Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 15 Mar, 2014 Lustrzanka do 3500 zł, warunki zimowo-turystyczne
Witam wszystkich.
Z gory przepraszam za brak polskiej czcionki, ale taki komp w pracy
Z uwagi na to, ze dopiero rozpoczynam przygode z lustrzanka, mam kilka pytan do Was.
Jestem kompletnym amatorem w tej dziedzinie, dlatego tez Wasze podpowiedzi i opinie beda bardzo cenne dla mnie i prawdopodobnie "postawia kropke nad i".
Coz, kwota jaka przeznaczylem to max 3500 pln. Jak juz zdazylem sie zorientowac, w tej kwocie jest kilka pozycji, ktore potencjalnie moglbym kupic, ale czym wiecej czytam tym mniej wiem. Wszystkie aparaty maja plusy i minusy, a ze jak wspomnialem nie bardzo znam sie na rzeczy, nie wiem, na ktore parametry powinienem zwrocic szczegolna uwage...co jest mega wazne a co mniej itd. Dlatego tez licze na Wasza pomoc!
Co bede fotografowal?
Glowinie rodzinne wycieczki, dzieci, wakacje, wyjazdy na narty itd.
Dlatego tez sprzet powinien byc jak najbardziej uniwersalny, ale boje sie...a tak naprawde, mam nadzieje, ze i ja zalapie bakcyla fotografowania .... i dlatego nie moze to tez byc jakas tam zabawka.
Czy bede krecil filmy?
Tak, okazjonalnie ale chce by aparat mial taka mozliwosc i byl Full HD.
Co jeszcze?
No jak mi sie spodoba to bede na pewno chcial powiekszyc ilosc osprzetu, bo tak zwykle bywa...tak wiec cena i dostepnosc dodatkowych obiektywow itd. powinna tez nie byc zabijajaca.
Z posrod wielu pozycji wybralem 3 aparaty, ktore wg mnie mniej lub wiecej spelnilyby moje oczekiwania:
1. Nikon D5200
2. Nikon D7000
3. Pentax K-5
Jak od razu zauwazycie, Nikon D5200 to troche nizsza polka cenowa i jakosciowa chyba tez, ale ten model mozna juz dostac z dwoma obiektywami 18-55VR i 55-105VR w podobnej cenie co D7000 i Pentax k-5 tylko w kitowymi. Zastanawia mnie tez to, jak wazna jest sprawa obudowy. Nr 2 i 3 maja uszczelniane obudowy, nr.1 nie. Czy to znaczy, ze z Nikonem D5200 bron Boze nie wychodzic na dwor w mzawke lub nie chodzic na plaze gdy wiatr wieje? Czy to przesada? Wiem tez, ze nie ma wiekszego sensu kupowac aparatu mega uszczelnionego jak i tak obiektywy "kitowe" sa nie uszczenlnione. Nastepna rzecz to stabilizacja obrazu...tylko Pentax ma w Body, reszta w obiektywach.
A co z silniczkami AF? Czy to bardzo wazne zeby byl wbudowany w korpus?
Zastanawia mnie tez sprawa gwarancji...PENTAX 3 lata....NIKON rok. Nie to zebym sie czepial, ale ktos kto daje 3 lata gwarancji, musi byc chyba pewniejszy swojego produktu.
A moze macie jakies inne propozycje?
POMOCY!
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 15 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Co bede fotografowal?
Glowinie rodzinne wycieczki, dzieci, wakacje, wyjazdy na narty itd.
Dobrze jeździsz na nartach? Lustrzanka nawet najtańsza, wymaga pewnych funduszy i jest bardziej delikatna od kompaktów..
O Pentaxach nic nie wiem, więc z pozostałych dwóch, najlepiej wybrać Nikona D7000. Wyższa cena... Rzeczy cenniejsze chętniej chcemy poznać bardziej i dogłębniej. Jest większa szansa, że bardziej rozwiniesz się fotograficzne.
hdfilet [Usunięty]
Wysłany: Sob 15 Mar, 2014
Na nartach jezdze ok, ale nie chodzi mi o to by robic zdjecia w czasie jazdy a bardziej o temperature, w ktorej bede je robil. Moze to smiesznie zabrzmi, ale gdzies czytalem, ze Pentaxem mozna robic zdjecia do minus 10 st C, co oczywiscie zastanowilo mnie jak to jest z innymi aparatami. Co to znaczy? Jak to rozumiec? Reszta lustrzanek to " letnie" edycje ?????
To samo pytanie możesz zadać w stosunku do telefonów, zegarków elektronicznych, ręcznych odbiorników GPS... wymieniać można długo. To po prostu elektronika, która zawsze będzie mniej sprawna w zimie. W zimie aparatów nie nosi się na pasku na szyi, ale trzyma w torbie fotograficznej. Jest mnóstwo przykładów zdjęć zrobionych zimą, aparatami najróżniejszego sortu. Jeśli jednak nastawiasz się na fotografię ekstremalną, to może rzeczywiście szukać czegoś pod tym kątem.
Tak jak napisalem w 1-szym poscie, absolutnie nie zadne ekstrema.
Potrzebuje aparatu "codziennego", a codziennosc sklada sie tez i z wakacji, tych letnich jak i tych zimowych.
Wracajac do mojego glownego pytania...macie swoich faworytow z tych trzech jakie podalem?
...gdzie na tych nartach jeździsz?
z mojego doświadczenia da sie jezdzic (tatry polskie kasprowy, slowackie, jasna chopok) na nartach z lustrem klasy 50d+70-200 f4is, (z nikone d800 jeszcze nie dane mi bylo wybrać sie na narty) mnie całkiem dobrze sie jeździło z zestawem na szyi dodatkowo spiety klamrą do piersi nigdy mnie nie zawiodł, bardzo wygodne (podeślę fote jak to wyglada) bo nie trzeba każdorazowo wyciągać z plecaka acz dla osob kiepsko jeżdżących ryzykowne...przez kilka sezonów nic sienie zepsuło ale oczywiście nie bierz ze mnie przykładu.
hdfilet [Usunięty]
Czyli i z lustrem da sie jezdzic. Pomysle i o tym ale najpierw musze aparat kupic
007areka [Usunięty]
... jakiegos canona nie brałeś pod uwage, nikon d7000/7100 jest fajny ale moze nie byc tak wytrzymaly jak puszki klasy 50d - nawet uzywana
Ostatnio zmieniony przez 007areka Sob 15 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz
...nie pisze ze gorsza...boje sie o srodek korpusu w nikonie...jakos tak canon wydaje mi sie bardziejszy a troche tych puszek zdarlem ...na nartach tez.
[ Dodano: Sob 15 Mar, 2014 21:09 ]
...haaaa juz widze chodzilo mi o d7000/7100 nie od 700
hdfilet [Usunięty]
D50 owszem ale to 3,5 k za sam korpus.
Taki sprzet i taka kasa....używany nie wchodzi w gre.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 16 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14