Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki telekonwerter 1.4 canon do obiektywu 100-400mm L
Autor Wiadomość
dark_wojtek 
Bywalec

Wysłany: Czw 27 Lut, 2014   Jaki telekonwerter 1.4 canon do obiektywu 100-400mm L

Witam
Chciałem się zapytać i prosić o radę jaki telekonwerter canon wybrać i który będzie działał.
Mam obiektyw 100-400mm L i puszkę 500D (puszkę będę zmieniał prawdopodobnie na 6D) i nie wiem jaki wybrać konwerter żeby działał mi prawidłowo obiektyw z tym boody.
Myślałem o Canon Extender EF 1.4x III albo Canon Extender EF 1.4x II tylko z tego co czytałem to Canon Extender EF 1.4x III jak go założę do mojego zestawu to AF nie będzie mi działał. Więc zostaje mi tylko Canon Extender EF 1.4x II. A może w innej firmy są lepsze niż Canon ?

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 27 Lut, 2014   

dark_wojtek, wydaje mi się, że dla obiektywu kończącego się światłem f/5.6 jakikolwiek telekonwerter spowoduje brak AF, ze względu na efektywne światło f/8, przy którym AF działa tylko z wybranymi puszkami 1D. Po zaklejeniu odpowiednich styków, kiedy aparat nie wie, że ma obiektyw f/8 coś tam podobno zaczyna się ruszać. Pewnie coś więcej napisze MM.

dark_wojtek 
Bywalec

Wysłany: Czw 27 Lut, 2014   

Ja właśnie słyszałem że max może być światło 5,6 i działa. Tylko nie wiem który działa. Może ktoś ma jakiś taki komplet podobny do mojego

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pią 28 Lut, 2014   

dark_wojtek no to wlasnie komor Ci to napisal
Czulosc sensorow AF, czyli najwieksza przyslona przy ktorej sensor jeszcze dziala to f/5.6, powyzej tej przyslony AF juz sie wylacza. Tyle (5.6) masz na 400mm w twoim obiektywie. Jak podepniesz extender (obojetnie ktory) to najmniejsza przeslaona obiektywu wzrosnie do f/8, czyli AF juz nie bedzie dzialal. Jak zakleisz odpowiednie styki to aparat nie wie o extenderze i "widzi" f/5.6, wiec uruchamia AF. Nie bedzie szybki, ale cos tam bedzie dzialac.

dark_wojtek 
Bywalec

Czyli nie polecacie kupowania konwertera bo się nie opłaca :(
Szkoda że nie pomyślałem o tym wcześniej może bym kupił inny tele

Andrzej.M.
[Usunięty]

dark_wojtek napisał/a:
Czyli nie polecacie kupowania konwertera bo się nie opłaca :(

To nie kwestia opłacalności tylko ciemnego obiektywu - o czym już było pisane w wątku o aparacie.

Usjwo 
Optyczny

Przy takim zestawie C100-400 + Tc1.4 nie wiem czy nie wzial bym nowego Tamrona 150-600

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

dark_wojtek, ale przecież to zależy do czego będziesz go używał...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Można kupić TC Kenko, zakleić odpowiednie styki i AF będzie działał. Wolniej, mniej precyzyjnie, ale będzie.

dark_wojtek 
Bywalec

MM napisał/a:
... Wolniej, mniej precyzyjnie, ale będzie.

Jeśli się fotografuje ptaki to wolniej i mniej precyzyjnie to nie opłaca się iść na zdjęcia.
Może kiedyś wygram w totolotka to sobie kupię jakiś lepszy sprzęt, bo na razie nie mam kasy żeby kupić 600/4 nawet używanego bo nie widziałem za 10tyś nigdzie

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sob 01 Mar, 2014   

dark_wojtek napisał/a:
Jeśli się fotografuje ptaki to wolniej i mniej precyzyjnie to nie opłaca się iść na zdjęcia.

No nie wiem , kiedyś obiektywy nie miały AF a taki Puchalski jednak całkiem dobre zdjęcia na analogu i slajdzie z 400 ISO robił.

komor 
Moderator

AndrzejM.Makuch napisał/a:
No nie wiem , kiedyś obiektywy nie miały AF a taki Puchalski jednak całkiem dobre zdjęcia na analogu i slajdzie z 400 ISO robił.

Z całym szacunkiem dla starych mistrzów, ale trochę się od tego czasu zmieniły wymagania jakościowe i wzrosła trochę ilość udanych zdjęć, które produkują choćby hobbyści, za własną kasę, dla siebie i bez wspomagania różnych instytucji lub zamawiających. To, co kiedyś było trudne i zajmowało dużo czasu, dziś sto razy więcej osób chce zrobić szybko i lepiej. I robi. :)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

dark_wojtek napisał/a:

Może ja ślepy jestem, ale gdzie napisałeś wcześniej, że chodzi o ptaki?

Podaję rozwiązanie problemu. Kupuj 400/5.6L. Szybkość i precyzja AF-u a także jakość optyczna jest dużo lepsza (AF) lub zauważalnie lepsza (optyka) niż w 100-400L.

dark_wojtek 
Bywalec

Wysłany: Nie 02 Mar, 2014   

Właśnie dzisiaj byłem na zdjęciach. Robiłem zdjęcia w lesie i powiem że AF się gubił i obraz nie był ostry jak żyleta :(
Może to też wina body ale wiem że też obiektywu. Będę musiał coś wymyślić i jakąś stałke kupić. Może się uda tak wyhaczyć coś za 10 tyś np 400/4 albo 500/4 :) było by super :)
No i to tych obiektywów można już podpiąć 1,4 :) bo dzisiaj mi mm brakowało

jpzielin 
Nowy
jpzielin

Wysłany: Nie 16 Mar, 2014   

Mysle ze dobrym rozwiazaniem bylo by 70-200/2.8 i konwerter moze byc 2 na cropie to juz sporo ,a jak Ci malo to pomysl o lepszym podejsciu , ja mam 70-200/na 4 i konw. 1.4 to daje 5.6 i sobie radze ,chyba ze chcesz dorownac zawodowca ,no to juz inna bajka i inne pienadze

Odpowiedz do tematu