Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 05 Gru, 2013 wątpliwości pomiędzy 50mm a 85mm i 2 inne pytania
Witam
Naszło mnie na rozbudowanie mojego sprzętu canon 600d + 18-55mm.
Mam do wydania około 1500-200zł
Dużo czytałem więc:
Po 1 statyw. link 1 czy link 2
chodzi mi czy watrto poświęcać 100zł więcej na tą BH1 głowicę czy starczy KB-0A.
Po 2 obiektyw.
Przymierzałem się do kupna 85mm 1.8 ale przeglądając internet nie widzę za bardzo różnicy pomiędzy tym szkłem a 50mm 1.8 ale 50mm na 2.5f tak ja by miała ostrzejsze zdjęcia niż na 1.8f. Różnica w pieniądzach jest duża bo 1000zł a za to mogę dokupić np jakąś lampę i jeszcze zostanie.
Jeżeli zdecyduję się na 85mm to lampa będzie dopiero w przyszłości.
85mm kusi mnie do portretów ale też bym chciał pochodzić z nią więcej a wybór 50mm jest bardziej uniwersalny.
Więc lepiej 50mm z lampą a gdy będzię mi czegoś brakować to dokupuje 85-tkę.
A tak poza tematem jeszcze znalazłem tak myślę fajną portretówkę tokina 50-135 2.8 już bardziej funkcjonalną ale jednak jestem za stałką.
3. Jeżeli chodzi o kupno lampy to jeszcze nie jestem w temacie lamp ale chyba YN 560II mi wystarczy.
Pozdrawiam
nie widzę za bardzo różnicy pomiędzy tym szkłem a 50mm 1.8
Canon EF 85/1.8 to przyzwoicie zbudowane szkło portretowe, natomiast EF 50/1.8 to dość plastikowy i znacznie tańszy obiektyw. Z tego też powodu trudno je porównywać, nie jestem pewien czy na pewno masz na myśli te dwa szkła. EF 50/1.8 kosztuje ok. 400 zł.
O wyborze ogniskowej między 30, 50 a 85 mm było ostatnio trochę tematów, w każdym razie jeśli wybierać to albo między wariantami cenowymi, albo między ogniskowymi. Cenę podobną do EF 85/1.8 to ma EF 50/1.4, natomiast EF 50/1.8 to całkowicie zabawkowa cena, obiektyw zaskakująco przyzwoity jak na swoją cenę, ale zupełnie inna liga wykonania niż 50/1.4 czy 85/1.8.
Ja bym wybrał 50 mm i lampę.
ferdex [Usunięty]
Wysłany: Czw 05 Gru, 2013
Porównuje 50 mm 1.8 właśnie z powodu zabawkowej ceny. Używany wyrwę za jakieś powiedzmy +/- 300 zł, nawet z lampą mam lepszą zabawę niż sam obiektyw 85 mm. Tylko boję się że będę musiał za blisko podchodzić alby robić zdjęcia samej twarzy przy portretach.
Ogólnie jestem nastawiony bardziej na stałki i po tej 50-tce zszedł bym w dół na coś od 18 do 30 mm ale to inny temat.
Wysłany: Czw 05 Gru, 2013 Re: wątpliwości pomiędzy 50mm a 85mm i 2 inne pytania
ferdex napisał/a:
Po 1 statyw. link 1 czy link 2
chodzi mi czy watrto poświęcać 100zł więcej na tą BH1 głowicę czy starczy KB-0A.
Osobiście preferuję rozwiązania bliższe KB-0A. Sam na wypady jeśli ogranicza mnie waga noszę Fanciera WF-531B z głowicą WF-593BH i spokojnie trzyma Bigmę z Canonem 1Ds. Ten system zaciskanej płytki w szybkozłączkach jest świetny, szczególnie jak dołączysz długą płytkę.
Oczywiście, że nie, ale, by się o tym przekonać, sam powinieneś wypróbować.
Jak pisałem, optycznie bdb. Ba, aż … ZA DOBRZE, jak na tak niską cenę…
ferdex [Usunięty]
Wysłany: Pią 06 Gru, 2013
Jeżeli chodzi o statyw Fanciera WF-531B to się chyba skuszę bo mniejsze rozmiary mnie zachęcają.
I chyba zostanę przy tej 50 mm i do tego YN 560II , a koszt 300 zł nie jest jakiś tam kosmiczny że będę żałował kupna a 85 w przyszłości. Na czymś trzeba się uczyć a nauka z lampą będzie jeszcze lepsza.
Aktualnie zaciekawiony jestem samyangiem 85 1.4 tylko że MF :/
Ale jak do portretów to można przeżyć szybkość ustawiania.
Piszą coś o matówce że zmienić trzeba do tego egzemplarza aby się łatwiej ustawiało ostrość. Ale szkoda trochę kasy na taką matówkę chociaż do krajobrazu i architektury co mnie najbardziej interesuje to jest przyszłościowe i łatwo ustawić poziom. Ale też dobrym sposobem będzie przez live view na przybliżeniu dobrze ostrzyć. Jeżeli dorwę w internecie używaną w dobrej cenie to się skuszę. I na lampę coś zostanie
Aktualnie zaciekawiony jestem samyangiem 85 1.4 tylko że MF :/
Odradzam. Mały wizjer puszki APSc, do tego, brak potwierdzenia ostrości…
chyba, że precyzyjne ostrzenie w LV.
ferdex napisał/a:
Piszą coś o matówce że zmienić trzeba do tego egzemplarza aby się łatwiej ustawiało ostrość.
Chyba że.
Zmieniłem w 40D matówkę, aby móc ostrzyć manualnie z jasnymi szkłami.
Wada.
Przy szkłach f4, wizjer jest po prostu ciemny.
Lepiej wypróbuj ten 50 1.8 II, bo optycznie jest to bdb szkło.
AF - ostrzy, tyle że głośno i nie tak szybko jak USM.
Budowa… cóż… jeśli nie będziesz nim kilkuset zdjęć ma dzień robił, to trochę przeżyje.
ferdex [Usunięty]
Wysłany: Sob 07 Gru, 2013
właśnie chodzi mi o precyzyjne ostrzenie LV przy portrecie mam czas wkładam pełną baterię i bawię się w LV i mam bardzoije perfekt portrety. Ja nie robię dużej ilości zdjęć tylko do każdego się przygotowywuję i szukam jak najlepszego rozwiązania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11