Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 15 Lut, 2014
Help me! Kupię ale nie wiem co!!!
Autor Wiadomość
ALLO_Leszno 
Nowy

Wysłany: Sob 15 Lut, 2014   Help me! Kupię ale nie wiem co!!!

Prowadzę ligi amatorskie w piłkę nożną na orliku i na sali. Na Orliku póki jest jasno to zdjęcia nawet telefonem wychodzą, ale jak muszę włączyć jupitery to właśnie....

to samo jak jestem na hali, gdy tam świeci obojętnie jakie światło to właśnie...

... jakie kupić aparat + dodatki by pogodzić wszystko i zdjęcia były naprawdę dobre.

moje ligi:
www.alloleszno.pl www.ralphrydzyna.pl

Reklama

nienietaktak
[Usunięty]

Wysłany: Sob 15 Lut, 2014   

Budżet?

ALLO_Leszno 
Nowy

do 3 tys?

[ Dodano: Sob 15 Lut, 2014 01:39 ]
dobre pytanie. Jestem amatorem ! jednak cenie to co robię więc jak będę robił zdjęcia to muszą mieć z tego efekt :-) opis banalny ja to wiem, jednak lubię się uczyć więc za to co wydam za aparat to się do niego douczę !!!

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Ja rozumiem teraz masz d3100 ? Z tego co widać po zdjęciach to chyba fotografujesz w trybie Auto ? Ta puszka do wybitnych nie należy ale daje radę, jakbyś poczytał trochę o fotografii i nauczył się kontrolować ISO, przysłonę i czas naświetlania to myślę ze z jakości zdjęć tez był byś bardziej zadowolony.

ALLO_Leszno 
Nowy

teraz mam pożyczonego Nikon D3100 i nim robie fotki. A nie chce już pożyczać i dlatego chcę kupić nowego dla siebie i nie wiem jakiego. Stąd ten temat i moją prośba o propozycje

dragossani 
Entuzjasta

Koledzy pewnie coś wymyślą kompromisowego ale smutny fakt jest taki, że do sportu w słabym, sztucznym świetle to możesz te 3000 zł wydać na sam obiektyw, pożyczać dalej tego D3100, a i tak efekt będzie taki sobie. Oczywiście będzie lepiej niż teraz ale te konkretne warunki są akurat bardzo wymagające i to tak dla szkła jak i dla aparatu (AF).

W budżecie zmieścisz używanego Nikkora AF-S 24-120 mm f/4G ED VR, a naginając trochę używanego Nikkora AF-S 70-200 mm f/4.0G ED VR. W zestawu aparat+szkło w tej cenie nie doradzam bo jak by nie szukać to będzie ciemnica.

Tutejszyn 
Optyczny

Cytat:
dlatego chcę kupić nowego dla siebie i nie wiem jakiego. Stąd ten temat i moją prośba o propozycje
To przypomina trochę: "Ja chętnie bym coś zjadł, ale nie bardzo wiem co, wiec pytam, na co mam ochotę?"
Nie ułatwiasz nam w zorientowaniu się w problemie rzucając jakieś enigmatyczne hasła typu:
ALLO_Leszno napisał/a:
ale jak muszę włączyć jupitery to właśnie....
ALLO_Leszno napisał/a:
gdy tam świeci obojętnie jakie światło to właśnie...
ale co?! Jest jaśniej?!
Fotografujesz Nikonem D3100, więc masz jakiś punkt odniesienia. Nie mówisz kompletnie w czym D3100 jest niedobry.
Panuje ogólne przekonanie, że lepszym aparatem człowiek zrobi lepsze zdjęcia. Błąd! Zdjęcia robi się doświadczeniem i umiejętnościami, których najwyraźniej Tobie brakuje. Nie spodziewaj się cudów, nawet jeśli kupisz topowego Nikona. Aby coś poprawić:
1. oglądaj zdjęcia halowe zrobione, przez innych. Na pewno prace jednego z fotografów przypadną Ci bardziej do gustu od pozostałych. Postaraj się zauważyć, co nadaje tym fotografiom charakter? Postaraj się dowiedzieć, jakiej optyki używa ten fotograf.
2. Jak już wspomniałem - to optyka jest ważna, mniej aparat. Jasność i ogniskowa. Czy wiesz coś na ten temat? Dowiedz się, jeśli nie wiesz.
3. Obróbka zdjęć. Aparat wypluwa jedynie surowy materiał, który (tutaj wielu się nie zgodzi) jest tylko surowym materiałem, który wymaga dalszej obróbki w komputerze. Dopiero ta obróbka nadaje właściwy charakter zdjęciu.
4. Nikon D3100... To w sumie może być dowolny aparat, nawet D3100. Jednak zdjęcia halowe, zdjęcia sportu często wymagają dobrego AF i lepszego trybu seryjnego. Jeśli nie pasuje Ci D3100, to zwróć uwagę przy wyborze aparatu na te cechy, w odniesieniu do D3100, które znasz. Wiesz czego D3100 ma mniej, a co jest wystarczające. Jeśli nie wiesz, do rób nadal zdjęcia tym, co masz aż w końcu będziesz wiedział co chcesz poprawić.

ALLO_Leszno 
Nowy

ja się zgodzę z tym wszystkim co piszesz, jednak sęk w tym, że Aparat muszę oddać tego Nikona d3100 i muszę sobie kupić nowy a jest ich na rynku tyle, że nie wiem, który mam wybrać. Umiejętność robienia obróbka oczywiście to jest podstawa, jednak za nim do tego dojdzie to muszę najpierw mieć aparat.

Tutejszyn 
Optyczny

Ale jakie zdjęcia się Tobie podobają? Szerokie, ogólne plany, czy zdjęcia pokazujące grymas wysiłku na twarzach sportowców? Do odpowiednich ujęć trzeba dobrać odpowiednie, zwykle drogie obiektywy. Budżet 3000 nie pozwala w tym względzie zaszaleć, wiec i tak pozostanie coś, co będzie dużym kompromisem, mocno niedostatecznym do sportu.
Można teraz rzucać zestawami, ale który będzie pasował, akurat Tobie?
Ja pewnie bym kupił Nikona D7000 + Nikkona 50mm 1,8D. Obiektyw do sportu dość byle jaki, ale jest jasny i ostry. Zdjęcia można cropować i udawać dłuższe ogniskowe.

Zwróć uwagę, że Nikkora 50/1,8D nie podepniesz do każdego Nikona. Aparat musi mieć wbudowany silnik AF (czyli Nikon D90, D7000 i wyżej)
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Sob 15 Lut, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

ALLO_Leszno napisał/a:
jakie kupić aparat + dodatki by pogodzić wszystko i zdjęcia były naprawdę dobre.

Ciężko za 3000. Może za 5000, 6000 to tak.
Potrzeba Ci obiektywu tele 80-200 2.8 (zdaje się D), który musiłbyś kupić używany, a na aparat wiele nie zostanie.
Przy tym aparat, to lepiej coś ala d7000.

paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Nie 16 Lut, 2014   

ALLO_Leszno, NIKON D7000 + OBIEKTYW 18-105 i będziesz mógł sobie pozwolić na minimalnie wyższe iso, ale do takich zdjęć to i tak ciemny obiektyw, bo za długie czasy masz na tej sali.
Niestety potrzebujesz jasnego obiektywu ze stałym światłem a to już kosztuje i nie ma zmiłuj się :wink:

Tutejszyn napisał/a:
Ja pewnie bym kupił Nikona D7000 + Nikkona 50mm 1,8D

też mnie się tak wydaje, że to dobry wybór, ale nic szerszego nie zrobi.

ALLO_Leszno

jakim obiektywem zrobione są zdjęcia na Twojej stronie, że przy f4,5 masz 105mm?

komor 
Moderator

Tutejszyn napisał/a:
Ale jakie zdjęcia się Tobie podobają? Szerokie, ogólne plany, czy zdjęcia pokazujące grymas wysiłku na twarzach sportowców?

Autor pytania dał link do swojej galerii.

Tutejszyn 
Optyczny

komor napisał/a:
Autor pytania dał link do swojej galerii.
Tak, widziałem, ale to nie jest odpowiedź. Trzeba wejść między ludzi, trzeba oglądać, poznać prace innych. Dopiero wtedy nabiera się obycia, wyrabia się gust i upodobania. Traci się może w tym momencie dziecinną niewinność i traci niczym nie skażoną wrażliwość, ale będąc w izolacji ciągle fotografowalibyśmy jak dzieci.

komor 
Moderator

Tutejszyn, okej, ale:
ALLO_Leszno napisał/a:
Prowadzę ligi amatorskie w piłkę nożną na orliku i na sali.

Nie rozmawiamy o początkującym fotografie, który chce się uczyć fotografii sportowej, tylko o facecie, który chce jakoś tam udokumentować własną pracę trenerską czy organizacyjną.
Trzeba pytające uświadomić, że za trzy tysie nie da się porumakować (to już zrobiliśmy), a następnie doradzić co da się z tą kasą zrobić. D7000+50/1.8 jest jedną z propozycji, pewnie niegłupią. D7000+18-105 pewnie w praktyce naszego pytającego sprawdzi się lepiej, ale pewnie jest nieosiągalne w założonej cenie. D5100+18-105?

paul80 
Maniak
Optyczny

komor napisał/a:
ale pewnie jest nieosiągalne w założonej cenie.

http://allegro.pl/nikon-d...3969949290.html

[ Dodano: Nie 16 Lut, 2014 15:20 ]
komor napisał/a:
Nie rozmawiamy o początkującym fotografie, który chce się uczyć fotografii sportowej, tylko o facecie, który chce jakoś tam udokumentować własną pracę trenerską czy organizacyjną.

w pełni się zgadzam

:wink:
komor napisał/a:
D7000+50/1.8

tutaj już gorzej :wink: , nie wyobrażam sobie mieć 50mm jako jedyny obiektyw.

Odpowiedz do tematu