Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
zakup Pentaxa k5II
Autor Wiadomość
jasab 
Nowy

Wysłany: Sro 08 Sty, 2014   zakup Pentaxa k5II

Witam!

Mam pytanie czy body Pentaxa atakże obiektywy to sprzęt "made in Japan" czy produkowany

w krajach taniej siły roboczej.Bo jeżeli to nie "made in Japan"to mi studzi zapał zakupu.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

jasab

Reklama

kojut 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 08 Sty, 2014   Re: zakup Pentaxa k5II

jasab napisał/a:
czy produkowany w krajach taniej siły roboczej.

Filipiny. Jak szukasz sprzętu "made in Japan" to zostaje jedynie Mamiya, Sigma i najdroższe modele Canon/Nikon :-P

jasab 
Nowy

Wysłany: Czw 09 Sty, 2014   

PKojot napisał:ilipiny. Jak szukasz sprzętu "made in Japan" to zostaje jedynie Mamiya, Sigma i najdroższe modele Canon/Nikon .

Mam Canona450+Tamron 17-50 F/ 2.8 na obu jest made in Japan,ale to może tak ,żeby było ładniej i dla lepszego samopoczucia.Dziękuję Kojot.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 09 Sty, 2014   

Nie wiem jakie nalepki nalepiają różni producenci - ale obecnie większość "japońskich" wyrobów produkowanych jest poza japonią. Szukając informacji o lampie speedlite Canona trafiłem np. na stronę producenta adresowaną na Taiwan. Obiektywy Pentax od wielu lat robi w Wietnamie. Stare można jeszcze Made in Japan znaleźć. Są też zakłady w Los Angeles :Pentax Precision
13687 Telegraph Road, Whittier, Kalifornia, Stany Zjednoczone, również w Kanadzie i Brazylii.
I odnośnie nazwy teraz jest to Pentax Ricoh Imaging Corporation w Tokio.
Odnośnie Canona - to jak poszukać po mapie - więcej zakładów znajdziesz w Chinach niż w Japonii. Również - sądząc po nazwie główne biuro : Canon Office World Xiaoshao Rd, Xiaoshan, Hangzhou, Zhejiang, Chiny ‎, Nikon w japonii robi chyba tyle co Pentax - głownie Chiny i Korea Płd. Zresztą sam się pobaw mapą pana googla...
Będą ci wyskakiwać również sklepy - patrz tam gdzie obok nazwy marki będzie dodatek świadczący ze to spółka, fabryka, marketing, biuro itp.

jasab 
Nowy

Wysłany: Wto 01 Kwi, 2014   

Pózno bo pózno ale b.dziekuję AndrzejM.Makuch.Zdecydowałem się i kupiłem Pentax K5 II +18-55 WR.Assembled in Vietnam-obiektyw.Body z Filipin.Ale firma jest napewno wTokio.

Przydalby się jakiś zoom np.Sigma 17-50 f/2.8EXDCOSHSM a może Pentax DA 16-50 f/2.8SDM ale to dodatkowe 2 tauseny.

Nie miała baba kłopotu, zmienila sobie system

Serdecznie pozdrawiam

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 01 Kwi, 2014   

Hmm, 30/40/450d a także kliszaki 500/300/300x/33 - wszystkie made in Japan. :roll:
jasab napisał/a:
Nie miała baba kłopotu, zmienila sobie system

Nie przeszkadza Ci ciemny obraz w pryzmacie?

jasab 
Nowy

Wysłany: Pon 07 Kwi, 2014   

nie zauważyłem to pewnie nie przeszkadza.Muszę sie przyznac,że jestem w fotografi absolutnym amatorem.Kilka lat temu zaczałem jeżdzic na wycieczki z Olympusem C7070WZ.Na wycieczkach jak to na wycieczkach "na lewo beczki na prawo beczki idziemy dalej proszę wycieczki"nie ma czasu na zastanawianie sie,więc wszystkie fotki lecialy z automatu.Byłem zadowolony 80% zdjec bylo OK,to znaczy,że tak ma być.Pózniej Olympus zaczął grymasić i nabylem Canona 450+ Sigmę 17-50.Wiadomo lustrzanka,wymienne obiektywy,piksele i taki tam inne.I tu zaczely sie schody.Okazuję się,że aby robić względnie dobre zdjęcia to trzeba myśleć a myslenie boli.No to internet zagladanie na fora o fotografii.Trafiłem także na optyczne.pl najpierw jako gość a obecnie na forum jako "nowy".Tyle tylko,ze ja jestem stary i to bardziej niz ustawa przewiduję.A teraz solennie obiecuję,ze będę pisał wyłacznie na temat.

Pozdrawiam Jasab

muzyk 

Nieważne, czy robisz foty 450d, czy k5ll, jeśli chcesz ciekawe je zrobić, to musisz myśleć nad kadrem.
Jeśli chcesz, by robił to aparat, to wystarczy kompakt.

Usjwo 
Optyczny

muzyk napisał/a:
Nieważne, czy robisz foty 450d, czy k5ll, jeśli chcesz ciekawe je zrobić, to musisz myśleć nad kadrem.
Jeśli chcesz, by robił to aparat, to wystarczy kompakt.

Chyba troche za daleko pojechales. Kompakt tez sam nie kadruje.
Kompakt robi gotowego jpga. Kadrowac trzeba wszedzie samemu. :smile:

jasab 
Nowy

Masz rację.Dzięki.

Jasab

muzyk 

W kompakcie nakierowujesz :twisted: ggłębia jest t.b.owska i wciskasz spust. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu