Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 15 Sie, 2014 Kamery do nagrywania tablicy
Witam wszystkich na forum.
Proszę o pomoc w doborze kamery, która umożliwi mi nagrywanie wykładu pisanego na tablicy (w cenie do 1000zł, a jeśli się da znaleźć do 500 to tym lepiej). Chodzi mi o uzyskanie takiej jakości jak np w tym filmie:
Kilka lat temu korzystałem z kamery w aparacie Panasonic Lumix DMC-LZ6. Filmy wychodziły bardzo słabe. Nie widać było dobrze szczegółów. Potrzebowałem bardzo silnego zewnętrznego oświetlenia.
Druga sprawa to fakt, że będę kamerę umieszczał na statywie.
Skupił bym się na Canonie z serii Legria. W tym przedziale cenowym, to chyba najlepiej pracujące kamery w złych warunkach oświetleniowych, poza tym mają dość użyteczną stabilizację. Warto pooglądać testy świeczkowe na YouTube.
Cześć Wojmistrz! Dziękuję za odpowiedź. Jestem prawie przekonany co do zakupu kamery Canon LEGRIA HF R406.
W specyfikacji urządzenia jednakże jest informacja, że filmowanie jest przy minimalnym oświetleniu 4 luksy. (Potem jest już tzw tryb nocny - 0,4 lx) Czy nie potrzebuję tej wartości mieć mniejszej? Czy do moich zastosowań jest to wartość wystarczająca?
Zauważyłem, że kamera Canon LEGRIA HF G25 ma ten współczynnik równy 1, ale cena jest już kosmiczna - ponad 3000zł.
Waham się jeszcze między wspomnianą Legrią a SONY HDR CX220.
Może ta Sony byłaby lepsza?
Witam, chętnie podepnę się pod temat bo właśnie interesuje mnie canon hf r506 ;]
Z tego co porównuje parametry kamer do 1k pln to chyba w tej cenie nic lepszego nie znajdzie się?
askenazy, te zwykłe dość tanie Legrie radzą sobie znakomicie w słabym świetle.
Zobacz sobie test porównawczy tego modelu, o którym wspominałeś HF R406 http://www.youtube.com/watch?v=06DE0rjLLjE Zwróć uwagę, że przy Panasonicu świeczki się znacznie bliżej.
Po chwili dłuższego zastanowienia doszedłem do wniosku, że najzwyklejsza w świecie kamerka internetowa HD zaspokoi moje oczekiwania. Poza tym najlepszy na polskim rynku obecnie model jest 2 razy tańszy od najtańszych kamer.
Chyba, że jest jakiś haczyk, którego nie widzę
Aparaty cyfrowe w UE mają ograniczenie długości nagrywania obrazu ruchomego do 30 minut. Kamery nie mają takiego ograniczenia, ale są na innych stawkach (wyższych) podatkowych. Ograniczeniem kamerki internetowej są możliwości przechwytywania i zapisu obrazu ruchomego. Kamera jest zbudowana tak, by się wyrabiać z przechwyceniem, kompresją i zapisem na zadany nośnik. Komputer z zainstalowaną kamerką jak najbardziej radzi sobie w przechwyceniem, ale już niestety różnie z kompresją i zapisem klatek. Wystarczy zadać jakieś zadanie, nawet ruszyć myszką i już pojawiają się problemy. Głównie na tym etapie dochodzi do utraty klatek lub jakości. Oprogramowanie typu video capture potrafią mieć świetne opcje, ale często mają dostępne krótkie czasy nagrania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11