Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 13 Kwi, 2014 Fotografia Produktowa Wybór Sprzetu.
Witam.
Z racji zajmowanego stanowiska zajmuje się między innymi fotografią produktową (elektronika).
Zależy mi na podnoszeniu warsztatu, kwalifikacji i ogólnej jakości zdjęć.
Dlatego zastanawiam się nad zakupem body + obiektywu + statywu + namiotów + lamp i innych sprzętów, mniej lub bardziej potrzebnych.
Zdjęcia w większości szeroko pojęta elektronika, kamery przemysłowe. 80 % fotografowanych produktów zmieści się w pudełko po butach. Zdarzają się większe gabaryty, wielkości laptopa. Coś większego trafia się naprawdę rzadko.
Największy problem mam z kopułami szklanymi, ale to nie o tym temat
Na uwadze mam body Canona 40D (obiektyw sigma 70 mm f2.8 macro będę pożyczał od taty, więc na razie tylko body + jakieś ewentualne propozycje obiektywów mile widziane).
Ogólnie chciałbym skupić się na CANONIE ze względu na to, że sporo sprzętu ma mój wspomniany wcześniej ojciec, więc nie będę musiał kupować wszystkiego.
Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
Trochę mała rozdzielczość jak na dzisiejsze standardy, ale... jeśli nie musisz ujęć mikroskopowych robić, to dasz radę bez niczego.
Jakieś tam LV też ten aparat ma.
Największy problem mam z kopułami szklanymi, ale to nie o tym temat
Raz się mordowałem z kopułą lustrzaną, gdzie aparat miał być niewidoczny. Nadal nie znam rozwiązania problemu. To znaczy wyobrażam sobie, że zdjęcie teleobiektywem powinno dać jakieś tam efekty..
Nie polecam namiotów bezcieniowych, a zwłaszcza tych popularnych.. składanych gnieciuchów. Założyć na lampy parasolki i powinno być OK. Zamiast szukać tła, można obiekt wyciąć z tła i jakieś sobie dorobić samemu.
Coś w tym stylu...
Aha, pytasz o aparat... Aparat, kiedy budżet jest skromny, raczej nie jest najważniejszy. To, co masz powinno wystarczyć.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 14 Kwi, 2014
Tutejszyn napisał/a:
Nie polecam namiotów bezcieniowych, a zwłaszcza tych popularnych.. składanych gnieciuchów. Założyć na lampy parasolki i powinno być OK. Zamiast szukać tła, można obiekt wyciąć z tła i jakieś sobie dorobić samemu.
wszystko fajnie ale kolega ma zarobić chociaż na chleb, jak tak będzie musiał pracować nie zarobi nawet na szklankę wody.
Ja bym kupił jednak namiot i jakiś zestaw funsportowy oczywiście z czasem starłbym sie go rozbudowywać.
MateoRX, zajrzyj do zakładki forum lampy i oswietlenie tam znajdziesz kilka wątków, jak tanie studio domowe, czy "przenośne studio" itd.
...ale namiot bezcieniowy? Nie jeden był już temat tu na forum, z pytaniem jak usunąć pogniecione tło namiotu z fotografii. Jedyna rada w odpowiedziach, to oświetlać tak, aby tło przepalić tło. Zdecydowanie lepsze efekty da tło kartonowe, czy akrylowe. Zdecydowanie od namiotu lepszy będzie stół bezcieniowy.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 14 Kwi, 2014
Tutejszyn napisał/a:
...ale namiot bezcieniowy? Nie jeden był już temat tu na forum, z pytaniem jak usunąć pogniecione tło namiotu z fotografii. Jedyna rada w odpowiedziach, to oświetlać tak, aby tło przepalić tło. Zdecydowanie lepsze efekty da tło kartonowe, czy akrylowe. Zdecydowanie od namiotu lepszy będzie stół bezcieniowy.
Tutejszyn, da lepsze efekty ale są przedmioty, które lepiej zrobić w namiocie i szybciej, szczególnie jeżeli materiał idzie na net, zresztą namiot można też "przeprasować" i wymaga mniej zachodu z ustawieniem światła.
Nie jeden był już temat tu na forum, z pytaniem jak usunąć pogniecione tło namiotu z fotografii.
A to teraz nie dają zestawu teł do namiotu? Ja mam taki, dość niewielki namiot, z dynksami do mocowania tła i w komplecie były białe/szare/czarne.
Fakt, aparat nie ma dużego znaczenia, jeśli w ogóle lustrzanka. 10 mpix z 40D wystarczy nawet na druk A3 bez większego problemu, obiektyw istotniejszy, jak MateoRX ma do dyspozycji 70mm makro to pozostaje skupić się na kwestii oświetlenia. Jak wskazał już Kozi, trochę tematów do przeczytania już jest w odpowiednim dziale.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12