Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy warto dokupować dobre okulary do złego teleskopu?
Autor Wiadomość
michael99 
Uczestnik

Wysłany: Czw 13 Mar, 2014   Czy warto dokupować dobre okulary do złego teleskopu?

Jak w temacie: mam lichy teleskop, który miał w zestawie podobno bardzo kiepskie okulary. Pytam więc, czy jakbym kupił jakiś dość dobry okular powiedzmy za 150zł, ale taki, żebym miał z nim maksymalne powiększenie teleskopu, to czy bym widział więcej szczegółów np. na Jowiszu? Bo teraz z okularem o takiej ogniskowej, że w połączeniu z moim teleskopem przekracza jego największe powiększenie widzę praktycznie nic :( To znaczy muszę się nieźle przyglądać, żeby zobaczyć pasy. Jeśli zmienię na okular dający powiększenie ok. 75x, to widzę tylko kulkę (do tego z kolorową-z masą aberracji chromatycznych, które znikają przy większym powiększeniu, bo jest ciemniej) i kilka kropek (księżyce). Więc pytanie: czy jakbym miał powiększenie ok. 140-150x z połączenia dobrego okularu z kiepskim teleskopem, to czy widziałbym więcej/lepiej niż jeśli mam powiększenie ok. 225x (przekraczające powiększenie maksymalne teleskopu) z połączenia złego okularu z kiepskim teleskopem? Bo teleskopu nie mam zamiaru wymieniać z dwóch powodów: po pierwsze dostałem go przed chwilą na Gwiazdkę, więc nie wypada mi go wyrzucać/odsprzedawać, i po drugie, chyba ważniejsze - nie mam kasy. Max. 200zł się uzbiera, ale nie 3500, co kosztuje dobry teleskop z całym osprzętem. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Reklama

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Czw 13 Mar, 2014   

Na początku napisz jaki masz teleskop.

michael99 
Uczestnik

Mam teleskop bresser sky lux el 900/70.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Na pewno widzialbys lepiej. Przydalby ci sie tani Ploessl ok. 25mm i do planet cos ponizej 10 i tu niestety byloby drogo, bo PL bedzie malo wygodny. Moze znajdziesz ED albo Planetary za ok. 200zl. Na allegro na razie nic nie ma.

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Pią 14 Mar, 2014   

Tym refraktorem nie przekraczaj powiększenia 100-110x

michael99 
Uczestnik

To jak nie przekraczać powiększenia 100x, to praktycznie o planetach mogę zapomnieć, choćbym nie wiem jaki miał okular :-( A o ds-ach również mogę zapomnieć - z średnicą 7cm gdy patrzyłem na Mgławicę Oriona to nawet baaardzo nikłej czarno-białej migiełki nie widziałem w jej centrum. Tak więc podsumowując, stwierdzam, że z tym teleskopem nic oprócz obserwacji ziemskich i Księżyca nie zobaczę, więc chyba nie warto inwestować. Pozdrawiam.

Jar 
Maniak

Michał, pisałem Ci już kiedyś na priva jak to jest. Generalnie DS-y lubią duże apertury, 70 a nawet 80mm luneta nie pokaże na nich więcej niż lornetka 50-70mm. Z kolei planety też wymagają jakiejś minimalnej sensownej apertury ze względu na zdolność rozdzielczą. W tym ostatnim przypadku liczy się też rodzaj optyki, bardziej sprawdzają się teleskopy o małej światłosile z racji mniejszych wad optycznych i łatwiejszego doboru okularów do dużych powiększeń. Są to głównie refraktory (długoogniskowe) i katadioptryki, na końcu Newtony. Kompromisowym, ale b. skutecznym rozwiązaniem jest np. 6-calowy (6") Newton na Dobsonie 152/1200mm. Tak jak kiedyś pisałem Ci na e-mail, potrafi toto rozdzielić na gwiazdy niektóre gromady kuliste, trochę galaktyk w zasięgu, na planety to już jest duży teleskop pełną gębą. Koszt z kitowymi okularami chyba <900zł za nowy. Gdybyś się chciał zadowolić czymś znacząco mniejszym to takim sensownym minimum jest refraktor 90/900 (700zł). Szału nie będzie, ale myślę, że np. na Jowiszu pokaże to i owo. Teraz jest okres częstych tranzytów księżyców Jowisza na tle tarczy planety, małymi i średnimi teleskopami ładnie widać ich wędrujące cienie w postaci kropek. 90-tka refraktor powinien sobie dać z tym radę, choć zastrzegam, że tym akurat sprzętem nie obserwowałem. Znam jednak z forum astronomicznego relację o wyłapaniu 90-tką Wielkiej Czerwonej Plamy, w dodatku nie tym 90/900, ale... ziemską lunetą tego kalibru z zoomem 30-90x. To akurat nie jest sprzęt dedykowany do tego typu obserwacji, bardzo delikatnie mówiąc. Obserwator też był początkujący, ale mimo tego raczej nie była to autosugestia (czas się zgadzał, a opis obserwacji sensowny).
A, w kwietniu opozycja Marsa. Tego ostatniego to się ogląda co dwa lata właśnie w okresie paru miesięcy przed i po opozycji, bo tylko wtedy ma sensowne rozmiary kątowe pozwalające zobaczyć cokolwiek więcej niż czerwona kropkę, np. czapę polarną na biegunie
Pozdrawiam
-J.

michael99 
Uczestnik

Czyli tak jak mówiłem - nie ma co inwestować. A na lepszy teleskop mnie na razie nie stać :-(

septimanus79 
Bywalec

@michael99
Skylux to nienajgorszy sprzęt. Nieduża apertura ogranicza zakres zastosowań ale te co zostają są naprawdę satysfakcjonujące. Najważniejsze z nich to obserwacje Księżyca - zakup jakiś atlas księżyca albo dobrą mapę i do dzieła !

konto usuniete 
Bywalec

Zawsze warto zainwestować w lepsze okulary, bo to da zawsze lepszy obraz. Oczywiście, zbliżając się do powiększeń granicznych achromatu 70mm obraz zacznie się psuć ze względu na wychodzące wady obiektywu, ale do 100-110x powinno być całkiem dobrze. Jednak w przypadku Skyluxa trzeba pamiętać, że jego słaby wyciąg nie podoła cięższym okularom i może zacząć się giąć. Przyzwoity okular 8mm 1,25" powinien być optymalny. Jakiś ortoskop, seria Planetary czy (N)LV. Jak Cię wciągnie, kiedyś sprzedasz Skyluxa kupisz lepszy teleskop, a przyzwoite okulary zostaną.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sob 15 Mar, 2014   

Jaka inwestycja taka poprawa. 250zl zainwestujesz w 2 okulary i poprawe zauwazysz i na DSach i na planetach. Mozesz telepa sprzedac, za 200zl i zapewniam Cie, ze widoki bedziesz mial jeszcze gorsze ;)

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Sob 15 Mar, 2014   

250zł w 2 okulary? To będą pieniądze wydane w błoto. 250zł to optimum ale na jeden okular. Kup coś w granicach 8-9mm. Szkoda że Baader Classic Ortho jest 10mm, byłby najlepszym wyborem dla Ciebie. Alternatywą mogą być okulary orto z giełdy sprzętu używanego, spójrz na takie fora jak np. astromaniak.pl lub astropolis.pl. Wystaw tam ogłoszenie że kupisz ortho 8 lub 9mm. Ewentualnie jak nie chcesz używanego okularu (choć na prawdę nie ma się czego bać, używany sprzęt astro to przeważnie prawie nówki) to inna alternatywa dla okularów ortho to coś ze stajni TS HR Planetary, TMB Planetary II, Sky-Watcher SWA Plossl, Delta Optical Planetary.

Jeżeli ten Skylux ma przyzwoitą optykę to z dobrym okularem 8-9mm powinieneś zobaczyć w pow. 100-110x dwa pasy na Jowiszu, cienie na tle tarczy, WCP w dobrych warunkach, czasami w idealnych warunkach mogą majaczyć dwa kolejne pasy ale to raczej tylko z ortho i jeśli twój Skylux ma udaną optykę. Saturn pokaże ładne pierścienie, przerwa Cassiniego będzie majaczyła tylko przy bardzo dobrym seeingu. Mars powinien pokazać teraz (zbliża się do opozycji) jakieś szczegóły na tarczy, być może uda się zaobserwować czapę lodową. Wenus to wiadomo, pokaże fazy i najlepiej ją obserwować na rozjaśnionym porannym niebie.

Jar 
Maniak

Wysłany: Nie 16 Mar, 2014   

Zgodzę się w 100% z widoczkiem. Sens jest co najwyżej dokupić jeden przyzwoity okular do planet, o ogniskowej 9-7mm. Bo tylko tutaj zobaczysz jakąś różnicę. Zakładając oczywiście, że Skylux ma faktycznie 900mm ogniskowej (a nie 700 -może mylić mi się z 70/700 Sky Watchera). Dodatkowym bonusem jest to, że taki okular przyda się być może w późniejszym, docelowym sprzęcie. Jak najbardziej może być używany, byle z pewnego źródła, typu giełda któregoś z forów astronomicznych (j.w.), bo tam raczej sprzedają/kupują ludzie znający się jakoś na sprzęcie, więc trudniej trafić na ofertę w stylu "kwiatki z allegro".
Zaoszczędzone pieniążki chomikuj natomiast na nowy teleskop, jeśli zabawa Cię wciągnie. Jako że z naszej korespondencji wiem, że na razie jesteś umiarkowanie przekonany do tematu, to takie ostrożne, ale przemyślane inwestycje są chyba właściwe. Teraz nabierz ochoty na więcej, zdobądź podstawowe praktyczne doświadczenie, a kosmos odkryjesz na dobre większym sprzętem. Pozdrawiam
-J.

michael99 
Uczestnik

Wysłany: Wto 18 Mar, 2014   

Mówicie, że 250zł na jeden okular? Chodzi o nowe, tak? Chyba jeszcze muszę zbierać bo z tym budżetem co mam na razie (150zł) to nawet używanego nie kupię... A możecie mi napisać, jakich okularów mam dokładnie szukać na tych forach i sklepach astronomicznych? Bo trochę się gubię w tych oznaczeniach... Ogniskowa 8-9mm, oprawa 1,25", ale jaka budowa? Jaki kąt widzenia? Itp. A czemu mówicie, że ten teleskop ma słaby wyciąg?

[ Dodano: Wto 18 Mar, 2014 16:08 ]
A i jeszcze jedno: będzie widać tylko dwa pasy na Jowiszu (przy średnich warunkach obserwacyjnych)? Przecież dwa pasy to po pierwsze widzę już z tym okularem 4mm, a po drugie to udało mi się zrobić wiele zdjęć Nikonem p510 (bez pomocy teleskopu), gdzie widać te dwa pasy. Czyli praktycznie nie zobaczyłbym nic więcej? Ciągle mówię o kiepskich warunkach obserwacyjnych, bo mieszkam na obrzeżach miasta, i naprawdę bardzo rzadko będę miał okazję wyjechać gdzieś z teleskopem poza moja podwórko. Jeśli nic więcej, to chyba rezygnuję w ogóle z zakupu okularu. Choć z drugiej strony będę często używał tego teleskopu do obserwacji naziemnych i przydałaby się lepsza jakość, a także często będę fotografował w projekcji afokalnej. A jak poprawi się jakość na zdjęciach?

Jar 
Maniak

Wysłany: Wto 18 Mar, 2014   

Czym innym jest widzieć zarys tych pasów, a czym innym widzieć je wyraźnie. Poza tym lepsza jakość obrazu być może pozwoli na wyłapanie trudniejszych detali jak cienie księżyców czy WCP. Nadal jednak głównym czynnikiem ograniczającym możliwości będzie mała apertura teleskopu, a więc i jego niewielka rozdzielczość. Proponujemy Ci (ewentualny!) zakup 1 krótkogniskowego okularu, bo być może pozwoli on na jakąś poprawę w kwestii dostrzegalnych szczegółów i tyle.
To możesz zrobić, bo koszta będą niewielkie, szczególnie używanego i przy takim doborze ogniskowej by ten okular mógł Ci ew. służyć w następnym teleskopie (większy jest jedyną skuteczną droga, by na 100% zobaczyć więcej). Każda inna inwestycja w ten sprzęt który posiadasz będzie chybiona, ta zaś niekoniecznie. Np. wymienianie całej stajni okularów nie ma sensu, bo te kitowe z dłuższą ogniskową dadzą tak samo dobry obraz przy małych i średnich powiększeniach jak lepsze odpowiedniki, zwłaszcza, że masz teleskop o małej światłosile, który nie jest wymagający pod tym względem (doboru okularów).
Co do projekcji afokalnej, jeśli już w ogóle będziesz się w to bawił, to przecież i tak z okularem długoogniskowym, a nie z tym krótkim planetarnym! Inaczej nie ma to sensu -murowany problem ze zbyt dużą efektywną ogniskową (w stosunku do niewielkiej realnej rozdzielczości sprzętu i stabilności statywu) oraz ewentualnie z winietą. Pisałem Ci kiedyś o kwestiach technicznych związanych z tą metodą, np. konieczność stosowania okularów z dużym eye relief. W praktyce zderzysz się i tak z kombinacją małej rozdzielczości teleskopu z wadami optycznymi generowanymi przez dość złożoną optyke takiego zestawu (obiektyw teleskopu-okular-obiektyw aparatu-matryca).
Pozdrawiam
-J.
P.S. Ten okular 4mm w Twoim teleskopie (70/900) nie ma sensu: 225x to za dużo, szczegółów nie przybędzie, widzisz tylko te, które byłyby widoczne przy mniejszym (prawie o połowę) powiększeniu; rosną natomiast problemy z ustawianiem ostrości, drganiami montażu, szybszą ucieczką obiektu z pola widzenia itp.

Odpowiedz do tematu