Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetki 20x80
Autor Wiadomość
yerbowniczek 
Nowy

Wysłany: Pon 03 Lut, 2014   Lornetki 20x80

Cześć,

Chciałbym poznać Waszą opinię w temacie dwóch modeli:

1. Delta Optical 20x80
2. Vixen Giant ARK 20x80

Zamysłem są stacjonarne (i ze statywu :-) ) obserwacje nocnego nieba, pejzażowe oraz lotnicze. Czy te modele będą odpowiednie do takich zastosowań ? Jak przedstawia się jakość tych lornetek, a szczególnie ~2 razy droższego Vixena ?
A może coś zupełnie innego ?

Moje parametry: wiek - prawie 43, okulary do prowadzenia auta, oczy dość blisko siebie ;-)

Pozdrawiam,
y.

Reklama

Abs 
Optyczny

Wysłany: Pon 03 Lut, 2014   

Bez wątpienia Vixen jest lornetka lepszą ale nie wiem czy warto aż tak przepłacać. Jeśli możesz sobie pozwolić na Vixena i planujesz często używać to warto. Sprawdź ceny sprawdzonych lornetek TS o tych (lub innych) parametrach http://teleskopy.pl/lornetki%20TS-cat-25_325.html. To taki wariant pośredni - optycznie 20x80 są lepsze od Delty.
Co do parametów - kwestia indywidualnego odbioru. Jeśli zdecydujesz się na 15x70 statyw będzie zalecany ale nie bezwzględnie konieczny. Tutaj musi być i kropka. Ja stojąc kiedyś przed podobnym wyborem zastanawiałem się nad 15x70 lub 25x100. Pomyślałem - jak statyw to niech nosi coś konkretnego do zastosowań astronomicznych. TS 25x jest bardzo OK.

widoczek 
Optyczny

Delta 20x80 jest fajną lornetką, dostajesz tyle jakości ile płacisz, a ten Vixen to jak dla mnie nieopłacalny zakup, wcale nie jest taki dobry żeby za niego płacić prawie 2 klocki, on powinien kosztować z 1000-1200 max.

A co do tej TS 20x80 IF z filtrami UHC, to ma jedną (ale ogromną wadę) Jej czynna apertura wynosi ok. 68mm, tzn to jest tak jakbyś używał lornetki ze szkłami 68mm a nie 80mm. No ale ma Filtry UHC, fajny bajer do astronomii :mrgreen:

Abs 
Optyczny

68mm? Skąd ta wiedza? Była kiedyś dyskusja nad czynną aperturą pokrewnej Skyguide ale poza domysłami nic z niej niewynikało...

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Tez uwazam, ze Vixen jest o wiele za drogi na to co pokazuje. Widzialem 30x80. Mysle, ze powinienes sie zainteresowac firma Teleskop Service. TS 25x100 to jest ciazki kaban ale chyba opcja oferujaca najwiecej za najmniej. Poza tym seria Marine, zwlaszcza chyba 85mm. Te same lornetki wystepuja tez jako Orion, APM i Garrett.

Moim zdaniem warte wziacia pod uwage sa wzglednie drogie lornetki TS z katowym mocowaniem okularow do tego wymiennych. Mysle, ze 70mm to najbardziej mobilny i wystarczajaco uniwersalny sprzet panoramiczny ale do zupelnie stacjonarnych obserwacji mozna sie szarpnac nawet na 88 czy 100mm.

jaqb 
Rozmowny

Wysłany: Wto 04 Lut, 2014   

Abs napisał/a:
68mm? Skąd ta wiedza? Była kiedyś dyskusja nad czynną aperturą pokrewnej Skyguide ale poza domysłami nic z niej niewynikało...

To żadne domysły, a prosty i oczywisty pomiar. :)
Wyjaśnienie aż nadto dokładne w wielu miejscach w sieci, również: http://www.astronoce.pl/artykuly.php?id=139

BTW szkoda, że optyczni nie uwzględnili tego parametru w testach. Dopiero w teście lidletki była dyskusja fałszowania wielkości apertury i jej wpływu na wynik transmisji. A tyczy to też Celestrona SM i pewnie wielu budżetowych chińczyków pod różnymi brandami.

Z moich doświadczeń i lektur:

rosjanki trzymają parametry: 7x50 min 49mm, 8x30.. 30mm / pomiar
Soligor NVA 10x50 - 46mm / pomiar
Action VII 7x35 - 32mm / pomiar
EX 10x50 - 48mm, Action VII 10x50 - 47mm / CN
Fujinon 10x50 - 50mm / CN
SkyGuide i SkyMaster 15x70 - c.62mm, DO Extreme - zgodnie z danymi / astropolis
Vixen 16x80 - 78mm / astropolis
CANON IS 15x45 (stary) - 37mm! / ... test w sieci, nie pomnę portalu

Rzeczywista apertura to IMHO najprostsze wyjaśnienie różnic w jakości (czytaj jasności) obrazów nocnych lornetek różnej klasy o tych samych parametrach. SkyGuide przegrywa na Plejadach z Fujinonem nie dlatego, że powłoki, wady brzegowe, kontrola jakości japońska czy chińska itp, itd... ale prosto bo mniejszy :)
Tu rozmiar MA! znaczenie.

10% uszczknięta apertura czynna to 19% strata światła! A my tu o pojedynczych % transmisji dywagujemy zamiast z latarką i linijką szybko pomierzyć przez co lepiej widać :)

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Steiner Observer powrócił jeszcze tańszy:
http://allegro.pl/lornetk...3935667728.html
Kupuj od razu zanim go inni zobaczą.

Abs 
Optyczny

jaqb no i ok. Było pytanie padła odpowiedź. Być może ktoś zmierzył także aperturę czynną TS-a 20x80. Jeżeli pójść tym śladem to niewiele wskazuje na to aby tania DO 20x80 miała aperturę czynną 80mm. Wnioski mogą być rożne, np. brać aperturę jak największą (25x100mm) lub zainwestować w klasę BA8, która -jak doświadczenie wykazuje- strat tych ma relatywnie mało lub wcale. Ktoś może także podejść sceptycznie i olać sprawę bo przez SkyGuide czy TS zobaczy tak wspaniałe obrazy nieba jakich nie było mu dane dotąd oglądać. Myślę, że tak postąpi większość kupujących.
Ostatnio zmieniony przez Abs Wto 04 Lut, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

widoczek 
Optyczny

Kivirovi, jakbym miał kasę, "brałbym go" :) Super lorneta

Abs, czynna apertura Delty 20x80 to 78mm.

A i skoro już tu wspomniano o tym parametrze to też dorzucę do tego tematu znane mi lornetki o których jeszcze nie wspomniano:
1. Delta Optical Titanium 10x56 - 53mm
2. SkyMaster 20x80 (ten tani plastikowy, co wygląda jak TPL Giant) - 73mm
3. Nikon Action VII 10x50 - 46mm
4. TS Wildlife 10x50 - 49mm
5. Berkut 10x50 - 50mm
6. DO Extreme 10x50 - 50mm
7. Nikon EX 10x50 - 48mm
8. Nikon 7x50 CF WP OceanPro - 48mm
9. TS MX Marine 15x70 - 70mm
10. Nikon 12x50 SE - 50mm (zdziwiłbym się jakby było inaczej :cool: )

Jak coś mi się przypomni to jeszcze tu wrzucę

Abs 
Optyczny

widoczek napisał/a:
Kivirovi, jakbym miał kasę, "brałbym go" :) Super lorneta

Abs, czynna apertura Delty 20x80 to 78mm.

...

Czyli całkiem nieźle ale jednak poniżej 80mm. Nasuwa mi się pytanie czy mimo tego DO jest lepszą lornetka od TS? Mam natrętne przeczucie, że jednak nie.

widoczek 
Optyczny

Abs, powiem tak. DO pokaże wyraźnie więcej na gwiazdach, ale też w gorszej jakości, słabszym kontraście. Może jeszcze inaczej: DO to taki pod względem jakości obrazu Nikon EX 10x50 z 80mm szkłem pokazujący możliwości 80mm szkła, a TS to taki DO Extreme 10x50 z 80mm szkłem ale pokazujący możliwości tylko 70mm obiektywu.

Kurde nie umiem tłumaczyć, pokrętnie to wyszło. Mam nadzieję że załapiesz o co chodzi

jaqb 
Rozmowny

Abs napisał/a:
Być może ktoś zmierzył także aperturę czynną TS-a 20x80

Jeśli dobrze pamiętam EdZ na CN mierzył duże lornetki UO.
IMHO lepsza mała pełnoaprturówka niż poprzysłaniany gigant. Obrazy podobne a mniej noszenia :)

Abs 
Optyczny

widoczek napisał/a:
...

Kurde nie umiem tłumaczyć, pokrętnie to wyszło. Mam nadzieję że załapiesz o co chodzi

Rozumiem, rozumiem... Czasem stawiam pytania, na które znam odpowiedź ale dyskusja stawia sprawę w publicznym świetle i każdy może odkryć coś nowego (ja także). opisywane TS-y to dobre optycznie lornetki a czynna apertura to nie wszystko. Nie każdy też używa dużej lornetki do obserwacji astronomicznych.

widoczek 
Optyczny

Tylko czy wtedy nie lepiej od tej TS-ki kupić porządną pełnoaperturową lornetkę 70mm? I mniej do przenoszenia, i mniejsza, i pokaże to samo.

No właśnie jaqb, widze że mamy podobną opinię.

A jeszcze co do DO 20x80. Może i gorsza optycznie ale przynajmniej praktycznie pełna apertura. Dostajesz coś więcej niż dodatkowe kg do noszenia.

Nie ma lornetki idealnej do 3000, potem pojawiaja się Fujinony i Nikon 70mm

jaqb 
Rozmowny

Moim zdaniem warto dla potomności.. :)

Zakładam wątek z zebranymi prawdziwymi aperturami znanych lornetek:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=24178

widoczek i inni wpisujcie proszę co wiecie i skąd :)
Ostatnio zmieniony przez jaqb Wto 04 Lut, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu