Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pią 21 Mar, 2014
G15 czy SX50 a moze cos innego?
Autor Wiadomość
karpik151 
Nowy

Wysłany: Czw 20 Mar, 2014   G15 czy SX50 a moze cos innego?

Witam Was,
Jestem tutaj nowy , więc na poczatek chciałbym się przywitać . Proszę o wyrozumiałość dla laika , który chcialby się dowiedzieć czegoś nowego ;)
Jestem w posiadaniu starego Canona sx100 is , zdjęcia niby ok , zoom x10 , ale pora na zmiany i może próba zabawy z ustawieniami. Odrzuciłem lustrzankę , gdyż wymiary plus dodatkowe optyki nie pozwalałyby mi na swobodne przemieszczanie się.
Myslę nad jakims sensownym kompaktem . Przyzwyczajony jestem iż czasami uzywam zoomu i cieszyłbym się , aby takowy aparat posiadał. Najważniejsze , aby zdjęcia były dobre i obsługa i obsługa bezproblemowa przy zmianach parametrów. Zdjęcia ruchomych przedmiotów , głębia ostrości ( ostry główny plan i zamazany dalszy) itp itd. Moim faworytem jest G15 ze wzgledu na zoom x5 ( choc wolałbym x10 ) ale mysle tez nad Canon SH50 , gdzie i tak takiego duzego zbliżenia bym nie wykorzystał . Co sądzicie ? G15 vs SH50 , a może inne?? W rankingu chip , mają zbliżone oceny , więc nie wiem co zrobić .
Dziękuję za sugestie i cieszyłbym się , aby wychodziły od osób majacych styczność z tymi modelami lub innymi ;)
Pozdrawiam
Krzysztof

[ Dodano: Czw 20 Mar, 2014 19:26 ]
Zapomniałem dodać . Zdjęcia robione na zewnątrz w jasnym świetle i czasami zabawa nocą , fotki osób jak i obiektów architektonicznych , czasami makra . ( praktycznie każdy rodzaj ) Cena około 2 tyś , może być z lekka górką :wink:

Reklama

Jar 
Maniak

Wysłany: Czw 20 Mar, 2014   

Porównujesz zupełnie różne aparaty:
http://www.optyczne.pl/po...=1648&add1=1652
Zakładam, że ten SH50 to SX50HS. Jedyną "zaletą" jest monstrualny zoom. W porównaniu z nim G15 ma:
-o wiele jaśniejszy obiektyw (F/1.8-2.8), niemal na pewno także lepszy optycznie pod innymi względami
-większą fizycznie matrycę
Jedynym minusem G15 (dla mnie) byłby -paradoksalnie- ciut mały zoom, kończący się na 140mm na tele. Trochę mało do fauny. Jeśli to dla Ciebie naprawdę istotne, przyjrzyj się Nikonowi P7800 -ten ma zakres 28-200mm.
To tylko porównanie specyfikacji z mojej strony, bo z żadnym z tych aparatów nie miałem w praktyce do czynienia. Ale SX50 HS nie wybrałbym nigdy.
Pozdrawiam
-J.

karpik151 
Nowy

Wysłany: Czw 20 Mar, 2014   

Dziękuję Jar za odpowiedź :)
Tak chodziło mi o SX50HS i wiem,że aparaty są różne od siebie. Myślałem też o P7800 (7700) , ale mało o nim info .Jako plus przemawia za nim troszkę większy zoom.
Nie miałem w ręku G15 , ale sprawdzę i myślę ,że jeżeli powiększenie x5 będzie wystarczało to pewnie skuszę się na niego. Może uda mi się mieć w ręku P7800 .
Pozdrawiam
Krzychu

c9c27f 
Nowy

Wysłany: Pią 21 Mar, 2014   

Ja ostatnio szczegółowo przejrzałem oferty producentów i zdecydowałem się (jeśli mi kasy styknie) na panasonic fz200. Długiego końca ogniskowej nie będę używać, ale mimo wszystko wydaje mi się najbardziej opłacalny.

pozdrawiam

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

c9c27f, jeśli nie potrzeba ci takiego wąskiego kąta jaki oferuje FZ200, to po co się pchać w taką małą matrycę? Kup coś z ekwiwalentem ~200mm i większą matrycą. Jakość na pewno odczujesz, zwłaszcza przy makro.

karpik151 
Nowy

Jezeli FZ 200 robi dobre zdjęcia byłaby to dobra alternatywa . Cena podobna do G15. Czy ktoś z Was uzytkował tego Panasonica ? proszę o opinie .
Może w końcu jest ktoś z G15 ??? Czytam , że jest świetny , ale nikt go nie ma ;) Tak parametry ma świetne , ale jak się maja parametry do rzeczywistości??

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

karpik151 napisał/a:
Jezeli FZ 200 robi dobre zdjęcia byłaby to dobra alternatywa .
A robi?
karpik151 napisał/a:
Czy ktoś z Was uzytkował tego Panasonica ? proszę o opinie .
No właśnie trochę ludzi go kupiło, bo reklama, testy i kompaktowy gadżet f/2.8 zadziałały i sporo klientów teraz narzeka. Sam go nie posiadam (na szczęście), ale miałem go w rękach dziesiątki razy. FZ200 jest praktycznie najgorszym modelem ze swojej linii. Na szczęście każdy sam decyduje o swoich pieniądzach.

c9c27f 
Nowy

Wojmistrz napisał/a:
c9c27f, jeśli nie potrzeba ci takiego wąskiego kąta jaki oferuje FZ200, to po co się pchać w taką małą matrycę? Kup coś z ekwiwalentem ~200mm i większą matrycą. Jakość na pewno odczujesz, zwłaszcza przy makro.

Nic co by miało zakres 25-200/250mm (ekwiwalent dla małego obrazka) i nie było bardzo ciemne nie znalazłem. Jeśli coś takiego jest, to podaj link do dpreview.

WojciechW 
Optyczny

No, a Nikony P7700 lub P7800?

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

c9c27f 
Nowy

Wojmistrz napisał/a:
karpik151 napisał/a:
A robi?
karpik151 napisał/a:
No właśnie trochę ludzi go kupiło, bo reklama, testy i kompaktowy gadżet f/2.8 zadziałały i sporo klientów teraz narzeka. Sam go nie posiadam (na szczęście), ale miałem go w rękach dziesiątki razy. FZ200 jest praktycznie najgorszym modelem ze swojej linii. Na szczęście każdy sam decyduje o swoich pieniądzach.

Ja widzę, że Ty masz jakąś antyobsesje do fz200, ale jeśli coś piszesz, to wypadałoby, żeby były w tym fakty, a nie tylko subiektywna opinia i plotki. I wypadałoby nie błaźnić się myleniem podstawowych pojęć, tak jak to zrobiłeś w wątku, który założyłem. Ja już pomijam fakt, że trudno mi zrozumieć, że brałeś kilkadziesiąt razy w ręce coś, o czym masz tak negatywne zdanie - po co?

Odnośnie zdjęć z tego aparatu, to co nieco można wywnioskować z https://www.flickr.com/ca...onic/dmc-fz200/ - nie twierdzę, że nie mogłoby być lepiej, ale źle, moim zdaniem, nie jest. Jeśli uzbieram, to właśnie ten kompakt kupię:)

Chris62 
Entuzjasta

Wojmistrz napisał/a:
karpik151 napisał/a:
A robi?
karpik151 napisał/a:

Ale Ty pitolisz Wojmistrz jak potłuczony.
Praktycznie wszyscy posiadacze z dpreview się im cieszą nikt nie narzeka a Ty coś wymyślasz
F2,8 gadżet? No bądźmy poważni co jest bardziej istotnego od F2,8 w takim aparacie?
F2,8 a F 5,6 to bardzo dużo pozwala użyć ISO 400 zamiast ISO 1600 i dzięi temu zachować lepszą jakość niż niejeden aparat z większą matrycą i F5,6.

Owszem jeżeli nie przekraczamy 200 mm raczej operujemy na standardowych ogniskowych lepszym wyborem jest Nikon P7800 bo matryca 1/1,6" ze F2 na szerokości, dobra ergonomia i wizjer przy kompaktowych gabarytach.
Wadą P7800 jest brak zakresu 24 mm gdyby nie to zamieniłbym LX7 na P7800 zwłaszcza gdyby P7800 dorównywał LX7 światłem no ale wszystkiego mieć nie można.
Dla ludzi którzy chcą łowić ptaszki, samoloty, zwierzaki itp i do tego czasem filmować to w tym budżecie nie ma niczego lepszego od FZ200.

c9c27f 
Nowy

WojciechW napisał/a:
No, a Nikony P7700 lub P7800?

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

A ich ogniskowe zaczynają się od 24/25mm?

WojciechW 
Optyczny

Zaczynają się od 28 mm, ale to już nie taka kolosalna różnica w stosunku do 25 mm. A mają (te Nikony) naprawdę sporo zalet.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

c9c27f 
Nowy

Chris62 napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
karpik151 napisał/a:
A robi?

Ale Ty pitolisz Wojmistrz jak potłuczony.

Niby nieładnie tak pisać, ale podoba mi się i to bardzo - mea culpa, mea maxima culpa.

A co do zakresu ogniskowych i apertury, to nie mogę zrozumieć, czemu, żaden producent nie oferuje kompaktu z obiektywem 25-200/250mm (nawet 170mm by starczyło) i o jasności 2.8 albo 3.5 w całym przedziale. Przecież jego produkcja (i wcześniejsze zaprojektowanie) byłaby znacznie tańsza niż obiektywu jaki jest w p fz200 - w tej cenie pewnie dałoby się zrobić 25-170mm/2... wiem: marketing - ale pomarzyć nieśmiało chyba jeszcze wolno:)

[ Dodano: Pią 21 Mar, 2014 12:16 ]
WojciechW napisał/a:
Zaczynają się od 28 mm, ale to już nie taka kolosalna różnica w stosunku do 25 mm. A mają (te Nikony) naprawdę sporo zalet.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Kolosalna nie, ale czasem jest to bardzo istotna różnica. Z moich wyborów odpadły szybko również ze względu na małość rozmiarów, jakoś niewygodnie mi się tego nikona trzymało, jakby miał mi za chwilę z ręki wypaść, ale to indywidualna sprawa. Generalnie to się w pełni zgadzam, że jeden z ciekawszych kompaktów na rynku.

Gdybyś miał jakąś inną alternatywę dla fz200, to śmiało pisz, może zmienię zdanie i dobrze na tym wyjdę:)

karpik151 
Nowy

c9c27f dziękuję za link :)
Jestem laikiem , ale zdjęcia zrobione tym aparatem wyglądają fantastycznie :) , więc teraz G 15 stoi pod znakiem zapytania ;) Gdyby miał zoom chociaż x10 pewnie bym się nie zastanawiał. Chciałbym właśnie uniwersalny aparat , który robi dobre zdjęcia. Nie chcę się wkurzać ,gdy wydam 2tyś , że brakuje mi jednak zoomu .
FZ 200 nawet z makrami jest dobry ...przynajmniej dla mnie .

Odpowiedz do tematu