Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Samyang 10 mm f/2.8 ED AS NCS CS
Autor Wiadomość
nostress
[Usunięty]

Wysłany: Pon 28 Kwi, 2014   Samyang 10 mm f/2.8 ED AS NCS CS

witam wszystkich bardzo serdecznie
przymierzam się do zakupu powyższego szkła do body canon 550d. niestety nie moge znaleźć żadnego testu, opinii itp. optyczne też niestety jeszcze nie testowalo tego samyanga.
w tej chwili do kupna zachęca mnie światło i kąt. Również cena (1500 zł) jest jak dla mnie ok. jednak ciężko się zdecydować bez jakiejkolwiek opinii.
Prosiłbym zatem o radę.
być może jest inny obiektyw o podobnych parametrach którym mógłbym się zainteresować.

Reklama

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Pon 28 Kwi, 2014   -

Rozumiem, że nie zależy Ci na elastyczności, bo ja osobiście mam Sigmę 10-20 f/3.5 i naprawdę lubię to szkiełko (trochę ma nieostre rogi - zwł. jak pamiętam chyba na krótkim końcu), ale w środku żyleta od 3.5, no i mnie przekonuje niezłe światło i stałe, bo nie lubię jak mi się zmienia światło wraz z przebiegiem ogniskowych), do tego jest naprawdę solidnie zbudowane (lepiej od C 10-22, który do tego ma zmienne światło) - czuć jakość (serio i ma już tą gładką, niełuszczącą się obudowę), co też ma pewne znaczenie. Do tego b. lubię reprodukcję kolorów z tego szkiełka :) - wydaje mi się że naturalnie oddaje barwy. Fakt, jest droższe, bo kosztuje 2 tys. coś nadal pewnie. Ostrzy też szybko i całkiem celnie.

To czego mi brakuje w tym szkle (S 10-20 f/3.5) to IS, nie wiem czemu nikt nie pomyślał, że przy tych ogniskowych i słabym świetle IS też się przydaje, no i czasem zakresu ogniskowych 8-9..

Optymalne szkiełko szerokokątne powinno mieć dla mnie parametry 8-20 f/2.8 IS.

Sigma ma też (niezłe podobno - raz miałem w ręku) szkiełko 8-16, ale z tego co pamiętam o znacznie gorszym i zmiennym świetle. Miałem tylko chwilkę w rękach i czasem zastanawiam się czy zakres z tej Sigmy bardziej mi nie leży, no ale naogół jest coś za coś. Musisz sam zdecydować co wolisz - szersze pole widzenia (np. S 8-16) czy lepsze, stałe światło jest dla Ciebie ważniejsze..

Proponuję wybrać się do sklepu i popróbować, bo lepiej o tym co Ci pasuje i czego potrzebujesz się nie przekonasz - popróbować ileś szkiełek, nie śpieszyć się, w domu przeanalizować zdjęcia, porobić możliwie reprezentatywne zdjęcia, ocenić kolory, ostrość czy Cię satysfakcjonuje i czy zakres oraz światło leży i gdzie będzie to szkiełko używane.

Jakby co w pełni mogę powiedzieć, że S 10-20 f/3.5 to niezłe, fajne szkiełko, dające niezłą jakość obrazka, fajne kolory i dobrą mechanikę w solidnej obudowie i relatywnie tańsze od np. C 10-22, które ma zmienne światło a obudowę taką jak w C 17-55 IS (jak dla mnie zbliżoną bardziej do kitu niż szkła wysokiej klasy). Oczywiście nie gwarantuję, że sztuka którą wybierzesz będzie dobra (a może będzie lepsza od mojej - nie wiem), ale generalnie jest to szkiełko, które lubię - mimo pewnego mankamentu, o którym musisz wiedzieć - lekko nieostre rogi z tego co pamiętam na krótszych ogniskowych, ale nie wiem czy wszystkie sztuki tak mają. Aha i jeszcze pewien drobny mankament - osłona jest b. kiepsko spasowana z obiektywem (konkretnie słabo się trzyma i się nieraz odkręca :/).

P.S. Nie jestem fanem żadnym Sigmy (ani żadnej innej firmy, no chyba że fanem z tego tytułu, że mnie interesuje szkiełko danego producenta i czuję, że potrzebuję je mieć i L-ki też czasem zdarza się, że są L-kami bardziej z nazwy (wystarczy poczytać testy na optyczne niektórych L-ek, że zawsze opłaca się zrobić rozeznanie i pomyśleć przed zakupem :) :P;)), więc w ciemno też lepiej nie kupować, no chyba że bardziej jeśli mowa np. o długich tele Canona na ptaki, to może można :) ;)) - mam obecnie 2 Sigmy i 3 Canony w tym 2 L-ki, ale z tego szkiełka co zapodałem powinieneś być myślę zadowolony, no chyba, że będą Cię nieco drażnić (przynajmniej ja tak mam w swojej sztuce i czytałem w recenzjach, że ktoś tak miał) nieostre rogi, ale po prostu uznałem, że poziom tej wady jest akceptowalny dla mnie, co nie znaczy, że ktoś inny to zaakceptuje.

Podsumowując S 10-20 f/3.5 (moją sztukę):

Plusy:

- niezły zakres 10-20
- niezłe choć nierewelacyjne światło - 3.5, za to stałe,
- b. dobra i solidna budowa (nie gwarantuję, że jak spadnie będzie ok, bo nie zamierzam tego testować :) ;)),
- szybki i dosyć celny AF, tutaj naprawdę nie ma na co specjalnie narzekać - jest nieźle wydaje mi się,
- futerał w zestawie,
- relatywnie niedrogie szkiełko.

Minusy:

- troszkę nieostre rogi, chyba gł. na krótkich ogniskowych, to już sam oceń jeśli tak będziesz miał czy poziom tej wady uznasz za akceptowalny czy nie.
- odkręcająca się łatwo osłona dołączona wraz z zestawem.

Czytałem też o CA że jest duże, ale w realnych zdjęciach jakoś mi to prawie w ogóle nie przeszkadzało, więc widać nie jest to takie złe jak się robi zdjęcia na co dzień.

Aha, ja się załapałem na darmowy filtr dobrej klasy (taki naprawdę, który można spokojnie mieć na szkiełku - Marumi WPC UV), więc warto dopytać się czy może Sigma ma nadal taką promocję na ten obiektyw.

Także - wypróbuj te i inne szkiełka - te ma swoje wady możę (gł. nieco nieostre rogi na krótkich ogniskowych jak pamiętam to się uwidacznia), ale jak dla mnie zalety przekonują mnie, by zostać przy tej Sigmie :) ;).

nostress
[Usunięty]

Wysłany: Pon 28 Kwi, 2014   

dziękuję za opisane doświadczenia z własnym obiektywem. na pewno wezmę pod uwagę tą sigme, chociaż nie ukrywam, że największe zainteresowanie budzi we wmnie ten samyang. chodzi mi o jak najszerszy kąt i dobre światło, nie ma dla mnie aż takiego znaczenia zoom.

dlatego nadal oczekuje opinii od osób, które być może miały okazję używać samyanga.

a może optyczne mają w planach w niedługim czasie test tego szkła?

Odpowiedz do tematu