Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zestaw obiektywów do fotografowania samochodów
Autor Wiadomość
Globy 
Nowy

Wysłany: Sob 12 Gru, 2009   Zestaw obiektywów do fotografowania samochodów

Cześć,

szukam rady co do zakupu obiektywu lub obiektywów do fotografowania samochodów. Zmieniam swojego Canona S5 na jakieś lustro (40D lub 450D - na razie tak mi doradzono, ale w tym zakresie również komentarze mile widziane :)

Możecie polecić jakieś relatywnie niedrogie obiektywy:

1) do fotografowania aut z kilku metrów z dużą głębią ostrości (na razie mój wybór to 50/1.4, ale przydałby się jakiś ze zmienną ogniskową)
2) fotografowanie desek rozdzielczych samochodów z tylnej kanapy i bagażników - da radę powyższy, czy trzeba coś z małą ogniskową?
3) fotografowanie aut w ruchu - jw.?
4) fotografowanie emblematów (tanie makro)

Przyznam, że najlepiej ze względów kasowo-logistycznych byłoby ograniczyć ten zestaw do 1-2 obiektywów, każdy za kilkaset zł, ale w razie potrzeby można rozszerzyć te kryteria. Wielkie dzięki za rady.

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Sob 12 Gru, 2009   

no to kilkaset możesz rozszerzyć do kilku tysi, puszkę za to możesz zmniejszyć o czwórkę i zero do.. d5 :D

A tak na poważnie, to chyba na poczatek trzeba Ci obiektywu z co najmniej 15mm na szerokim końcu, jak cwanon, może Sigma 10-20/3.5 + 50/1.8 z pierścieniami na początek?
No i oświetlenie studyjne...

Chociaż możesz spróbować z Samyangiem :)

Globy 
Nowy

Dzięki :) Zaraz obejrzę te Sigmy (wolałbym nowy sprzęt).

Sunders 

C40d+C10-22USM+70-200/2,8L IS USM+60/2,8Macro USM+C Speedlite580EX II :smile:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Globy napisał/a:
ze względów kasowo-logistycznych byłoby ograniczyć ten zestaw do 1-2 obiektywów, każdy za kilkaset zł
Sunders napisał/a:
70-200/2,8L IS USM
:shock: :shock:

Sunders 

mavierk napisał/a:
to kilkaset możesz rozszerzyć do kilku tysi

To mi także wydaje sie oczywiste.
B o g d a n, może Ty znasz obiektywy do tych celów za kilkaset pln :???:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Sunders napisał/a:
B o g d a n, może Ty znasz obiektywy do tych celów za kilkaset pln

Znam - do fotografowania z dużą głębią ostrości (potrzebne są wysokie przysłony)wnętrza, czy z kilku metrów zewnętrza samochodu, wystarczy najtańszy ekonomiczny kit Canona 18-55 IS i koniecznie statyw.

Jeśli chodzi o samochody w ruchu, to mam zbyt mało danych aby doradzić jakiś obiektyw. Nie wiemy z jakiej odległości Globy będzie robił te zdjęcia, w jakich okolicznościach itd.

Ale jakkolwiek by tego nie robił, to nie doradzałbym osobie przesiadającej się dopiero z kompakta na lustrzankę, Canona 70-200/2,8 IS USM, kosztującego ok. 6500 zł. i przeznaczonego w zasadzie dla najbardziej wymagających fotografów.

Sunders 

I tego kita uzyjesz do:
Globy napisał/a:
fotografowanie desek rozdzielczych samochodów z tylnej kanapy i bagażników
:???:

ophiuchus 
Optyczny

Globy, A te kilka metrów tzn? dużo mniej niż 10? :D

1. kit + statyw do zdjęć statycznych
2. myślę, że do desek rozdzielczych kit od biedy mógłby wystarczyć, ale do wnętrz może rozważ jeszcze C10-22 albo Samyanga 3.5/8mm, przy którym miałbyś ciekawe efeky wizualne
3. coś pokroju C 70-200 f/4 lub Sigma 50-150 f/2.8 do zdjęć dynamicznych, jakkolwiek z żadnym z tych obiektywów nie miałem do czynienia.
4. zamiast kita, kup Sigmę 17-70 co załatwiłoby może sprawę makro, jeśli wolisz obiektyw dedykowany to praktycznie każdy producent ma coś ciekawego w ofercie od średnio tanich do całkiem drogich.

do tego może jeszcze mocna lampa i by było... na początek :D

a z korpusów - C40D

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Sunders napisał/a:
I tego kita uzyjesz do:
Globy napisał/a:
fotografowanie desek rozdzielczych samochodów z tylnej kanapy i bagażników
:???:

Na aparacie z matrycą APS-C zakres 18-55mm będzie do tego idealny. Nic więcej nie potrzeba do szczęścia.
Jeśli zdjęcia mają być dokumentacyjne, na co sugeruje konieczność zachowania dużej GO, nie można przesadzać z szerokim kątem gdyż będzie przekłamywał rzeczywistość. No chyba, że chodzi o pokazanie bagażnika Astra kombi jako salonu, albo jej deski rozmiarów jak w Vectra.

Globy 
Nowy

Tak, tak, już po kilku minutach szperania po cennikach pogodziłem się z myślą, że moje Mazdy będą musiały na jakiś czas oddać pole wydatków na rzecz sprzętu foto ;) Dziękuję za rady i wybaczcie ew. byki w słownictwie - nie znam się na tym... Mam nadzieję, że jeszcze :)

1) Samochody w ruchu możemy sobie wstępnie darować, chodzi o kilkadziesiąt metrów między trybuną a torem i autem. Takie rady mogą być jednak przydatne na przyszłość - chodzi tylko o ogniskową, czy też jasność?

2) Czy jasność ma wpływ na fotografowanie we wnętrzach samochodów? Czy myślicie, że fajną GO można uzyskać z obiektywem o jasności tylko poniżej 3, czy może być też w okolicach 4?

3) Czy są właśnie jakieś alternatywy cenowe, taka jak podana przez Bogdana, dla obiektywów z małą ogniskową i makro? I czy w ogóle opłaca się kupować nowy sprzęt z budżetem 5-6 koła na body + obiektywy? Na razie kieruję się gwarancją i zakupem na raty :)

EDIT:
ophiuchus napisał/a:
Globy, A te kilka metrów tzn? dużo mniej niż 10? :D

Szczerze, to lubię focić z dość bliska. W S5 muszę jednak odchodzić na 10-15 metrów, żeby wywołać GO, bo poza tym dużego zoomu nie używam. Przykłady zdjęć:

Ostatnio zmieniony przez Globy Sob 12 Gru, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Globy, ja nie rozumiem. W pierwszym poście napisałeś, że potrzebujesz dużej GO, powyżej, coś o fajnej GO i jeszcze podchodzisz z kompaktem na 10-15m aby wywołać GO.
Czy możesz słowami opisać o jaki efekt Ci chodzi?

Globy 
Nowy

Chodzi mi o rozmyte tło za samochodem. Jeśli źle to nazwałem, to przepraszam.

Sunders 

Globy napisał/a:
Chodzi mi o rozmyte tło za samochodem

Ale na tych zdjęciach, które pokazałes GO jest spora i żadnego rozmycia tła tam nie ma?

Globy 
Nowy

Yyy, wybaczcie, bo pomyliłem małą GO z dużą :oops:

Odpowiedz do tematu