Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 29 Maj, 2012 sony alpha a37 - co o niej myślicie?
Witam,
Zastanawiam się nad wyborem pierwszej lustrzanki i moim dotychczasowym faworytem jest Sony alpha a37k z obiektywem 18-55.
http://www.sony.pl/produc...1-lens/slt-a37k
co myślicie o tym modelu? czy jest to dobry wybór na początek? na pewno przenosząc się z kompakta superzoom nie chcę stracić możliwości nagrywania filmów. Będę wdzięczny za opinie specjalistów.
Pozdrawiam
konfron, ja nie jestem specjalistą, ale dam Ci jedną radę: pójdź do sklepu i zerknij w wizjer tego aparatu oraz aparatów firm takich jak Nikon/Canon i zdecyduj, czy wolisz wizjer optyczny, czy elektroniczny. Są różne preferencje, więc od tego bym zaczął.
Będziesz zadowolony do czasu, kiedy na lustrze zaczną osiadać pyłki i inne zabrudzenia /a zaczną/. To co osiądzie na lustrze półprzepuszczalnym ma odbicie na matrycy, czyli zdjęciu.
To przeważnie efekt beztroskiej wymiany obiektywu w niezbyt sprzyjających okolicznościach, ale od tego się nie ustrzeżesz, to tylko kwestia czasu. W lustrzankach z lustrem nieprzepuszczalnym takie zabrudzenia /lustra/ nie mają wpływu na obraz, mogą tylko wpływać na komfort fotografowania.
Względnie odkurzacza, trzymając oczywiście tak, aby nie za blisko była rura od lustra.
Wiem, że dla niektórych będzie to metoda niewyobrażalnie nonsensowna, ale... nie jest niemożliwa. Przestrzegam jednak, przed zbyt bliskim kontaktem z komorą lustra/półlustra.
Przy nieumiejętnie przeprowadzone operacji "odkurzania" można spokojnie uszkodzić migawkę.
muzyk, daj spokój, bo jeszcze ktoś weźmie tego posta na poważnie
Ale ja piszę całkiem poważnie. Paprochów z matrycy się tym nie usunie, ale ewentualne kurze z komory tak. Tylko nie wolno za blisko. Jeszcze inaczej: czyszcząc samą matrycę, aparat trzymać w dół a w kolanach, albo jakimś uchwycie właśnie nic innego jak rurę odkurzacza, co by zasysał ewentualne drobinki z powietrze wokół czyszczonego aparatu.
Wiem, że to się wydaje zupełnie śmieszne i niepoważne, ale jeśli ktoś umiejętnie to będzie robił - nic nie zepsuje.
Bo jak sprawa nie dotyczy literówek to Komor nie zajmie się, tak? Usunięte.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 31 Maj, 2012
komor napisał/a:
Bo jak sprawa nie dotyczy literówek to Komor nie zajmie się, tak? Usunięte.
Oj tam, oj tam po prostu goltar był akurat zalogowany. Dzieki komor i przepraszam za zamieszanie
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pon 04 Cze, 2012
h.s. napisał/a:
Będziesz zadowolony do czasu, kiedy na lustrze zaczną osiadać pyłki i inne zabrudzenia /a zaczną/. To co osiądzie na lustrze półprzepuszczalnym ma odbicie na matrycy, czyli zdjęciu.
h.s. napisał/a:
To przeważnie efekt beztroskiej wymiany obiektywu w niezbyt sprzyjających okolicznościach, ale od tego się nie ustrzeżesz, to tylko kwestia czasu. W lustrzankach z lustrem nieprzepuszczalnym takie zabrudzenia /lustra/ nie mają wpływu na obraz, mogą tylko wpływać na komfort fotografowania.
w tradycyjnych lustrzankach pyłki również z czasem lądują na matrycy.
tu mamy nieruchome lustro i generalnie miast na matrycy taki kurz zatrzymuje się głównie na nim więc dosyć łatwo usunąć go gruchą.
w tradycyjnych lustrzankach pył siada na lustrze ale kiedy ono zaczyna majtać w trakcie robienia zdjęć to drobinki latają sobie w komorze lądując gdzie popadnie.
użytkując SLT nie zauważyłem aby konstrukcja stanowiła utrudnienia w tym kierunku i uważam, że problem można pominąć przy wyborze aparatu.
miałem okazję hasać z moim Soniakiem na kilku zakurzonych plenerach razem ze znajomym z D90. pewnie przypadkiem musiał czyścić po nich matrycę choć szkła zmieniał zdecydowanie rzadziej. tak więc nie mitologizowałbym tych urojonych problemów
Na lustrze spora warstwa tego szmakiego się osadza a gruszką to tak średnio schodzi. Z czyszczeniem reszty daję sobie radę.
co jasno przeciwstawia się Twojej opinii:
pan.tadeusz napisał/a:
taki kurz zatrzymuje się głównie na nim więc dosyć łatwo usunąć go gruchą.
Zatem albo jeszcze nie miałeś prawdziwej potrzeby czyszczenia, albo co użytkownik to taka opinia.
pan.tadeusz [Usunięty]
równie dobrze można podlinkować tematy o czyszczeniu matrycy w tradycyjnych lustrzankach.
poza tym wskazany temat wygląda jakoś dziwnie mało wiarygodnie, prowokująco trochę
nie wiem... nie wnikam czy zakładał go ktoś z realnym problemem czy może dla głupiego żartu.
użytkuję aparat z takim lustrem od dłuższego czasu i nie zauważyłem abym miał z tego tytułu dodatkowe problemy w tym względzie. obiektywy zmieniam w plenerze całkiem często.
nie widzę uzasadnienia dla obaw zwłaszcza, że nie zauważyłem aby po innych forach gromadnie mnożyły się przypadki takie jak wskazany przez Ciebie.
równie dobrze można podlinkować tematy o czyszczeniu matrycy w tradycyjnych lustrzankach.
Bo to taki sam problem. Jedni czyszczą co tydzień, inni wcale. Każdy ma inny poziom tolerancji na brud.
Ale rozumiem Twoje oburzenie, że wyskakuje z postem ktoś z klanu SLT i nie prezentuje jedynie słusznej linii jedynie słusznej partii
dcs [Usunięty]
pan.tadeusz,
Najgorsze jest to, że ani ty, ani agat1, nie zabraliście głosu w tym temacie.
Nie rozumiem niechęci do udzielenia pomocy młodemu użytkownikowi SLT przez koneserów tej technologii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12