Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 16 Lut, 2014 Jakie następne obiektywy do Canona? Portret, makro
Otóż w wakacje rodzina chce mi kupić obiektyw, i teraz jest pewien problem. Wiem, że to jeszcze sporo czasu, ale chciałabym poznać Wasze opinię.. i porządnie przemyśleć sprawę.
Canona 1000D mam ponad 4 lata, cały czas focilam praktycznie na kitowym obiektywie 18-55mm. Raz udalo mi się pofocić przez pare dni Sigmą 70-200 bodajże..
Sigma ta była świetna, bardzo dobrej jakości fotki udało mi się wykonać,
ale obiektyw ten był ciężki dosyć.
Tak na dobrą sprawę to potrzebne są mi dwa obiektywy - jeden do macro, lubie bardzo robić zdjęcia roślinom, lub makijażom z bliska, kazdy detal biore pod uwagę.
A drugi do portretów. Bo od jakiegoś czasu robię ludziom sesje. Ale czasem lubie też sobie porobić jakichś fotek
Moje pytania:
1. Jaki obiektyw kupić aby nie przepłacić sporo kasy?
Myślałam coś o konwerterach, itp ale nie wiem czy to dobry pomysł.
2. Na który obiektyw postawić - macro vs portret?
3. Jeśli chodzi o pieniądze, to nie wiem czy to będzie zakup na raty, czy gotówką..ale cena to tak 1500 złotych no max 2000 zł.
+ 4. W przyszłości jaki zestaw zakupić do samej makro fotografii
(body oraz osobno obiektyw oczywiście)
Pytanie na marginesie ale bardzo mnie ciekawi wasz punkt widzenia.
Bardzo proszę o rady w podjęciu decyzji.. oraz opinię o polecanych obiektywach.. z gory bardzo dziękuję!
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 16 Lut, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli portret i makro, to możesz pomyśleć o kupnie Tamrona 60/2 (test), który jest udanym połączeniem tych obydwu specjalizacji. Przy budżecie rzędu 1500-2000 zł to w zasadzie jedyna możliwa kombinacja. Specjalizowane obiektywy makro kosztują okolice 2000 zł lub więcej, czasem nieco mniej, ale to nie pozostawia już żadnego budżetu na drugie szkło portretowe. Z kolei typowe portretówki, lub obiektyw typu 50/1.4, który też do tego celu może służyć, to też od 1300 do 1800 zł, w zależności od modelu.
Jeśli doskrobiesz trochę kasy to możesz ewentualnie spróbować kupić plastikowego EF 50 mm f/1.8 II (test) a do tego jeden z tańszych obiektywów makro 90 mm poprzedniej generacji, bez stabilizacji, np. Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro (test).
Hekate, myślę, że kolega patrzy pod kątem ewentualnych problemów z autofokusem, które mogłyby wystąpić z nieco większym prawdopodobieństwem przy obiektywie "firmy trzeciej", jaką jest Tamron. Przy czym ten Canon jak na oferowaną cenę ma świetne właściwości optyczne i niezłą jakość wykonania. Tamron ma za to lepsze światło Hmmm... byłem przekonany, że ma też stabilizację obrazu, ale jednak nie ma. Czyli też ewentualnie rozważałbym Canona.
Słuszna uwaga, przejrzałem też testy obu obiektywów, i jedyne co przy Tamronie może powodować jakieś wątpliwości to praca AF. Hekate, gdyby udało Ci się naciągnąć budżet do tych 2000, to mogłabyś zasugerować (;)) rodzinie zakup wspomnianego przez komora Tamrona oraz pięćdziesiatki F1.8.
Juz zgłupialam hehe.. sama juz nie wiem ktory wybrac?
Moga byc dwa tansze, albo jeden drozszy.. chciałabym aby ten obiektyw ktory kupię nadawal sie do robienia zdjęć ludziom ale tez wlasnie roślinom, czy ten canon http://allegro.pl/canon-6...4144912991.html bylby najlepsza z opcji więc?
Czy najlepszą opcją to nie wiem, ale na pewno dobrą. Podobnie jak każda pozostała zasugerowana w tym wątku. Wybór należy do Ciebie. Albo Canon 60/2.8 Macro, albo Tamron 60/2 Macro, to wszystko są dobre decyzje, zależy co ważniejsze – portret czy makro. Jak boisz się obiektywów niefirmowych to ten Canon 60/2.8 Macro na pewno sprawi dużo frajdy.
hej. Nie chodzi o to , że boje się
Czy mógłbyś mi napisać co jest w jednym lepsze od drugiego?
Wiadomo macro, to lepsza przysłona, a w portrecie to światłoczułość jest ważniejsza jest według Ciebie?
Zastanawiam sie ponieważ nie chcę na darmo pieniędzy wydać
---
z gory dziekuje za wszelkie wiadomosci
oraz Wesolych Swiat zyczę!
Hekate, nie wydasz pieniędzy na darmo, cokolwiek to by miało oznaczać. Wszystko to są dobre wybory, jak już napisałem. Co jest w jednym lepsze od drugiego? Jeden jest firmowym, dedykowanym obiektywem makro, drugi w zamian jest jaśniejszy, dlatego poza funkcją makro może pełnić rolę portretówki. Sama musisz wybrać co dla Ciebie ważniejsze.
Nie myl jasności ze światłoczułością, bo jasność obiektywu – poza możliwością pracy w gorszych warunkach oświetleniowych – wpływa też na dostępną głębię ostrości. Im jaśniejszy obiektyw (znaczy: bardziej otwarta przysłona) tym mniejszą głębię ostrości można uzyskać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12