Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fuji S1 vs SL1000
Autor Wiadomość
Jan 
Nowy

Wysłany: Sob 15 Mar, 2014   Fuji S1 vs SL1000

Witam
Prowadzę "badania" przed zakupem kompaktu z zoomem x50 (nie zniechęcajcie - to na nic... :razz: :) ) Porównuję modele S1 (styczeń 2014) i SL 1000 (2013), i nie bardzo mogę doszukać się różnic w zasadniczych rozwiązaniach (poza WiFi np). Czy ktoś zna lepiej te modele? Proszę o pomoc...

Reklama

Piotr.. 
Początkujący

Wysłany: Sro 19 Mar, 2014   

A może Olympus SP-100EE. Ciekawie się zapowiada.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

SL1000 o niebo słabszy od konkurencji (Canon SX50HS, Sony HX300, Panasonic FZ72), a na S1 przyjdzie jeszcze poczekać. Liczmy na to, że finalnie Finepix S1 zabłyśnie jak zrobiło to już wiele modeli tego producenta.

Jan 
Nowy

Piotr.. napisał/a:
A może Olympus SP-100EE. Ciekawie się zapowiada.

Przeczytałem "zajawki", i pierwsze wrażenie, że trochę za bardzo przekombinowany. Ten celownik... Poza tym na razie nigdzie w sklepie go nie znalazłem, ani ceny. Na Amazonie sygnalizowany na 20 kwietnia - 400 zielonych. Sony H400V w PL już jest za 1800 PLZ (dodatkowo ma GPS). Nigdy jakoś nie miałem Olympusa - sorry - kupiłem kiedyś żonie Mju II, ale era się skończyła... :cry:
Mnie trochę ciągnie do Fuji, bo miałem kiedyś S9000. Byłbym z niej bardzo zadowolony, gdyby nie koszmarny serwis w Warszawie, no, i delikatna konstrukcja (wymiana obiektywu na wskutek wstrząsów...). Ale mam chęć na SL1000 (1200 PLZ) i czekam na S1... Z tego, co się doczytałem, to różnią się tylko uszczelnieniem.

[ Dodano: Sro 19 Mar, 2014 21:39 ]
Wojmistrz napisał/a:
SL1000 o niebo słabszy od konkurencji (Canon SX50HS, Sony HX300, Panasonic FZ72....

Czy mógłbyś sprecyzować o co chodzi w tym porównaniu? Oglądałem SL1000 w sklepie (Saturn). Nawet pozwolili mi pstryknąć fotkę. Ja nie bardzo widzę różnicę pomiędzy SL1000 a HX300 i SX50. Natomiast odniosłem wrażenie, że fokus działa dużo szybciej niż w Canonie.

Wojmistrz 
Obserwator

Najgorsza jakość zdjęć.

Jan 
Nowy

Wojmistrz napisał/a:
Najgorsza jakość zdjęć.

To jest taki trochę "klucz-wytrych" do ocen. Naprawdę nie jestem jakimś fanem F., ale przeszukałem zagraniczne fora, i nigdzie nie znalazłem sampli świadczących o "gorszej jakości" zdjęć z SL1000. Przeciwnie, fotki np. z Sony wcale nie są rewelacyjne (ale to są testy). Jeśli masz jakieś linki, chętnie popatrzę. W "teście" sklepowym, różnic nie sposób się dopatrzeć. Natomiast znalazłem kilka pochwał na szybkość fokusa.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Czw 20 Mar, 2014   

Jan, nie no spoko, to twoja kasa :)
Sony pomijam bo nie posiada zapisu do RAW. Również nie biorę pod uwagę JPG, bo ten jest w SL1000 chyba najbardziej papkowaty - wyostrzenie + fatalny algorytm.
Przejrzyj RAWy z SL1000, SX50HS i FZ72 szczególnie powyżej ISO100.

Jan 
Nowy

Wojmistrz napisał/a:
Jan, nie no spoko, to twoja kasa :)
Sony pomijam bo nie posiada zapisu do RAW. Również nie biorę pod uwagę JPG, bo ten jest w SL1000 chyba najbardziej papkowaty - wyostrzenie + fatalny algorytm.
Przejrzyj RAWy z SL1000, SX50HS i FZ72 szczególnie powyżej ISO100.

No, więc przejrzałem RAWy tutaj:

http://www.photographyblo.../sample_images/

Według mnie, najlepiej wypada SX50HS, i to o pokaźną długość. Szczególnie przy zdjęciach przyrody, a o to mi najbardziej chodzi.
Tak jest w RAWach.
W JPGach już takiej różnicy nie widać... Na Canona przyjdzie się przesiadać? Przy okazji wyszło, że pomiędzy SL1000 i S1 żadnej różnicy nie ma... Z kolei Sony GPS ma... :shock:
Ale mi narobiłeś kłopotów... :lol: A byłem już zdecydowany :roll:

Wojmistrz 
Obserwator

Właśnie dlatego w śród wielu dyskusji o megazoomach, wałkuje się kilka modeli, a SL1000 do nich nie należy. Poza tym warto przejrzeć filmy na YouTube kręcone tymi aparatami. Widać jak działa stabilizacja i gubienie ostrości przy transfokacji oraz jak szybko się w tym odnajduje z powrotem.

Jan 
Nowy

Wojmistrz napisał/a:
Właśnie dlatego w śród wielu dyskusji o megazoomach, wałkuje się kilka modeli, a SL1000 do nich nie należy. ..

OK. Odstrzeliliśmy tego japońca. A jaki jest Twój typ?
Szukam mega.., bo przy szwendaniu się po lesie i na kajaku mój Nikon jest ździebko niewygodny.

Wojmistrz 
Obserwator

Jan napisał/a:
A jaki jest Twój typ?
Ja wybrałem SX50HS.

Jan 
Nowy

Wojmistrz napisał/a:
Jan napisał/a:
A jaki jest Twój typ?
Ja wybrałem SX50HS.

Ja chyba też. Przejrzałem kilkaset sampli na różnych forach, i - niestety SX... na długim końcu wydaje się najlepszy (najwięcej szczegółów, co dla mnie jest ważne). Mam do Ciebie prośbę. Czy mógłbyś wrzucić ze 3-4 fotki przy pełnym zoomie? Gdyby to jeszcze był jakiś obiekt przyrodniczy (zwierzę, kwiat. liść....). Architektura jest chyba o wiele "łatwiejsza" dla tych mega... Zawsze mam poczucie spiskowej teorii dziejów, jak oglądam fotki ze stron "profesjonalnych" ( dobierane specjalnie?)
Dziękuję za dyskusję. Zawsze się trzeba uczyć :smile:

[ Dodano: Czw 20 Mar, 2014 13:16 ]
Wojmistrz napisał/a:
Jan napisał/a:
A jaki jest Twój typ?
Ja wybrałem SX50HS.

Jeszcze jedno pytanie. Po ile "chodzi" SX50 w UK?

Wojmistrz 
Obserwator

Sample na maila ci podeślę, a ceny to różnie. W sklepach w promocji ostatnio za 289 widziałem, a normalnie to 320-350. Używkę w klasie A czyli jak nowa, z sieci komisów z roczną gwarancją za 185, a ja za swojego płaciłem 419 :)

Odpowiedz do tematu