Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 29 Gru, 2013 Obiektywy dla Nikona D7100 - co polecacie??
Czolem!
Lustrzanki (D40, D70s, D90) uzywam od kilku lat, teraz nabylem korpus D7100. Nie zarabiam na fotografii, a jest to jedynie moje hobby. Jednak coraz wiecej "pstrykam" i chce wejsc w temat nieco glebiej. Mam tylko body, karte SD i jedna lampe flash i na tym koniec. Na poczatek mysle o kupieniu obiektywow i filtrow (polaryzacyjnych).
Jakie obiektywy polecacie do Nikona D7100 (pod foto 80% / video 20%)?
Nie zalezy mi na szybkosci ani na nadzwyczaj dobrym swietle (w pomieszczeniach ratuje sie lampa). Wcale nie musze miec zooma 2.8 czy 1.8. Nie musze tez pokrywac pelnego zakresu ogniskowych. Nie potrzebuje szkiel "do wszystkiego" (jak N18-300 VR). Zalezy mi na trzech lub czterech mozliwie dobrych obiektywach. Moge dac maksymalnie 5000 zl na wszystkie szkla razem wziete + 500 zl na filtry, to dla mnie i tak duza kasa (to w koncu mniej wiecej dwie srednie krajowe). Generalnie nie boje sie stalek, ale wole zoomy i wole miec mniej dobrych obiektywow niz wiele srednich. Nie chce tez (bardzo) czesto zmieniac szkiel. Oczywiscie obiektywy te musza dobrze wspolpracowac z D7100, a czytalem, ze niektore Sigmy czy Tamrony maja problemy z dogadaniem sie z puszkami Nikona (np. S. 17-70/2.8-4). Przegladalem ranking polecanych szkiel dla D7100 na DxO, ale tam propononwane "najciekawsze" obiektywy raczej nie sa na polskie realia (chodzi oczywiscie o kase). Nie szukam najtanszych szkiel, ale tez nie moge przeznaczyc wiecej niz podalem.
Typ zdjec ktore robie:
Glownie: prawie tylko zdjecia statyczne (80-90%), na zewnatrz i glownie w dzien (95%).
Dosc rzadko: zdjecia nocne czy sportowe/akcja (gdzie wymagany jest szybki AF).
Wcale: makrofotografia, astrofotografia, itp.
Co fotografuje?
Glownie: krajobrazy, miasto/architektura, srodki transportu (glownie statyczne ujecia), samoloty (no tu juz w ruchu ) oraz zdjecia "turystyczne" (duzo jezdze po Europie Zach.).
Rzadziej: sport (glownie sporty motorowe: rajdy, wyscigi, drifting - kilka razy w roku)
Bardzo rzadko: zdjecia rodzinne (w pomieszczeniach uzywam flasha)
Wcale: portrety, makro, zdjecia planet, sluby/wesela - nic z tych rzeczy!.
Podkreslam, ze chce tez zajac sie troche video (podobna tematyka).
Od szkiel oczekuje: dobrej wspolpracy z D7100 i wykorzystania potencjalu matrycy 24MP, niewielkich znieksztalcen (sczegolnie dystorsji, ale tez abberacji, komy, itd. itd.) - no chyba ze latwo sie je zniweluje w PP - i mozliwie duzej ostrosci. Szybkosc AF czy "swiatlo" sa mniej wazne. Jakbym mial wybrac jedna najwazniejsza pozadana ceche to bedzie nia OSTROSC. Nie lubie "mydla".
Na poczatek skroilem dwa zestawy (jednak wszystko mozna zmienic):
ZESTAW I:
1 Tokina 11-16/2.8 lub 12-24/4 lub 12-28/4 (ok. 2000 zl)
2 Nikkor 35 / 1.8 (ok. 730 zl)
3 Nikkor 18-105 VR (ok. 720 zl) [*]
4 Tamron 70-300 VC USD (ok. 1350 zl) lub Nikkor 55-300 VR (ok. 1000 zl)
ZESTAW II:
1 Sigma 18-35 / 1.8 (3000 zl) - wiem, ze tu drogo i wasko, ale szklo jest ponoc znakomite (jakby to byl zakres 15-30 to by mi bylo latwiej podjac decyzje)
2 Nikkor 55-300 VR (ok. 1000 zl)
[*] - Moze zastapic 18-105 VR jakas Sigma (np. 17-50/2.8 EX) czy Tamronem? (gdzies czytalem, ze 18-105 VR "w pelni nie wykorzystuje sensora 24MP"). Tylko czym zastapic? (i co na tym zyskam?)
I jeszcze pytanko: GDZIE najbezpieczniej kupic te sloiki? W lokalnym duzym sklepie typu MM, Saturn, EURO RTV AGD? czy przez Internet z mozliwoscia oddania do 10 dni? (druga opcja wydaje sie lepsza, w sklepie ciezko sprawdzic cokolwiek). Na wypadek gdybym dostal "babola", to wadliwy sprzet chce od razu oddac, nie widze zadnego sensu naprawy (czy "strojenia") nowego szkla.
Sigma 18-35 / 1.8 (3000 zl) - wiem, ze tu drogo i wasko, ale szklo jest ponoc znakomite (jakby to byl zakres 15-30 to by mi bylo latwiej podjac decyzje)
Jak będziesz potrzebował UWA, zawsze możesz w przyszłości dokupić tą Tokinę 11-16/2,8.
ten drugi wydaje sie byc lepszy do niego mozesz dorzucic np nikkora 50 1.8G
mozna rozne zestawy "tworzyc" np:
-Tokina 11-16 - masz nowke na allegro za 1715zl (starsza wersja DX a nie DXII) - http://allegro.pl/tokina-...3847626944.html jako ze masz D7100 to masz silnik w body i bedzie dzialal AF
-Sigma 17-50 OS ok 1600zl lub uzywka ok 1250zl
-Nikkor 55-300 ok 1000zl
-i jeszcze na jakas stalke by Ci starczylo 35 1.8G, 50 1.8G lub 85 1.8D - moga byc uzywki (ja bym kupil jasne 85mm) tak samo jak z Tokina moze byc szklo w wersji D bo masz silnik w body
Wysłany: Pon 13 Sty, 2014 Re: Obiektywy dla Nikona D7100 - co polecacie??
FotoAmator82 napisał/a:
Czolem!
Lustrzanki (D40, D70s, D90) uzywam od kilku lat, teraz nabylem korpus D7100. Nie zarabiam na fotografii, a jest to jedynie moje hobby. Jednak coraz wiecej "pstrykam" i chce wejsc w temat nieco glebiej. Mam tylko body, karte SD i jedna lampe flash i na tym koniec. Na poczatek mysle o kupieniu obiektywow i filtrow (polaryzacyjnych).
Jakie obiektywy polecacie do Nikona D7100 (pod foto 80% / video 20%)?
Nie zalezy mi na szybkosci ani na nadzwyczaj dobrym swietle (w pomieszczeniach ratuje sie lampa). Wcale nie musze miec zooma 2.8 czy 1.8. Nie musze tez pokrywac pelnego zakresu ogniskowych. Nie potrzebuje szkiel "do wszystkiego" (jak N18-300 VR). Zalezy mi na trzech lub czterech mozliwie dobrych obiektywach. Moge dac maksymalnie 5000 zl na wszystkie szkla razem wziete + 500 zl na filtry, to dla mnie i tak duza kasa (to w koncu mniej wiecej dwie srednie krajowe). Generalnie nie boje sie stalek, ale wole zoomy i wole miec mniej dobrych obiektywow niz wiele srednich. Nie chce tez (bardzo) czesto zmieniac szkiel. Oczywiscie obiektywy te musza dobrze wspolpracowac z D7100, a czytalem, ze niektore Sigmy czy Tamrony maja problemy z dogadaniem sie z puszkami Nikona (np. S. 17-70/2.8-4). Przegladalem ranking polecanych szkiel dla D7100 na DxO, ale tam propononwane "najciekawsze" obiektywy raczej nie sa na polskie realia (chodzi oczywiscie o kase). Nie szukam najtanszych szkiel, ale tez nie moge przeznaczyc wiecej niz podalem.
Typ zdjec ktore robie:
Glownie: prawie tylko zdjecia statyczne (80-90%), na zewnatrz i glownie w dzien (95%).
Dosc rzadko: zdjecia nocne czy sportowe/akcja (gdzie wymagany jest szybki AF).
Wcale: makrofotografia, astrofotografia, itp.
Co fotografuje?
Glownie: krajobrazy, miasto/architektura, srodki transportu (glownie statyczne ujecia), samoloty (no tu juz w ruchu ) oraz zdjecia "turystyczne" (duzo jezdze po Europie Zach.).
Rzadziej: sport (glownie sporty motorowe: rajdy, wyscigi, drifting - kilka razy w roku)
Bardzo rzadko: zdjecia rodzinne (w pomieszczeniach uzywam flasha)
Wcale: portrety, makro, zdjecia planet, sluby/wesela - nic z tych rzeczy!.
Podkreslam, ze chce tez zajac sie troche video (podobna tematyka).
Od szkiel oczekuje: dobrej wspolpracy z D7100 i wykorzystania potencjalu matrycy 24MP, niewielkich znieksztalcen (sczegolnie dystorsji, ale tez abberacji, komy, itd. itd.) - no chyba ze latwo sie je zniweluje w PP - i mozliwie duzej ostrosci. Szybkosc AF czy "swiatlo" sa mniej wazne. Jakbym mial wybrac jedna najwazniejsza pozadana ceche to bedzie nia OSTROSC. Nie lubie "mydla".
Na poczatek skroilem dwa zestawy (jednak wszystko mozna zmienic):
ZESTAW I:
1 Tokina 11-16/2.8 lub 12-24/4 lub 12-28/4 (ok. 2000 zl)
2 Nikkor 35 / 1.8 (ok. 730 zl)
3 Nikkor 18-105 VR (ok. 720 zl) [*]
4 Tamron 70-300 VC USD (ok. 1350 zl) lub Nikkor 55-300 VR (ok. 1000 zl)
ZESTAW II:
1 Sigma 18-35 / 1.8 (3000 zl) - wiem, ze tu drogo i wasko, ale szklo jest ponoc znakomite (jakby to byl zakres 15-30 to by mi bylo latwiej podjac decyzje)
2 Nikkor 55-300 VR (ok. 1000 zl)
[*] - Moze zastapic 18-105 VR jakas Sigma (np. 17-50/2.8 EX) czy Tamronem? (gdzies czytalem, ze 18-105 VR "w pelni nie wykorzystuje sensora 24MP"). Tylko czym zastapic? (i co na tym zyskam?)
I jeszcze pytanko: GDZIE najbezpieczniej kupic te sloiki? W lokalnym duzym sklepie typu MM, Saturn, EURO RTV AGD? czy przez Internet z mozliwoscia oddania do 10 dni
Wszelkie sugestie i uwagi mile widziane.
FotoAmator
Majac na uwadze Twoje priorytety, w tym budzecie sam dla siebie ten zestaw bym wybral:
1 Tokina 11-16/2.8 lub 12-24/4 lub 12-28/4 -2000zl
2 Sigma 17-50/2.8 EX - 1499zl
3 Tamron 70-300 VC USD -1350zl
Robisz przede wszystkim krajobraz i architekture, dlatego Tokina.
Tamron do samolotow i sportow motorowych, a Sigma jako fajne wypelnienie, choc nie pelne dziury ogniskowej.
Czy wazne sa dla Ciebie ogniskowe w przedziale 50-70, musisz sam zdecydowac jak wazna byla by to strata.
Najlepiej jest zawsze pojsc i osobiscie przestrzelic szklo przed zakupem, zawsze tak robie. Wiem co kupuje i co mi te szklo oferuje. Dopiero wtedy szukam pewnego zrodla zakupu i patrze na ceny.
Witam wszystkich. Mimo ze temat juz troche przykurzony to postanowilem podczepic sie pod niego a nie zakladadac nowy.
Mam podobny dylemat tyle, ze ja chcialbym zaczac na poczatek od jednego w miare uniwersalnego obiektywu do D7100.
Chodzi mi o to, ze nie chce kupowac Kit'a i po pol roku sie go pozbywac i na tym tracic, tylko zaczac "troszke wyżej" i ewentualnie doposarzac zestaw o kolejne.
Obiektyw jak pisalem ma byc w miare uniwersalny na poczatek (nie idealny do wszystkiego ) mam kilka moich propozycji i prosilbym o ewentualna pomoc. Rozwazam takie szkla:
Nikkor AF-S DX 16-85mm/3.5-5.6G ED VR
Nikkor AF-S DX 18-200mm/3,5-5,6 G IF-ED VR II
i
Sigma 18-35mm/1,8 DC HSM (tu na minus waga i rozmiar, bawilem sie nim chwilke w sklepie z d7100 i jakos nieporecznie)
czy
isc ostro (i drogo) Nikkor AF-S 24-120/4G IF-ED VR II ale wiem jakie beda wynikaly z tego kompromisy
Mam nadzieje, ze nie pojedziecie po mnie za ostro, ze amator, nie wie o co chodzi a kupuje "taki sprzet" Wczesniej posiadalem wszelkiego rodzaju kompakt-zoomy i postanowilem sie przesiasc na cos lepszego. Nie chce zaczynac od np.D3200 i potem ze strata pozbywac sie i dokladac do czegos lepszego. Budzet moze nie "nieograniczony" ale D7100 + jeden z tych obiektywow + portretowka wystarczy
Sigma 18-35 1.8 i jeśli kasy wystarczy, nikkor 80-200 2.8 ten lepszy
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Wto 11 Mar, 2014
Sigma - za muzykiem.
Co do reszty, to nie wiem.
maxpayne [Usunięty]
Dzieki za szybka reakcje. Domyslalem sie ze ta Sigma bedzie numerem jeden. Naczytalem sie recenzji i wszyscy bardzo chwalili. Wiem, ze jakosc do ceny tej Sigmy jest super ale ta waga, rece beda mdlaly
Zadam pytanie inaczej... pominmy w tym zestawieniu Sigme.
Ktory z tych 3 polecacie??
zaden, wszystkie ciemne i nie widzialabym wiekszego sensu tyle doplacac zamiast po prostu wziac 18-105. juz lepiej pewnie sigme 17-50 2.8, ktora sporo potaniala jak weszla 18-35. choc i ja bym byla za 18-35, do wagi sie przyzwyczaisz, juz nie badz taki delikatny, to tylko 800g
nienietaktak [Usunięty]
moronica napisał/a:
do wagi sie przyzwyczaisz, juz nie badz taki delikatny, to tylko 800g
Razem z body to jakieś 1570 g, więc tragedii nie ma Dasz radę.
maxpayne [Usunięty]
Znaczy z wydatkow jeszcze katra na silownie mnie czeka??
Zapewne nie jest to rekord wagowy ale ja wychowany na kompakt-zoomach odczulem od razu w rece, zwlaszcze ze D7100 tez za wygodnego uchwytu nie ma Wychowany jestem na zoomach dlatego chyba tak lawiruje zeby pominac ta Sigme bo za wiele nie ma, no i nie ma stabilizacji ale rozumiem ze przy takiej jasnosci nie jest az taka niezbedna??
ta Sigma to tez zoom. a stabilizacja to w ogole nie jest niezbedna, jakos sobie bez niej radzono dawno daaawno temu przed rokiem 1994
nienietaktak [Usunięty]
maxpayne, stabilizację mam wyłączoną we wszystkich szkłach, które ją mają. Jest przereklamowana. Jasność jasnością, ale ogniskowa też się liczy. Często używam 135 f2.0 (nie ma stabilizacji) i myślisz, że jest dużo poruszonych zdjęć?
Większa waga zestawu to często większa stabilność i brak ryzyka poruszenia.
18-35 to jak najbardziej zoom.
Tylko z powodu trochę większej wagi wybierać jakieś ciemne ćwierćśrodki?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10