Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014 Wybór lustrzanki z obiektywem do 4500zł
Witam,
To mój pierwszy test na tym forum jednak śledzę go już od jakiegoś czasu. Noszę się z zamiarem kupna w miarę dobrej lustrzanki z obiektywem. Będzie to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa. Do tej pory zdjęcia cykałem lustrem analogowym nikona i małym kompaktem nikona i ostatnio super zoom fujifilm. Jednak o filmy coraz trudniej a jeszcze gorzej o w miarę dobre studio a poza tym no filmy są niewygodne niestety a jeżeli chodzi o kompakty to niestety mają trochę za małe możliwości dla mnie.:/ Budżet który chciałbym przeznaczyć na body i obiektyw to 4000 zł maks 4500 zł. Jeżeli chodzi o upodobania fotograficzne to głównie krajobrazy i architektura, często też chadzam na nocne sesje, czasem jakiś portret i fotografia zwierząt, rzadziej sport. Nie mam też jakiś konkretnych upodobań co do systemu, czytałem jednak sporo na temat Canonów, oglądałem też kilka modeli w sklepach i całkiem mi się podobają. Poza tym zastanawiam się czy nie kupić troszkę tańszego body i do tego pełnoklatkowy obiektyw, bo następne body to już raczej napewno będzie pełna klatka:) Co o tym myślicie?
Poza tym zastanawiam się czy nie kupić troszkę tańszego body i do tego pełnoklatkowy obiektyw, bo następne body to już raczej napewno będzie pełna klatka:) Co o tym myślicie?
To kup używane 5D i do tego 24-105 USM IS L też używany.
W 4500 zł zmieścisz się.
Hmmm... To chyba nie umiem za bardzo promocji wyszukiwać:) myślałem już nad zakupem tego właśnie obiektywu i do tego body z aps-c na przykład 60D. Dodam jeszcze że na przełomie maja i czerwca będę miał możliwość zakupu sprzętu w Stanach.
Kupiłbym FF ale nawet ceny w stanach są dla mnie zaporowe, za 6D trzeba dać co najmniej 1500USD, za 5D MKIII 2000USD, z w najlepszym wypadku razem z obiektywem wyjdzie mnie niecało 6000zł a to o 1500 więcej od maksymalnej kwoty którą mogę przeznaczyć. Chciałem kupić szkło FF do APS-C bo w przyszłości jak przyjdą lepsze czasy:) planuję kupić body FF a kupując teraz dobry obiektyw przesiadka na FF będzie mniej bolesna dla kieszeni. Poza tym z tego co słyszałem ten EF 24-105 f/4 L podobno całkiem dobrze wypada w połączeniu z body na APS-C.
Tylko sprawdz najpierw ile przez 24mm widac na APS-C, zeby pozniej nie bylo ze zdjecia w pokoju zrobic nie mozesz.
W jak dalekiej przyszlosci ta przesiadka na FF?
Jezeli niedlugo to ja wzialbym jakies tanie 18-55, cena niewielka i strata tez przy odsprzedazy.
Raczej dalsza, powiedzmy że do 3,4 lat. Mam taki zamiar, podejdę do Saturna albo MediaMark jakiegoś i zobaczę jak to będzie wyglądać. A może ktoś z forumowiczów zaszczyci nas wiedzą o takim zestawie i o tym jak się może sprawić jako na razie jedyne szkło.
Raczej dalsza, powiedzmy że do 3,4 lat ... jako na razie jedyne szkło.
Zdecydowanie szukalbym czegos zaczynajacego sie conajmniej od 17, 18mm. 3 lata to dlugo, kup szerokie szklo pod APS-C, nastepne szkla, dluzsze juz EF nie EF-S. Po zakupie FF, sprzedasz APS-C z szerokim obiektywem.
Jesteś wstanie polecić coś konkretnego mniej więcej w tej cenie tutaj albo w stanach?
adf1985 [Usunięty]
Wysłany: Sro 22 Sty, 2014
Nie kupuj żadnej pełnej klatki. Najlepszy stosunek ceny do jakości ma APS, do FF musisz mieć odpowiednie obiektywy, żeby sprostać wielkości matrycy. Kupisz pełną klatkę, do tego 24-105 mm, a później szkła zaczną być drogie, żeby zapewnić jakość na całej klatce.
Jak chcesz filmować i jesteś amatorem, to oczywiści wybor zawęziłbym do 60D lub 70D. Siedemdziesiątka to nowość i warto poczekać na kolejny price drop. Obecnie kosztuje 950 dolarów, czyli w PL jakieś 3799zl, kolejny price drop zapewne będzie przed wakacjami i będzie to 100$, a więc cena w PL w granicach 3400zł. Wtedy kup sobie 70D z 18-55 STM i możesz tym spokojnie filmować, a i wiele tematów fotograficznych zrobić. Kupisz sobie do tego jakieś szkło 35mm 2.0 i będziesz miał całkiem fajny zestaw do rozbudowania w przyszłości.
60D też spoko, ale teraz i tak nie ma aury do zdjęć, więc lepiej poczekać aż 70D stanieje, bo będzie za 3 miesiące droższy od sześćdziesiątki o 700zł, a tyle warto dopłacić za świetnie dopracowaną puszkę APC.
Także moja porata to: 70D + 18-55 STM + 35mm 2.0 - zmieścisz się w 4500 jeśli kupisz używane 35mm. Możesz też kupić nowe 50mm 1.8 II i wtedy też dasz radę. W przyszłości sobie rozbudujesz ten system.
Jeśli chcesz zaoszczędzięc na dzien dzisiejszy 1000zł, to zamiast 70D weź 60D .
Andrzej.M. [Usunięty]
z3ro napisał/a:
Raczej dalsza, powiedzmy że do 3,4 lat.
To na ten okres nauki najlepiej wziąć tańszą puszkę ale z dobrą ergonomią np. Pentax K-30 i dobry obiektyw jak Sigma 17-50/2,8 i stałkę do portretu typu Tamron 90/2,8 Makro
czy 60/2Makro . Mają tę zaletę że dają również prawdziwe makro 1:1. Przy sigmie nieprędko zatęsknisz za jasną stałką - bo jest nazywana nie bez racji "pogromcą stałek" - z racji dobrego obrazka jaki można nią "wyrysować". Jak coś zostanie - możesz dokupić stałkę 10mm/2,8 lub 14mm/2,8 czy fiszaj 8mm Samyang.Są niedrogie i bez AF , ale przy tych ogniskowych to zbędny dodatek.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Sro 22 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Tamron 60/2 nie jest produkowany z bagnetem Pentax K.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wszystkie stałki i zoomy oznaczone F , FA czy FAJ kryją pełną klatkę .
Stałki DA również. Wymienione przeze mnie obiektywy poza sigmą 17-50 i Samyangiem 10mm kryją pełną klatkę. Co do Tamrona 60/2 - nie wiem. Niestety nie miałem okazji go podpiąć - możliwe że z mocowaniem K nie robią.
Mam dość sporą szklarnię z mocowaniem K i to pod FF , bo używam również z analogiem.
Tylko Pentax 16 - 45/4 spośród posiadanych, nie kryje pełnej klatki. Reszta czeka na korpus który ponoć ma wyjść pod koniec roku. (S12-24; Sam14/2,8; 28-70/4; 35/2,4; A50/2,0; 70/2,4L; Sam85/1,4; P A70-210/4)
A czemu nie chcesz zostać przy Nikonie? Canon nie jest ani tańszy, ani lepszy.
Może kup sobie w USA Nikona D7100 z 18-105 VR i do tego 35 f/1.8 G DX (można ją używać na FF) i zbieraj na lepsze szkło. Jakie masz szkła do analoga Nikona?
18-105 w zestawie jest prawie za darmo, a jest dobry i może starczyć na te 3-4 lata.
[ Dodano: Sro 22 Sty, 2014 13:06 ]
Aha brak szerokiego kąta źle wygląda.... Zobacz sobie na analogu, co to jest mieć szeroki kąt od 36 mm..... A jak już chcesz koniecznie wybrać się do sklepu z lustrzankami, to weź znajdź w okolicy jakiś porządny sklep zamiast MM i Saturn - opłacalny wysiłek
Ale zakupy w USA - skoro jedziesz, to nie ma nawet o czym gadać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,37 sekundy. Zapytań do SQL: 14