Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Obawiam się, że łatwo takiego nie znajdziesz. Jest obecnie trochę modeli z takim zasilaniem, ale na 99,99% nie ma takiego z wizjerem. Chyba, że jakiś pojedynczy ultrazoom z wizjerem elektronicznym. Generalnie jest tak, że wizjery optyczne znikneły z kompaktów prawie w 100% (tylko chyba seria G Canona jeszcze je ma), wizjer elektroniczny (EVF) został w niektórych udających "lustrzanki" hiperzoomach z zoomem kilkadziesiąt razy (może tu znajdziesz takiego na AA), ale te ostatnie to nie są wg. mnie dobre aparaty...
Jest jeszcze seria P7xxx Nikona, z zoomem 28-200, z których stary P7100 ma wizjer optyczy, a P7800 bodajże ma już EVF i coś podobnego tylko z dłuższym zoomem ze stajni Fuji. Tylko te wszystkie mają chyba dedykowane aku Li-ion (N. na pewno, F. nie dam głowy). Jeśli priorytetem są te baterie, to może znajdziesz coś z zoomem 10-12x z takim zasilaniem ale bez wizjera, kiedyś coś takiego było u Canona, nie wiem jak obecnie.
Spróbuj szukać przez: www.dpreview.com
Jest tam w dziale Buying Guide wyszukiwarka typu Feature Search, gdzie możesz wyspecyfikować sporą gamę parametrów, w tym na pewno wizjer, ale zasilanie chyba też -sprawdź. O, jest bezpośredni link:
http://www.dpreview.com/p...t&ref=mainmenu#!
Ostatnie dobre aparaty z AA i wizjerem (wtedy optycznym) to były Canony serii A5xx, A 6xx i A710/720, ale to już prehistoria obecnie.
Jeszcze jeden aspekt sprawy: kiedyś też byłem zwolennikiem kompaktów zasilanych AA. Ale teraz to już rzadkość. Natomiast sporo aparatów ma obecnie (podobnie jak komórki) opcję ładowania przez USB, co jest w wielu urzadzeniach standardem i może być jak kiedyś AA dobrą opcją w podróży -w każdej chwili w każdym sklepie możesz dostać zapasową ładowarkę czy podpiąć się awaryjnie do czegoś z portem USB samym aparatem. No i oczywiście używać jednej ładowarki do całego kompletu elektroniki zabranej w drogę. To samo było z AA, tylko tam jeszcze zapasowe ogniwa łatwo było dostać. Z drugiej strony chodziło raczej o zapasowe akumulatorki, bo na alkalicznych jednorazówkach to cyfrówki długo nie chodziły na ogół. Ale to poboczna kwestia, bo w podróż i tak zabieramy 1-2 zapasowe baterie, więc jak nam jeden aku zdechnie, to dramatu nie ma -przerabiałem w praktyce, usmażywszy jedną baterię w "ciepłych krajach" na słońcu.
Pozdrawiam
-J.
Dziękuję za obszerną wypowiedź, dla mnie największym priorytetem są akumulatorki AA, ten wizjer jest taki poboczny ale fajnie by było jak by był Z akumulatorków typu LI-on wyleczyłem się na wakacjach, kilkakrotnie "przejechałem się" gdy byłem np na jakieś wycieczce 2 dniowej np w Gizie itp i nagle akumulator się skończył, tak jest opcja ładownia USB ale jest to problemem gdy 2 dni jesteś w autobusie itp. Można dokupić akumulator ale znowu podróbki słabo trzymają, a oryginalne są strasznie drogie. Dlatego chciałbym aparat zasilany na AA, których mogę sobie kupić kilka, a nawet kilkanaście w rozsądnej cenie, a w razie nagłej potrzeby nawet baterie AA, dostępne w każdym kiosku. Przynajmniej ja mam takie zdanie w tym temacie. Pozdrawiam
[ Dodano: Sro 02 Kwi, 2014 20:31 ]
Nikon Coolpix L830 najbardziej skłaniam się ku temu modelowi, jak myślicie spełni się jako aparat na wakacje, rodzinne spotkania, wypady za miasto ?
[ Dodano: Sro 02 Kwi, 2014 20:46 ]
Widzę że Nikon Coolpix L820 chyba lepiej wypada w porównanaich
Generalnie kicha, nikt już nie robi aparatów na baterie ;/ Nie potrafię tego zrozumieć. Wśród zalet oglądanych przeze mnie aparatów użytkownicy zazwyczaj wymieniali "zasilanie AA".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10