Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 02 Sty, 2011 Mamiya RB 67 a Mamiya RZ 67
Przyszedł czas na cięższą altyrelię, pejzaż / portret.
Wiem, że na forum jest kilku użytkowników MF, stoję przed wyborem.
Mamiya RB 67 a Mamiya RZ 67
Różnice, wady, zalety, za i przeciw.
[ Dodano: Nie 02 Sty, 2011 16:39 ] ov_Darkness, właśnie o takiej ścieżce rozwoju myślę, choć wiem że ceny ścianek są zabójcze, i jest to daleka przyszłość, alternatywy dla Mamiya w tej chwili nie widzę, dla MF za rozsądne pieniądze.
mfdb to naprawdę daleka przyszłość w moim wypadku, ceny są zbyt wysokie, czy to sie zmieni za 2-3 lata ? trudno powiedzieć, więc z naciskiem na użyteczność w analogu, ale z możliwą kompatybilnoścą z DB
[ Dodano: Nie 02 Sty, 2011 18:36 ]
Czy taką precyzję kadrowania zapewni mi jakiś celownik ?
wykluczam kadrowanie już zrobionych zdjęć, nawet w cyfrze rzadko to robię.
[ Dodano: Nie 02 Sty, 2011 18:38 ]
w analogu MF interesuje mnie właśnie format 6x7, dlatego nie pytam o 645
[ Dodano: Nie 02 Sty, 2011 22:57 ]
mam nadzieję że uda mi się to dopaść w jakimś zestawie, bo odzielnie nie jest tanio
http://www.adorama.com/MYRZGG.html
Z mojej winy się trochę nie zrozumielismy. Chodzi mi o aparaty, które używają tego groundglass jako podstawowego narzędzia do kadrowania i ostrzenia. Funkcjonuje to pod nazwami albo field albo view camera. Na 6x7 cos w stylu horsemana albo cambo. Ale wszystko zależy ile chcesz wydać. Nie mam pojęcia ile obecnie może kosztować mamiya rz/rb. Jak chcesz mamiye to kupuj, najwyżej potem pomyslisz o jakieś zmianie albo dodatkowym aparacie.
Ale to to ma za długie czasy, najkrótszy 1/400, więc albo ciemny obiektyw, albo niskie ISO, bo inaczej ciężko wyrobić, nawet z przysłoną 16-22... a przy tych to i jakość zaczyna się kiepścić.
czyli co ? nie mam nic przeciwko długim czasom, często fotografuję na niskich iso,
ale jest alternatywa w tym formacie z szybką migawką ?
AM napisał/a:
Z mojej winy się trochę nie zrozumielismy. Chodzi mi o aparaty, które używają tego groundglass jako podstawowego narzędzia do kadrowania i ostrzenia. Funkcjonuje to pod nazwami albo field albo view camera. Na 6x7 cos w stylu horsemana albo cambo. Ale wszystko zależy ile chcesz wydać. Nie mam pojęcia ile obecnie może kosztować mamiya rz/rb. Jak chcesz mamiye to kupuj, najwyżej potem pomyslisz o jakieś zmianie albo dodatkowym aparacie.
rz można mieć nawet za 2.5 k, widziałem zestawy dość rozbudowane za 10k.
obiektywy - ceny jak używanych eLek
mało wiem o field camera, oprócz tego że są drogie, wolałbym tanio, ale nie aż tak żeby kupować coś w stylu pentacon six.
Jeszcze co do Cambo etc. z tego co widzę bardzo modułowy, niezbyt mobilny sprzęt,
mamiya przy tym to kompakt.
[ Dodano: Pon 03 Sty, 2011 01:43 ]
dużo sensowniejszy wydaje się być Horseman Woodman, ale muszę jeszcze się jemu przyjrzeć.
Mnie najbardziej portret interesi.
Nie musi być Mamiya nawet, chciałem po prostu liznąć średniawki za niedużą kasę.
Nie chciał bym natomiast użerać się ze sprzętem. Jeśli to będzie coś w stylu dobrej Praktiki, czy Pentaxa manualnego, to ja chętnie.
Pejzaż mało, architektura odrobinę, ale bez T/S, to wiem ,że isę za to nie ma co brać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10