17-50/2,8.
Lucas1981r, A Ty używałeś ? Napisałeś "z moich znajomych" czyli co ? Koledzy z forum ? Ja też mogę napisać moi znajomi nie mają problemów z D7000. D7000 pożyczałem nie raz od kuzyna(dlatego miedzy innymi kupiłem d7100) i problemów nie było.
Tutejszyn, przecież od zawsze wiadomo ze Pentax najlepszy jest na wszystko.
Tak uzywalem - mialem przyjemnosc zapoznania sie z puszkami kolegow nie raz nie dwa podczas weekendowych spotkac na piwie - i faktycznie cos bylo nie tak z AF. - nie mowie ze musi to byc w kazdej puszcze.
Wiesz...ja mam kolegow w realu,a nie tak jak Ty (patrzac na komentarz) tylko forumowych.
Ja nie wiem jaki ty masz problem z Pentaxami? co komentarz to na ten system wchodzisz? zazdrosc czy co?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 28 Lut, 2014
Lucas1981r napisał/a:
Z moich znajomych praktycznie kazdy mial problem z AF i wiekszosc osob sie pozbyla tej puszki - na dzien dzisiejszy jeden przeszedl do C, 2 do P
i łatwiej im było "sprzedać" graty z systemu niż oddać do serwisu gratuluje znajomych a Tobie analizy sytuacji, wszystko się pokrywa, jaka analiza tacy znajomi
Miałem do czynienia z 4 egzemplarzami i żaden nie miał losowo działającego af-u, jedną sztukę zajechaliśmy na śmierć w pracy, robiła za trzepaczkę.
Najbardziej popularny przypadek forumowy z losowo działającycm af-em, skończył się tak, że serwis usunął usterkę i przeprosił tego użytkownika. Ta osoba jest zalogowana na tym forumie, tylko że ten uzytkownik podszedł do tematu bardzo rzetelnie a sprawa zakończyła się pozytywnie, niestety została rozdmuchana przez troli internetowych o czym pisał zainteresowany.
Lucas1981r napisał/a:
Ja nie wiem jaki ty masz problem z Pentaxami? co komentarz to na ten system wchodzisz? zazdrosc czy co?
Lucas1981r, twoja analiza jak kolega matys delikatnie nabija się z Andrzeja jest tyle samo warta jak twoje testowanie d7000 przy piwie z kolegami.
matys, raczej szydzi z porad Andrzeja a nie systemu pentaxa, rozejrzyj się po forum zanim zaczniesz opowiadać głupoty.
i łatwiej im było "sprzedać" graty z systemu niż oddać do serwisu gratuluje znajomych a Tobie analizy sytuacji, wszystko się pokrywa, jaka analiza tacy znajomi
Tobie takze gratuluje analizy ze z gory zakladasz ze zaden nie oddawal do serwisu...jednemu babka w FOTOJOKERze nawet po chamsku (bo inaczej nie da sie tego nazwac) - powiedziala wprost ze niech sie cieszy ze AF w ogóle dziala! - co bys wtedy zrobil gdybys uslyszal cos takiego??
kozidron napisał/a:
Miałem do czynienia z 4 egzemplarzami i żaden nie miał losowo działającego af-u, jedną sztukę zajechaliśmy na śmierć w pracy, robiła za trzepaczkę.
dlatego napisalem (jezeli nie zauwazyles) ze nie kazdy musial tak trafic
kozidron napisał/a:
Lucas1981r, twoja analiza jak kolega matys delikatnie nabija się z Andrzeja jest tyle samo warta jak twoje testowanie d7000 przy piwie z kolegami.
matys, raczej szydzi z porad Andrzeja a nie systemu pentaxa, rozejrzyj się po forum zanim zaczniesz opowiadać głupoty.
super porownanie - gratuluje - ja podchodze od strony czytania/rozumowania nowych uzytkownikow forum a nie stalych bywalcow wiedzacych o co chodzi w tych szyderczych rozmowach - przez co moga byc zle odebrane takie komentarze
jednemu babka w FOTOJOKERze nawet po chamsku (bo inaczej nie da sie tego nazwac) - powiedziala wprost ze niech sie cieszy ze AF w ogóle dziala! - co bys wtedy zrobil gdybys uslyszal cos takiego??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,63 sekundy. Zapytań do SQL: 14