Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka z obiektywem do 8000 zł
Autor Wiadomość
refresher83 
Nowy

Wysłany: Wto 11 Mar, 2014   Lustrzanka z obiektywem do 8000 zł

Witam.

Od jakiegoś czasu fotografuję sobie Nikonem D5100 z obiektywem 18-105mm. Moją dziedziną w fotografii jest fotografia nocna, krajobrazowa i trochę nocnego nieba. Mam rodzinę na wsi w górach, niebo nocą jest tak piękne, wyraziste i wolne od zanieczyszczeń, że fotografia tego jest czym przepięknym. Niestety ostatnio mój Nikon zaczął się dławić.. był już 2 razy w serwisie, a mi już po prostu nie wystarcza. Fotografuję bardzo dużo rzeczy. Jednak przewagę mają krajobrazy oraz nocna fotografia. Bardzo dużo podróżuję. Wszystko dzięki mojej pracy, bo bardzo często latam w różne zakątki świata (praca na statku, automatyk..) i dzięki temu mam możliwość zwiedzania.. Postanowiłem kupić sprzęt który będzie mnie satysfakcjonował i będzie najlepszy w tym budżecie.

Mój budżet to 8000 zł +/- ..

Jeśli chodzi o "szklarnię" to nie ma problemu, bo mam tylko jeden obiektyw który i tak sprzedaję wraz z aparatem, także mogę zacząć swoją przygodę z systemem na nowo.

Upatrzyłem sobie Canona 6D.

Mniejsze body od typowych FF, możliwości całkiem dobre - w sam raz do podróży. Dodatkowo bardzo jestem zaintrygowany matrycą - bardzo słabo szumi na wysokich ISO. Nie ukrywam, że mi się to przyda, bo fotografia nocna z moim D5100 wypada dosyć słabo, a robie wszystko dobrze (ekspozycja).

Aha, interesują mnie używki - jeśli cena będzie atrakcyjna i sprzęt zadbany to dlaczego nie?

Jeśli chodzi o Nikona w tym segmencie to kompletnie nie wiem.

Obiektywu tele wcale nie potrzebuję, bardziej coś optymalnego, do każdych warunków.. Priorytetem ma być jasne szkło i dobre ISO.

Jeśli jednak znalazłaby się jakaś perełka budżet mogę zwiększyć do maksymalnie 10000 zł.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 11 Mar, 2014   

refresher83 napisał/a:
Upatrzyłem sobie Canona 6D.

Kup.
Cytat:
Jeśli chodzi o Nikona w tym segmencie to kompletnie nie wiem.

d600, względnie d610.
refresher83 napisał/a:
Aha, interesują mnie używki - jeśli cena będzie atrakcyjna i sprzęt zadbany to dlaczego nie?

d800 albo 5dIII.
Szkła? Coś z zakresu 24-70 2.8 albo używane, albo Tamron czy Sigma.

komor 
Moderator

refresher83, położyłeś nacisk na dobry aparat, a do takiego potrzeba także odpowiednich obiektywów, żeby wykorzystać ich potencjał. Przy szerokim spektrum zainteresowań może się okazać, że na szklarnię potrzebujesz tyle samo co na zakup samego aparatu. Nie wiem jakie tam zestawy sprzedają, ale 6D + 24-105L jako podstawowy „spacer-zoom” to jest takie minimum. Plus do tego ewentualnie szeroki kąt, ale zakup np. 16-35/2.8 to już spory wydatek, nawet jak będzie używany.

Mając budżet rzędu 8-10 tysięcy i zainteresowania podróżnicze, może zamiast dużej lustrzanki zechcesz sprawdzić też możliwości bezlusterkowców lepszej klasy? Oferują niezłą jakość obrazowania, a są jednocześnie mniejsze. W takim budżecie można już coś pomyśleć.

refresher83 
Nowy

Zależało mi na świetle typu f/2.8 chociaż widzę, że kiepsko będzie :P ..

Panowie, a co powiecie na coś takiego:

Nikon D7100 + Nikon Nikkor 24-70 f/2.8G ED AF-S ?? chociaż taki D7100 nie dorównuje 6D.. :roll:

Jakoś mnie nie przekonują bezlusterkowce.. wolę czystą lustrzankę :P

muzyk 

Ale 24 mm na szerokim kącie to nie dla apsc...

komor 
Moderator

refresher83, sprawdź sobie kwestie ogniskowych na dużej matrycy 35mm w aparatach typu Canon 6D czy Nikon D610, a na mniejszej matrycy APS-C aparatów takich jak Nikon D7100 czy Canon 70D.

http://www.nikon.pl/pl_PL...enses/simulator
http://www.tamron.eu/en/l...comparison.html

Na małej matrycy trzeba mieć przynajmniej zoom standardowy zaczynający się od 17mm, plus miło mieć ultraszeroki kąt, czyli obiektyw klasy 10-20mm, 8-16, 11-16... Sprawdź ceny jak to się kształtuje. Obiektywy szerokokątne na matrycę 35mm to np. 16-35. Sprawdź ceny i zobacz jaka jest różnica.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

refresher83 napisał/a:
Zależało mi na świetle typu f/2.8 chociaż widzę, że kiepsko będzie ..

Nie ma lekko :) ale czy ci to potrzebne do
refresher83 napisał/a:
Moją dziedziną w fotografii jest fotografia nocna, krajobrazowa i trochę nocnego nieba.

:idea:
Przecież tu trzeba przymknąć przysłonę. Może jednak robisz sporo innego foto? Oczywiście do podróżniczej i nie tylko światło zawsze jest na plus. Do landszaftów i nocnego mi wystarczał 17-40/4.0 z dobrym statywem ;)

refresher83 
Nowy

Wysłany: Sro 12 Mar, 2014   

Po przemyśleniu wygląda to tak:

- na pewno fotografia nocnego nieba (gwiazdy, ew. Droga Mleczna) w Chile.. będę tam przez 2 tygodnie, na pewno uda mi się coś wyłapać :wink:

- fotografia gór, łąk i krajobrazów

- jak będę na statku (a mogą to być słabe warunki :???: ) chciałbym pyknąć fotkę zachodzącego słońca, oceanu który się nie kończy itp..

Jeśli chodzi o sprzęt to:

*FF*

Canon 6D (5600zł) :razz:
Canon EF 24-70mm f/2.8L USM (2500zł) używka

*coś z Nikona*

Nikon D7100 (3550zł)
i tutaj już nie wiem :roll: ..

mozer 
bo Pentax

refresher83 napisał/a:
na pewno fotografia nocnego nieba (gwiazdy, ew. Droga Mleczna)

A do tego masz jakiś montaż z napędem, czy jak to konkretnie sobie wyobrażasz?

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

IMO pierwszy zestaw dobry ze względu na to, że sporo rzeczy nim pokryjesz i szybko dojdziesz do wniosku czego ci brakuje (minus taki, że wyczerpiesz budżet, a do tego wniosku dojdziesz w kilka dni ;) ) Drugi minus to Drogi Mlecznej tym nie zrobisz. Stąd pytanie mozera.

Wyłączając na razie te gwiazdy, księżyce, itd. to będzie ci potrzebne coś szerszego.

refresher83 
Nowy

mozer, statyw, długa ekspozycja i może coś wyjdzie.. chociaż ten obiektyw się raczej nie nadaje..

w takim razie proszę abyście coś zaproponowali, coś do wyczerpania budżetu - abym był jak najbardziej zadowolony. Oddaje wam pole manewru, nie będę sam kombinował :D . Do tego 6D chyba przyciąga mnie tylko to magiczne ISO, nic więcej :) .

muzyk 

refresher83 napisał/a:
Po przemyśleniu wygląda to tak:

- na pewno fotografia nocnego nieba (gwiazdy, ew. Droga Mleczna) w Chile.. będę tam przez 2 tygodnie, na pewno uda mi się coś wyłapać :wink:

- fotografia gór, łąk i krajobrazów

- jak będę na statku (a mogą to być słabe warunki :???: ) chciałbym pyknąć fotkę zachodzącego słońca, oceanu który się nie kończy itp..

Jeśli chodzi o sprzęt to:

*FF*

Canon 6D (5600zł) :razz:
Canon EF 24-70mm f/2.8L USM (2500zł) używka

*coś z Nikona*

Nikon D7100 (3550zł)
i tutaj już nie wiem :roll: ..

E tam...

PENTAX k5IIs i obojętnie jakie, ale dobre szkła.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

refresher83 napisał/a:
Mój budżet to 8000 zł +/- ..
z takim budżetem spokojnie możesz wziąć z 4 korpusy Pentaxa k-30. z 18-55wr oczywiście.

;)

...a tak poważniej, to 6D to niezły wybór. tylko jak wspomniano - dochodzi jeszcze kwestia szkieł. wiec przemyśl jakich ognikowych/stalek byś potrzebował,oszacuj koszty i podejmij decyzje.

refresher83 napisał/a:
w takim razie proszę abyście coś zaproponowali, coś do wyczerpania budżetu - abym był jak najbardziej zadowolony. Oddaje wam pole manewru, nie będę sam kombinował :D . Do tego 6D chyba przyciąga mnie tylko to magiczne ISO, nic więcej :)
moze jednak apsc i zestaw stałek?

mozer 
bo Pentax

refresher83, to może warto się Pentaxem zainteresować, bo on ma taką przystawkę umożliwiającą śledzenie nieba do 5 minut?

refresher83 
Nowy

Przepraszam bardzo, ale dlaczego wszyscy mają tu avatary z napisem PentaX? :)

BTW.

Dobra - Pentax K-5IIs tylko jakie obiektywy? proszę, doradźcie :)

Odpowiedz do tematu