Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon G15 czy Olympus XZ-2
Autor Wiadomość
Ksysiek
[Usunięty]

Wysłany: Pon 05 Maj, 2014   Canon G15 czy Olympus XZ-2

Witam

Jestem nowy na forum, więc proszę o dużą dozę cierpliwości.

Szukam dla siebie zaawansowanego aparatu kompaktowego z jasnym obiektywem i w oko wpadły mi dwa modele Canon G15 i Olympus XZ-2. Miałem okazje się nimi nieco pobawić, lecz mam problem z wyborem odpowiedniego, dlatego mam do was pytanie.
Który aparat warto wybrać i dlaczego?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rady.

Reklama

Jar 
Maniak

Wysłany: Wto 06 Maj, 2014   

Oba aparaty jak wiesz są bardzo podobne pod względem podstawowych parametrów, z tą tylko różnicą, że G15 ma minimalnie dłuższa ogniskową na tele, przy wciąż porównywalnej jasności. No i wizjer optyczny, z którego pewnie (na podstawie własnych doświadczeń z innym kompaktem mającym wizjer optyczny) będziesz korzystał rzadko. To znaczy w sytuacjach gdy ostre światło utrudniać będzie korzystanie z LCD (to dość częste niestety) lub gdy słabe oświetlenie sceny będzie groziło poruszeniem zdjęcia i wówczas chwyt aparatu z przyłożeniem do oka będzie pewniejszy niż kadrowanie "na zombie". Do XZ-2 można dokupić wizjer elektroniczny, ale kosztuje 1/3-1/2 ceny aparatu.
To co napisałem wyżej nie musi być dla Ciebie istotnym kryterium wyboru, ale jakąś tam różnicę stanowi. W praktyce radziłbym Ci jeszcze raz przejrzeć specyfikację obu aparatów, najlepiej w bezpośrednim porównaniu:
http://www.optyczne.pl/po...=1648&add1=1638
i wybrać te cechy (nawet drugorzędne), które wydadzą się ważne dla Twoich zastosowań (np. parametry filmowania, ów wizjer, czy inne). Na koniec przejrzyj testy obu aparatów (dostępne tu na optycznych) i kieruj się głównie tym przy wyborze. Przy czym zwróć uwagę na ogólną jakość zdjęć albo na oceny dotyczące zespołu obiektyw-matryca. Potem wybrane przez Ciebie cechy dodatkowe, a na koniec czy któryś aparat nie zalicza jakiejś istotnej dla Ciebie funkcjonalnej wpadki (np. krótki czas życia baterii itp.).
Jak widzisz, musisz dokonać wyboru sam. Wstępne kryteria, które podałeś, oba modele spełniają.
Pozdrawiam
-J.

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 09 Maj, 2014   

Żaden.
Warto się obecnie zastanowić nad Nikonem P7800, Panasonic LX-7 lub Olympus Stylus 1.
W zależności od tego jaki zakres ogniskowych komu jest potrzebny należy dokonać wyboru.

miko718
[Usunięty]

Wysłany: Sob 10 Maj, 2014   

Witam,jak rowniez miedzy innymi zastanawiam sie nad Canon G15 lub Olympus XZ-2.Wiele opini i testow przejzalem i jednego jestem pewny w testach Panasonic LX-7 jest duzo gorszy od XZ-2 G15 rowniez minimalnie w testach gorszy moim skromnym niedoswiadczonym okiem. Ale to tylko moja opinia

fireman82 
Uczestnik

miko718 napisał/a:
Wiele opini i testow przejzalem i jednego jestem pewny w testach Panasonic LX-7 jest duzo gorszy od XZ-2 G15 rowniez minimalnie w testach gorszy moim skromnym niedoswiadczonym okiem. Ale to tylko moja opinia

Ja też szukam, przeglądam testy, opinie i trochę mnie dziwi Twoja opinia o LX7. Ja więcej wyczytałem pozytywnych opinii, spójrz np. na testy xz-2 i lx7 na cameralabs. Porównaj zdjęcia... Ogólna ocena jakości zdjęć to panasonic wygrywa. Najlepiej jakby porównała osoba, która miała lub ma oba aparaty i oceniłaby jakość fotek. Też jestem zainteresowany, bo szukam, szukam i .....

miko718
[Usunięty]

no byc moze masz racje,ja nie mowie ze wszystkie testy przeczytalem i analizowalem ale sporo sporo...Szczerze mowiac w w tych przedzialach cenowych bardzo trudno cos wybrac dla siebie.No wlasnie patrzac cenowo to czy warto daplacac 300/400zl do Panasonic LX-7??? Bo XZ-2 mozna wyrwac juz za 1100zl.Mysle ze ta oferta jest spoko http://www.morele.net/apa...?ceneo_spo=true

fireman82 
Uczestnik

miko718 napisał/a:
no byc moze masz racje,ja nie mowie ze wszystkie testy przeczytalem i analizowalem ale sporo sporo...Szczerze mowiac w w tych przedzialach cenowych bardzo trudno cos wybrac dla siebie.No wlasnie patrzac cenowo to czy warto daplacac 300/400zl do Panasonic LX-7??? Bo XZ-2 mozna wyrwac juz za 1100zl.Mysle ze ta oferta jest spoko http://www.morele.net/apa...?ceneo_spo=true

No mnie też już łeb pęka i dalej się zastanawiam, ale powiem ci że za tym Lx7 przemawia do mnie jasne szkło i poza zdjęciami bardzo dobre filmy kręci, no ale fakt droższy jest. Interesuje mnie też Sony RX100, większa matryca, no i malutki, ale znowu jeszcze droższy około 1800zł. Sam już nie wiem ale chyba co byśmy nie kupili w tym przedziale cenowym to jakość zdjęć będzie pewnie podobna i zbliżona... :wink:

miko718
[Usunięty]

moj budzet poczatkowy 800zl ale myslalem nad lepsza jakoscia obrazu i zamierzam wydac do 1200zl na dobry sprzecik.Jestem amatorem wiec powinno wystarczyc

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 13 Maj, 2014   

miko718 napisał/a:

Panasonic ma najjaśniejszą optykę na rynku a to jest istotne bo umożliwia stosowanie niższych ISO, krótszych czasów migawki itp.
Testy trzeba czytać ze zrozumieniem mało kto mówi że porównanie ISO 800 Panasonica i Sony RX100 nie ma sensu bo kiedy RX100 na maksymalnym tele używa ISO 800 to LX7 używa ISO 200.
Poza tym optyka Leica zastosowana lX7 jest ostra od rogu do rogu Sony i Olympus raczej w centrum.
LX7 ma multi aspect którego żaden konkurent nie ma i mało tego możesz 4 różne proporcje cyknąć za jednym razem czyli 1:1; 4:3; 3:2 i 16:9 na plazmę bez zabawy w cropowanie w post procesie.
Jasna optyka to też szybszy i pewniejszy auto focus i można tak długo.
Poza tym dla mni eistotną przewagą LXa nad XZ jest zakres 24 mm i dzięki temu nie muszę tak daleko odchodzić a czasem przecież nie da się bardziej cofnąć prawda?

No i LX 7 to made in Japan solidna metalowa konstrukcje a reszta to chińszczyzna z Chin np Samsung EX2F też ma24/F1,4 i jeszcze Wi Fi ale optyka nie ta, tele zresztą nieco ciemniejsze, pierścienia przysłony brak, multi aspect niet i Chińczyk.

miko718
[Usunięty]

Wysłany: Wto 13 Maj, 2014   

Chris62 dzieki za wypowiedz,napewno ma dla mnie duze znaczenie gdyz ja sam nie posiadam odpowiedniej wiedzy co do fotografii.

Ksysiek
[Usunięty]

Wysłany: Czw 15 Maj, 2014   

Dzięki za rady "Jar" :)
Mój wybór padł na Canona G15, który podczas wizyty w sklepie sprawił na mnie największe wrażenie, jakością zdjęć i wykonania. Jakość i kolorystka zdjęć z G15 właśnie w wszystkich testach, jakie przejrzałem najbardziej mi odpowiadała i jedynie Olympus był ciekawą alternatywą w moim przedziale cenowym 1500 zł.

Panasonic LX7 nie był dostępny niestety na miejscu, więc nie chce do niego porównywać Canona .

Odpowiedz do tematu