Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pentax K500, Nikon D80, D90, Canon EOS 50D
Autor Wiadomość
mrowka 
Nowy

Wysłany: Wto 08 Kwi, 2014   Pentax K500, Nikon D80, D90, Canon EOS 50D

Biorąc pod uwagę ceny body oraz ceny obiektywów, a także parametry i jakość zdjęć, który z tych aparatów polecacie?

Czytałam dobre opinie o Pentaxie K-50 i jego uboższym bliźniaku K-500, tego drugiego znalazłam w sklepie za 2100 z dwoma obiektywami (DAL 18-55 mm AL, DAL 50-200 mm f/4-5.5). Aparat ma tę zdecydowaną zaletę, że jest nowy (raczej nigdy nie spadł...).

A może lepiej wg Was dołożyć kilka stów do Nikona D90? Czy może w tej cenie lepiej kupić używaną D80 lub EOS 50D i dołożyć do lepszych obiektywów?

Nie ukrywam, że cena odgrywa tu ważną rolę.

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 08 Kwi, 2014   

Nie napisałaś do czego ma być ten aparat, ale D80 absolutnie bym odrzucił, gdyż jakość jego matrycy jest w dzisiejszych czasach znacznie do tyłu w stosunku do pozostałych wymienionych aparatów.
Każdy z pozostałych ma swoje zalety. D90 i 50D w postaci obszernego systemu obiektywów i akcesoriów stojących za systemami Nikona i Canona, natomiast K-500 jest nowy i nieźle wyposażony. Poczytałaś podobne tematy w tym dziale? O tych aparatach sporo już napisano na forum…

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

mrowka napisał/a:
Czytałam dobre opinie o Pentaxie K-50 i jego uboższym bliźniaku K-500

Jeśli chodzi o Pentaxa to z tych tańszych albo k50, albo k30 (ewentualnie k5 w pierwszej wersji jeszcze dostępny).
K 500 ... zawsze prawie jest odradzany, bo nie ma podświetlanych punktów AF w wizjerze.
Chyba, że Ci to nie przeszkadza...

mrowka 
Nowy

Dzięki za odpowiedź.

Aparat do szeroko pojętej nauki i rozwoju w dziedzinie fotografii. Po prostu pstrykanie kompaktem przestało nam wystarczać. Zdjęcia będą pewnie robione głównie podczas różnorakich podróży, na wycieczkach w góry, w domu, na imprezach rodzinnych, w różnych sytuacjach życia codziennego i na spacerach z psem. Nie zajmujemy się fotografią profesjonalnie.

Chcemy się rozwijać i robić lepsze zdjęcia. Nie chcę też za kilka miesięcy stwierdzić, że mi czegoś w aparacie brakuje, że może trzeba było dołożyć i kupić coś lepszego, lub bardziej zaawansowanego.

Film to też ciekawy dodatek, który pewnie wykorzystamy...

komor 
Moderator

mrowka napisał/a:
Nie chcę też za kilka miesięcy stwierdzić, że mi czegoś w aparacie brakuje, że może trzeba było dołożyć i kupić coś lepszego, lub bardziej zaawansowanego.

Fotografia hobbystyczna z finansowego punktu widzenia to studnia bez dna. :) Zawsze można kupić coś lepszego, albo coś innego jest potrzebne itd. Komplet podstawowych obiektywów kitowych typu 18-55 + 50-200 może dość szybko okazać się niewystarczający, bo przydałaby się jasna stałka do wnętrz, albo jasna portretówka, albo 200 mm to za małe zbliżenie. I tak dalej… To tak gwoli ostrzeżenia.

mrowka 
Nowy

Cenna i słuszna uwaga :) Pewnie tak właśnie będzie, ale to chyba jest naturalna kolej rzeczy, natomiast bardziej miałam na myśli rozczarowanie innego typu np. brakiem jakiejś opcji, co może przeszkadzać (jak np. brak punktów AF w wizjerze, brak stabilizacji w korpusie), kiepskimi zdjęciami w złych warunkach (matryca CCD), czy drogimi akcesoriami dodatkowymi.

Wobec tego wykreśliwszy z mojej listy Nikona D80, (być może też) Pentaxa K-500, ciągle mam dylemat między Nikonem D-90, Eos 50D i Pentaxem K-50...

muzyk 

Zatem dylemat w tym przypadku jest prosty do rozwiązania: Pentax k50.

novy 
Rozmowny

Moim zdaniem D90 w porównaniu do 50D to mała, plastikowa zabawka. O Pentaxie sie nie wypowiadam bo nic nie wiem. Nie wydaje mi się żeby w fotografii amatorskiej czegoś Ci brakowało w 50D. Dużo zależy jakie szkła wybierzesz.

Tutejszyn 
Optyczny

novy napisał/a:
Moim zdaniem D90 w porównaniu do 50D to mała, plastikowa zabawka
Na szczęście to tylko Twoje zdanie.

RB 

muzyk napisał/a:

K30 - jeśli będzie tańszy.

hajhet 
Rozmowny
tak jest.

Jako użytkownik 50D, śmiało mogę polecić ten korpus (ergonomia pracy prawie jak z pełną klatką, naprawdę wygodny sprzęt). Z pentaxami niewielę pracuję, ale czasem zdarzało mi się robić coś na k30, biorąc pod uwagę ergonomię, jest dość mały, mnie również kolorystyka zdjęć (żółto-zielona dominanta) nie porusza w tym sprzęcie, w porównaniu z innymi pentaxami jest tak samo, więc ten typ chyba tak ma, ale to moje subektywne zdanie. D90 ma duże możliwości,kręci filmy, ma bezprzewodowe wyzwalanie lamp z poziomu korpusu, ale fakt, już nie leży tak w dłoni jak Canon. Chociaż, tak jak piszesz, ma to być fotografia głównie hobbystyczna, czyli nie planujesz pewnie spędzać z aparatem kilkunastu godzin, więc chyba najbardziej słuszny jest Nikon, bo w rozsądnych cenach posiada już kilka ciekawszych szkieł, które w tej półce cenowej są chyba lepsze, niż canonowskie np 50 1.8D, czy 35 1.8G. Zrobisz, jak uważasz, wszystkie polecane sprzęty mają swoje atuty :-)

muzyk 

hajhet napisał/a:
ergonomia pracy prawie jak z pełną klatką,

Tzn. 5d/I/II/III
6D ma całkiem inną ergonomię.
hajhet napisał/a:
mnie również kolorystyka zdjęć (żółto-zielona dominanta)

To akurat jest mały pikuś, jeśli się raw'y robi, a te Pentax daje lepsze niż tuzin Canonów i to Canonierzy powinni wiedzieć. :razz:
hajhet napisał/a:
D90 ma duże możliwości,kręci filmy

No akuratnie d90 i kręcenie filmów to chyba nie do końca trafiony tandem...
może któryś z nowszych Nikonów, ale nie d90, choć "kręcenie" ma.
hajhet napisał/a:
ale fakt, już nie leży tak w dłoni jak Canon.

a to jest oczywiste :cool:
(dla canonierów...).
hajhet napisał/a:
więc chyba najbardziej słuszny jest Nikon

Ja bym polecił dołożyć np. do k50, albo chociaż k30 (w sumie prawie te same aparaty), które będą po prostu lepsze od d90, czy 50d w jakości obrazka.
(wiesz jak 50d szumi? ...)

nienietaktak
[Usunięty]

Wysłany: Sro 09 Kwi, 2014   

muzyk napisał/a:
(wiesz jak 50d szumi? ...)

Jako użytkownik powinien wiedzieć...

hajhet 
Rozmowny
tak jest.

nienietaktak, muzyk, Wiem, jak 50D szumi i mam z tym problem - za każdym razem, jak oglądam swoje zdjęcia z ISO powyżej 1600, to mnie krew zalewa, a niestety zalewa mnie często, bo zdarza mi się nim robić śluby i przy dziurze max. 2.8 muszę podbijać ISO. Co nie zmienia faktu, że to wygodny aparat.

mrowka 
Nowy

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jako osoba, która wcześniej nie miała lustrzanki, czuję się w tych moich poszukiwaniach trochę, jak pijane dziecko we mgle w labiryncie marek i modeli...

RB napisał/a:
muzyk napisał/a:

K30 - jeśli będzie tańszy.

K30 braliśmy pod uwagę, jest dostępny z dwoma obiektywami (DAL 18-55 mm + DAL 50-200 mm f/4,0 - 5,6) w tej samej cenie, co K50 z jednym (DAL 18-55 mm AL WR). Samo body to różnica ok. 300 zł.

Można też mieć EOS 600D z jednym obiektywem (18 - 55 mm DC III) za 1700 zł lub 1800 zł (z obiektywem 18 - 55 mm IS II). Czy EOS 600D bardzo odbiega od EOS 60D w jakości i użytkowaniu?

Co może wpływać na to, że 50D szumi? Ma taką samą matrycę jak 60D i 600D (22.3 x 14.9 mm (APS-C) CMOS, 3:2). Jak wobec tego jest z szumami w 60D i 600D?

W podobnym przedziale cenowym można przebierać również w Nikonach, np. D5100, D3200 D3300, które również prezentują się dość interesująco i wydaje mi się, że D90 wypada na ich tle niekoniecznie najkorzystniej.

Zależy mi na aparacie, który:
- robi dobre zdjęcia, także w kiepskim oświetleniu, nie będzie "szumiał" przy wysokim ISO,
- nie będzie w żaden sposób zniekształcał kolorów,
- ma stabilizację w korpusie,
- możliwość wyboru punktów AF przez wizjer (ma dobry wizjer)

Mile widziane:
- grip
- filmy dobrej jakości

hajhet napisał/a:
nienietaktak, muzyk, Wiem, jak 50D szumi i mam z tym problem - za każdym razem, jak oglądam swoje zdjęcia z ISO powyżej 1600, to mnie krew zalewa, a niestety zalewa mnie często, bo zdarza mi się nim robić śluby i przy dziurze max. 2.8 muszę podbijać ISO. Co nie zmienia faktu, że to wygodny aparat.

Nam zdjęcia na ślubie robiono Nikonem D300, zdjęcia z kościoła wyglądają gorzej niż robione komórką, stąd moje przeczulenie na punkcie zdjęć w wysokim ISO...

Obawiam się też, że, jako laik, czegoś nie przewidzę i będzie mi to później przez kilka lat przeszkadzać, np. brak punktów AF w wizjerze. Już prawie wychodziliśmy z domu po K-500...

Jeszcze raz dzięki za pomoc!
Ostatnio zmieniony przez mrowka Sro 09 Kwi, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu