Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Już Ci miałem napisać, że z tej trójki którego byś nie kupił, to żałował nie będziesz, ale "coś mnie tchnęło" i zajrzałem na ceneo...
No więc zmieniam zdanie: wprawdzie w swojej praktyce pewnie nie zauważyłbyś "gołym okiem" różnic w jakości obrazka, ale różnice cenowe między N i C a Sony są powalające! 70D i D7100 z obiektywem standardowym kosztują w zasadzie od 4 tysięcy w górę (najniższa cena dla Canona to ok 3700 PLN) gdy tymczasem A77V możesz kupić aktualnie w promocji w RTV-EURO-AGD za 2899 PLN. Zdecydowanie mówię Ci jako użytkownik systemu Sony: ABSOLUTNIE NIE WARTO DOPŁACAĆ, bez względu na to, co Ci napiszą zwolennicy teorii o wyższości (logo) Canona/Nikona nad Sony. Myślę, że ta niska cena S wynika głównie z faktu, że akurat w tym czasie Sony wypuszcza na rynek następcę A77V, więc jeżeli jesteś zdecydowany na któregoś z tej trójki, to moim zdaniem wybór jest prosty.
Życzę mądrej decyzji i zadowolenia z zakupu.
milosz123, zdecydowanie D7100, a nawet mogłoby być D7000.
Dostaniesz najlepszy obrazek i wejdziesz w normalny system fotograficzny, a nie w jakieś marketingowe hokus-pokus
Porównanie w poście wyżej to jakiś w ogóle żart - a77 jest aparatem starszym, więc jeśli już, to należałoby porównywać go z D7000. Nie wspominając już o tym, że jakością obrazu żadnemu z nich nie dorównuje...
(Można jeszcze dobić sprawnością AF, ale nie widzę potrzeby.)
Poza tym - jak to 'może' obiektyw? W innym wypadku zamierzasz uprawiać fotografię otworkową?
Zdecydowanie mówię Ci jako użytkownik systemu Sony: ABSOLUTNIE NIE WARTO DOPŁACAĆ, bez względu na to, co Ci napiszą zwolennicy teorii o wyższości (logo) Canona/Nikona nad Sony.
Soniak10 ale ze względu na kilka innych rzeczy warto dopłacić do d7000, np. ze względu na wizjer.
Ja wiem że ty jesteś już "skazany" na ten system, zobacz też na swój nik, ty jako jedyny z nas się afiszujesz co posiadasz a mimo wszystko innym zwolennikom odmawiasz prawa głosu .
Ja zauważyłem, już od dość dawna, że przestałem zwracać uwagę na jakość pracy matrycy, bo teraz wszystko kurcze działa bardzo przyzwoicie (a nikon najlepiej ). Z każdej puszki na poziomie taniego FF czy najbardziej zaawansowanego aps-c da się wycisnąć spore witaminy, oczywiście są różnice, jedne matryce działają lepiej inne gorzej ale górę przy wyborze i komforcie pracy biorą też inne czynniki i tu sony wypada najgorzej.
Zdecydowanie mówię Ci jako użytkownik systemu Sony: ABSOLUTNIE NIE WARTO DOPŁACAĆ, bez względu na to, co Ci napiszą zwolennicy teorii o wyższości (logo) Canona/Nikona nad Sony.
Soniak10 ale ze względu na kilka innych rzeczy warto dopłacić do d7000, np. ze względu na wizjer.
Do d7000 nie trzeba dopłacać. Najtańsze body za 2550zł, w zestawie z obiektywem 3000zł. Najtańsze body a77 kosztuje 2900, w kicie też koło 3000zł.
Miałem tego Nikona z tydzień (pożyczyłem) i był całkiem spoko, jedyna wada jaka przychodzi mi na szybko do głowy to menu, jakoś nie przypadło mi do gustu.
kozidron napisał/a:
Ja zauważyłem, już od dość dawna, że przestałem zwracać uwagę na jakość pracy matrycy, bo teraz wszystko kurcze działa bardzo przyzwoicie (a nikon najlepiej :P ).
Phie... oczywiście, że Pentax lepszy.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 11 Maj, 2014
busz napisał/a:
Do d7000 nie trzeba dopłacać. Najtańsze body za 2550zł, w zestawie z obiektywem 3000zł. Najtańsze body a77 kosztuje 2900, w kicie też koło 3000zł.
Miałem tego Nikona z tydzień (pożyczyłem) i był całkiem spoko, jedyna wada jaka przychodzi mi na szybko do głowy to menu, jakoś nie przypadło mi do gustu.
busz, nie zrozumiałeś, bez względu na to jaką lustrzankę wybierze warto dopłacić do optycznego wizjera, ja na tym forumie nie należę do elity, która poleca aparaty bez filtra AA użytkownikowi, który prawdopodobnie robi jotpegi na automacie ale jeżeli miałby nawet kupić d7100 tylko dlatego, że jest nowszy(bo czego można się spodziewać po kimś kto pyta o to jaki wybrać aparat "z 2 wyświetlaczami") to jednak lepiej coś z wizjerem optycznym.
ja na tym forumie nie należę do elity, która poleca aparaty bez filtra AA użytkownikowi, który prawdopodobnie robi jotpegi na automacie ale jeżeli miałby nawet kupić d7100 tylko dlatego, że jest nowszy(bo czego można się spodziewać po kimś kto pyta o to jaki wybrać aparat "z 2 wyświetlaczami") to jednak lepiej coś z wizjerem optycznym.
Optyczny to... ładny widok w wizjerze, brak klatkowania w słabym świetle, naturalny kolor.
Nie optyczny zaś to np. histogram w wizjerze, jaka taka symulacja naświetlenia i balansu bieli...
Może te nie-optyczne tyż mają swoje zalety - i to szczególnie na początku działalności około-fotograficznej.
"Po wizjerze" to ja akurat bym nikogo nie przekonywał (IMO lepiej niech każdy sam oceni i porówna dla siebie). Jeśli ma chodzić o subiektywnie pojęty komfort to niech każdy sobie sam ów komfort określi.
busz, nie zrozumiałeś, bez względu na to jaką lustrzankę wybierze warto dopłacić do optycznego wizjera, ja na tym forumie nie należę do elity, która poleca aparaty bez filtra AA użytkownikowi, który prawdopodobnie robi jotpegi na automacie ale jeżeli miałby nawet kupić d7100 tylko dlatego, że jest nowszy(bo czego można się spodziewać po kimś kto pyta o to jaki wybrać aparat "z 2 wyświetlaczami") to jednak lepiej coś z wizjerem optycznym.
"busz" jeśli byś zakleił logo aparatu to zdziwił byś się co wybrałeś. Nie kieruj się logo firmy tylko tym co Ci lepiej pasuje w użytkowaniu i łatwości obsługi. Zastanów się czy przed naciśnięciem spustu chcesz widzieć efekt jaki uzyskasz , czy chcesz widzieć ładny widok ?
Jeśli zaczynasz przygodę z lustrzankami i z fotografią to wybierając aparat z wizjerem optycznym musisz poznać tajniki ustawień i co z nich wynika ,bo na automacie możesz być zawiedziony z efektów. Wizjer w 77 jest na tyle dobry , że widać w nim każde zmiany w ustawieniach i jak będzie wyglądało zdjęcie po naciśnięciu spustu.
Przeciwnicy będą zaraz pisać ,że migocze ,psuje oczy ale czy zrobili przy pomocy wizjera elektronicznego dużą ilość zdjęć.Ja ich wykonałem dotychczas około 50 tysięcy i na oczy nie narzekam i nie mi nie migocze.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 15 Maj, 2014
dreptacz napisał/a:
Zastanów się czy przed naciśnięciem spustu chcesz widzieć efekt jaki uzyskasz , czy chcesz widzieć ładny widok ?
najważniejsze, to żeby wizjer nie przeszkadzał w robieniu zdjęć co niestety w kilku sytuacjach fotograficznych w a77 będzie możliwe. Jedni z tymi sytuacjami mogą się nie spotkać a inni tak.
dreptacz, takim doradzaniem tylko szkodzisz, pomijając że to brzmi jak marketingowa papka sony.
dreptacz napisał/a:
Przeciwnicy będą zaraz pisać ,że migocze ,psuje oczy ale czy zrobili przy pomocy wizjera elektronicznego dużą ilość zdjęć.Ja ich wykonałem dotychczas około 50 tysięcy i na oczy nie narzekam i nie mi nie migocze.
to są bzdury, jak długo czytam to forum, nie widziałem, żeby ktokolwiek pisał że ten wizjer "psuje oczy", to jest właśnie marketingowy buliszit od sony, mogłeś jeszcze dodać, że "przeciwnicy" piszą iż od tego wizjera jest koklusz i grzybica stóp.
Ja zrobiłem na A77 gdzieś w okolicach 3 tysia zdjęć, za to tylko 300 podczas koncertu, próbowałem swoich sił na pewnym festiwalu muzycznym i gdyby to był jazz może dałoby radę, bo tam swiatełka nie napierają po całej scenie ale tak to była straszna popelina.
Odradzam każdemu kto chce robić zdjęcia w takich lub podobnych warunkach gdzie oświetlenie o różnej temp barwowej się miesza lub są gwałtowne zmiany natężenia światła.
dreptacz napisał/a:
Zastanów się czy przed naciśnięciem spustu chcesz widzieć efekt jaki uzyskasz , czy chcesz widzieć ładny widok ?
piekny bulszit, to my z tymi wizjerami optycznymi musimy być wielce pokrzywdzeni co najmniej jak twój proces tentegowania w głowie.
Uderz w stół a nożyce się odezwą.Jak zwykle wszystko sprowadza się do walki o wyższości jednej opcji nad drugą.
Smutne to i nie warte dalszej dyskusji.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 16 Maj, 2014
dreptacz napisał/a:
Uderz w stół a nożyce się odezwą.Jak zwykle wszystko sprowadza się do walki o wyższości jednej opcji nad drugą.
Smutne to i nie warte dalszej dyskusji.
A jak to ma wyglądać? Wizjer optyczny w puszkach z półki nad EL jest lepszy od tego w A77, podałem ci konkretne przykłady czemu, w jakich sytuacjach, napisałem Ci nawet gdzie wykazujesz się typową paplaniną marketingową od sony. Chcesz sie spierać na dalsze argument w sytuacji kiedy używając zwrotu:
dreptacz napisał/a:
Jeśli zaczynasz przygodę z lustrzankami i z fotografią to wybierając aparat z wizjerem optycznym musisz poznać tajniki ustawień i co z nich wynika ,bo na automacie możesz być zawiedziony z efektów.
sugerujesz, że wybierając wyrób lustrzanko podobny z wizjerem EVF nie trzeba poznawać "tajników ustawień", na takie argumenty nie nabierze się nawet lama
Jeśli zaczynasz przygodę z lustrzankami i z fotografią to wybierając aparat z wizjerem optycznym musisz poznać tajniki ustawień i co z nich wynika ,bo na automacie możesz być zawiedziony z efektów. Wizjer w 77 jest na tyle dobry , że widać w nim każde zmiany w ustawieniach i jak będzie wyglądało zdjęcie po naciśnięciu spustu.
No, sorry ale w swiecie EVF też musisz się nauczyć korzystać z aparatu i wiedzieć jak korygować ekspozycję. Tyle, ze masz na początek jakiegokolwiek podpowiadacza. Którego, powiedzmy szczerze, w niektórych okolicznościach przyrody z dużą ulgą wyłaczasz...
Jeśli zaczynasz przygodę z lustrzankami i z fotografią to wybierając aparat z wizjerem optycznym musisz poznać tajniki ustawień i co z nich wynika ,bo na automacie możesz być zawiedziony z efektów.
Jeśli EVF ma być tym czymś co pozwoli poznać tajniki (bez zrobienia zdjęcia) a OVF tych tajników poznanie uniemożliwi to.. lepiej na początku zupełnie aparatu nie kupować tylko pobawić się symulatorem aparatu:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11