Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
fotografia motoryzacyjna - kompletny zestaw
Autor Wiadomość
fristajla 
Nowy

Wysłany: Wto 04 Lut, 2014   fotografia motoryzacyjna - kompletny zestaw

Cześć!,
Jako, że to mój pierwszy post na forum chciałem Was serdecznie przywitać. Piszę w ,wolne tematy', gdyż temat jest dość ogólny.

Potrzebuję porady odnośnie sprzętu do fotografii motoryzacyjnej, ponieważ chcę zająć się konkretnie tym rodzajem foto. Chodzi tu o zdjęcia plenerowe, statyczne, nie rajdy czy rig-i.
Sprzedaję stary sprzęt by zmienić na coś lepszego jakościowo i typowo do tego rodzaju zdjęć. Do tej pory zdjęcia robiłem pentaxem k100d, którego ergonomia jest dla mnie świetna być może dlatego, że to mój pierwszy aparat. Teraz chciałbym zmienić system na canon bądź nikon ze względu na dostępność obiektywów i podłączenie z lampami. Przy obecnych szkłach (kit, pentax smc 50mm f2, rikenon P 70-210mm) zdjęcia nie były dość ostre i super jakościowo. Z resztą czas na zmianę i tyle :) Na całość czyli body, obiektyw, 3 lampy, wyzwalacz, fitr, 2 statywy do lamp (bo 2 już mam) mogę przeznaczyć jakieś 4tyś zł. Może być używany.

Body- jest mi dość obojętne, nigdy nie ciekawiły mnie specyfikacje techniczne poszczególnych modeli, więc się nie znam. Priorytetem jest szkło (i później kolejne) i to aby nie było problemu z doborem lamp i wyzwalacza. Fajnie gdyby miał uchylany wyświetlacz.

Obiektyw- no właśnie jaki? Z dotychczasowego doświadczenia wiem, że pasował by mi o ogniskowej pow 50mm. Takie 24-70mm było by idealne, ale może jednak warto jakąś stałkę 50mm? 85 mm? Macie jakieś typy?

Lampy- Chciałbym trzy plus wyzwalacz radiowy. Reporterskie by nie bawić się w drogie baterie/agregaty. Muszą być mocne? Na co zwrócić uwagę? Macie jakieś rady?

Bardzo obszerny temat, wiem. Długo szukałem informacji na temat fotografii motoryzacyjnej, aż w końcu postanowiłem poruszyć wszystkie kwestie w 1 temacie. Jest parę tematów, ale nic konkretnego.. Proszę, nie zjedzcie mnie i piszcie dość prostym językiem ;) Bardzo proszę o rady forumowiczów z większym doświadczeniem! Pozdrawiam

Reklama

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Sro 05 Lut, 2014   

4000 fajnie brzmi, ale czy spróbowałeś za te pieniądze skompletować coś "wirtualnie"? Jakieś body, jakiś obiektyw z ogniskową, jaka Cię interesuje. Do tego lampy, modyfikatory świata, triggery, statywy. Sorry, ale nie będę robił tego za Ciebie. Szybko może się okazać, że 4 tysiące to trochę mało, albo kompromisy w stylu, nie to body, tylko tańsze, nie te lampy, tylko tańsze i tak dalej. W związku z tym, nie musisz wszystkiego kupować od razu. Możesz teraz skupić się na obiektywach i aparacie, potem reszta. Może w ten sposób wydasz więcej, ale sądzę, że trochę lepiej. Powiem tylko ogólnie, że obiektywy w zakresie ogniskowych, jaką uważasz za najlepszą, nadają się równie dobrze do portretu, fotografii ulicznej, ślubnej, czy po prostu na spacer do parku. Nie traktuj fotografii motoryzacyjnej, jako coś wyjątkowego.
fristajla napisał/a:
Priorytetem jest szkło (i później kolejne) i to aby nie było problemu z doborem lamp i wyzwalacza.
Mając Canona można w pełni zarządzać radiowo lampami z poziomu aparatu. Nikon jest tutaj upośledzony. Trzeba ganiać do lamp. Można wykorzystać system CLS Nikona, ale to jest sterowanie za pomocą błysku, ale wtedy lampy muszą obsługiwać CLS. Pentax, nie mam pojęcia..
Kompletując sprzęt zwykle zapomina się o jednym. To wszystko, o czym mówimy, da w sumie surowy obraz, który dopiero w postprocessie nabierze właściwego wyglądu. A więc musisz znaleźć jakiś wygodny (niestety najczęściej płatny) program do obróbki fotografii.

Moje typy obiektywów:
Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM - uniwersalny, ostry
Nikon Nikkor AF 50 mm f/1.8D - ostry, jasny, tani

Usjwo 
Optyczny

3 lampy (YN565EX) + wyzwalacz z ttl (YN622) to wydatek 2000PLN. Na aparat i obiektyw pozostanie 2000 PLN, bardzo nie powalczysz. Uzywany 40D + Tamron 17-50 f/2.8, moze starczy, lub 40D i 50 f/1.8.

Jak mozesz biegac do lamp, a w Twoim przypadku to mozliwe, tylko uciazliwe, mozesz kupic lampy 3xYN560 (900PLN) i wyzwalac je wbudowana lampa. Wtedy masz 3000PLN na aparat i obiektyw. 40D + Sigma 17-50.
To tyle w temacie Canona

fristajla 
Nowy

Tak, wiem ze podana kwota to niedużo. Myślę, że uda się do tego dołożyć jeszcze 1tyś. Program do obróbki i małe doświadczenie już mam. Jak pisałem wcześniej totalnie nie odróżniam modeli aparatów czy lamp, bo skupiałem się na robieniu zdjęć dotychczasowym sprzętem. Dziękuje za podane przykłady i proszę o kolejne przykłady z krótkim opisem dlaczego. Może ktoś będzie miał inny pomysł.

zwirek210 
Entuzjasta

Wszystko zależy od tego na jakim poziomie zamierzasz to robic. Oczywiście do sugerowanych lamp potrzebujesz statywy oraz w najgorszym wypadku parasolki bezy dawać miekkie swiatło.
Co do lamp to można również wyzwalać je za pomocą pilotów radiowych YN RF603 - 2 piloty około 140 zł, z tym że lampy trzeba będzie ustawiać w manualu co dla mnie nie jest jakimś problemem.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Tutejszyn napisał/a:
Mając Canona można w pełni zarządzać radiowo lampami z poziomu aparatu. Nikon jest tutaj upośledzony. Trzeba ganiać do lamp.
To nie jest prawda - wszystko zależy od wyzwalaczy jakich się używa.
Tutejszyn napisał/a:
Pentax, nie mam pojęcia.
System błysku Pentaksa nie oferuje zdalnej zmiany energii błysku lampy. Można w ograniczony sposób sterować kontrastem przy użyciu systemowej lampy jako sterownika i przenosić sygnały optyczne radiowo przy użyciu jak narazie jednego wyzwalacza.
zwirek210 napisał/a:
Wszystko zależy od tego na jakim poziomie zamierzasz to robic.
Dokładnie, do naprawdę zawodowego poziomu, to i 40 tys. byłoby skromną kwotą, a na poziomie amatorskim, to tak naprawdę potrzeba tylko ciut lepszych obiektywów.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 06 Lut, 2014   

fristajla napisał/a:
pentax smc 50mm f2

Wystarczy wymienić na DA50/1,8 i masz 100% ostrzej. Twój 50/2 do gigantów ostrości nie należy , szczególnie poniżej f5,6... Jak koniecznie chcesz zmienić aparat - to nawet k-500 będzie olbrzymim skokiem. Ale poleciłbym ci K-30, niewiele droższy- wciąż poniżej 2000zł. Z obiektywów poleciłbym ci niedrogie ale dobre FA28-70/4 - oczywiście używane, można trafić dobry egzemplarz za ok. 300zł. Ze stałek 70/2,4 Limited - ale znacznie drożej. Z szerokich - Samyang 14/2,8.
Co do rikenona - bardzo przypomina SMC Pentax A 70-210/4 . Ciekawe czy jest równie dobry.

fristajla 
Nowy

Ciężko ocenić poziom z resztą czas pokaże, ale dążył będę wysoko :) Kocham samochody i foto. no ale nieważne.. a co myślicie o takim zestawie plus trzecia taka sama lampa?
http://fripers.pl/product...II--RF-603.html

jaad75 
Klub Pierdzieli

fristajla napisał/a:
a co myślicie o takim zestawie plus trzecia taka sama lampa?
http://fripers.pl/product...II--RF-603.html
Radiowo masz tu tylko wyzwalanie po środkowym pinie, więc lampy w M i ręczne ustawianie energii błysku na lampie. Jeśli chciałbyś używać bezproblemowo z obecnym Pentaksem, to potrzebujesz wyzwalacz RF-603 II, tutaj jest pierwsza wersja.

fristajla 
Nowy

Wysłany: Wto 11 Lut, 2014   

ok mam wstepny zestaw

canon 600D - co myślicie na ten temat? bezprzewodowe wyzwalanie lamp jest coś warte?

50mm 1.8, później kupię coś ze zmienną ogniskową. może kupie 600D z kitem bo różnice są bardzo małe a póki co będę miał coś uniwersalnego, zobaczę.

YN565EX x 2 - trzecią lampę dokupię jak opanuję te dwie. Chyba, że ktoś poleci inne?
+wyzwalacz

co o tym sądzicie?

pes
[Usunięty]

Hmm... o dopalaniu lampą nic Ci nie podpowiem bo się nie znam na tym, ale jasna stałka to dobry kierunek. Unikaj raczej szerokich kątów w moto-foto bo to mało kiedy się sprawdza, no chyba, że foty wnętrza ;) Zadbaj o jakiś dobry filtr polaryzacyjny, taki żeby Ci nie blikował zbyt upierdliwie, bo potem tylko mordęga z tym przy obróbce.

jaad75 
Klub Pierdzieli

pes napisał/a:
Unikaj raczej szerokich kątów w moto-foto bo to mało kiedy się sprawdza
A ja właśnie zwłaszcza samochody lubię na szerokim... Znacznie lepiej wtedy wyglądają... :smile:

fristajla 
Nowy

dziękuje panowie za podpowiedzi. Ja robiąc zdjęcia 18-55 kręcę go w większości przypadków właśnie na 55 więc 50mm myślę, że będzie fajne, a 85mm 1.8 też może być ciekawe :D pytanie tylko 50tka 1.8 czy 1.4 ale to już kwestia funduszy i poczytam jeszcze na ten temat. Szerokiego będę potrzebował do wnętrz. Z tym, że jak patrzę foty 600D z 50 f/1.8 to jakieś super ostre nie są... :/

Andrzej.M.
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
wyzwalacz RF-603 II

Masz gdzieś link do niego? Robią pod Pentaxa? Przenosi TTL w Pentaxie?
Interesuje mnie bardziej do mojego Metza - żeby np HSS stosować albo z innymi lampami i z tym Metzem na stopce przez wyzwalacz pracował. (np. manualne metze na swoich fotokomórkach wyzwalaczem , a zasadniczy TTL na wyzwalaczu na korpusie, albo na innym).

[ Dodano: Wto 11 Lut, 2014 17:53 ]
fristajla napisał/a:
600D z 50 f/1.8 to jakieś super ostre nie są...

Chcesz mieć ostrzej to sobie SMC DA 50/1.8 spraw. I załóż do K-30/50. O k-5IIs nie wspomnę.

mozer 
bo Pentax

Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax Pentax. :P

Odpowiedz do tematu