Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przymierzam się do wymiany sprzętu foto. Mam Nikona D300 z 50/1.4, oraz Sigmę 18-35/1.8. W/w Sigma to naprawdę świetny obiektyw, można powiedzieć że całkiem nieźle "podciągnął" leciwą już - choć jeszcze nie najgorszą matrycę i aparat nieco "odżył". Jednakże razem z D300 tworzą sporych gabarytów duet, który potrafi zwrócić na siebie uwagę - a ja odkąd mam Fuji-ka X10, zapragnąłem większej dyskrecji na ulicy. Także po tym przydługawym wstępie przechodzę do rzeczy. Szukam aparatu - bez-lustra, który zastąpi mi zasłużonego w bojach Nikosia. Aparat powinien mieć:
- matrycę APS-C; (FF też chętnie przytulę)
- dobry zakres dynamiczny i rozpiętość tonalną;
- użyteczne iso 3200-6400;
- wizjer
mile widziane:
- uszczelnienia;
- odchylany, dotykowy wyświetlacz (zmiana punktu af na dotykowym wyświetlaczu - dobra rzecz);
- bogata "guzikologio-pokrętologia";
Gabaryty - coś średniej wielkości - Panasonic GM1 będzie za mały, a GH3 już za duży - bo bardzo blisko mu do D300.
Szklarnia - jak wiadomo kupno aparatu oznacza wejście w system - w systemie powinny być dobrej jakości stałki - po głębszych przemyśleniach wolę kreatywniejszą opcję jaką jest zoom nożny ;-] (szeroki, standard i krótkie tele do portretów)
Najważniejsze - CENA. Na obecną chwilę 6-7,5 tyś. Wydałbym to na body + stałka standard (+ kit jeżeli byłby dobry i nie drogi).
Ok, teraz myślicie - zejdź na ziemię... Też tak myślę
Co wybrać? W jaki system wejść? Fuji? Mają dobre stałki i ciekawe x-T1. Sony? Świetnie się zapowiadający A7s (plotki głoszą o kwocie 1800$ no i matryca - prawdopodobnie bliska ideału) - ale oferta obiektywów systemowych na tą chwilę marna. Samsung - tanie i przyzwoite stałki - ale ich aparaty mnie do siebie nie przekonują. Może warto poczekać do Photokiny...? Z jednej strony zapewne za dużo wymagam i za dużą wagę przykładam do sprzętu - najlepszy aparat to ten który masz przy sobie. Aparat za Ciebie zdjęć nie zrobi itd.. Ale z drugiej strony jak już zainwestować to dobrze i tak, żeby NIE ŻAŁOWAĆ. W końcu fotografia dla mnie to nie jest przelotny romans tylko stały związek od kilku niezłych lat.
Ze względu na Sigmę mógłbyś d7100 dziabnąć.
Jeśli zaś FF to d610.
Zmiana systemu na Pentax z k5lls ?
Co do Fuji xti. Taką obsługologię trzeba lubić...
tzn. jak d starych manualnych aparatach.
Czas ustawiasz tarczą, iso też, kompensację.
Dla purystów bardziej. Wizjer... Cóż, wielki, alw wolę ten z a7/a7r.
Ja bym się nie skusił, prędzej na Olego Om1 (świetny wizjer, wkurzające menu...) czy ewentualnie Panasa gx7 (bdb guzikologia) i stałki.
P.S. Jeśli Sony, to a7r, ale... budżet przekroczyłby.
Co do szkieł... Póki nie ma bogatej oferty, możba by w manualne stałki się też pobawić z innych systemów.
Co prawda Canon 85 1.2 FD jest drogi.. ale na tym Soniaczu pokazuje pazury.
Lustrzanki już nie chcę. D7100 z Sigmą tworzy niemalże identyczny zestaw jak z D300. To samo tyczy się inny zaawansowanych lustrzanek. Dobre do zastosowań PRO, śluby itp. żeby zrobić wrażenie na kliencie ;-] A na poważnie, chcę taki zestaw aby móc w przyszłości mieć go do zastosowań typu "PRO". Potrzebuję złotego środka - wytrzymałe body do (mam nadzieje) przyszłościowej pracy, jak i niezbyt rzucającego się w oczy do zadań ulicznych. D300 jako "wół" roboczy - jak najbardziej, na ulicę jak dla mnie odpada.
Fuji X-T1 nie miałem w ręku, ale X-E1 tak - myślę że taka właśnie obsługologia by mi spasowała, tym bardziej że w X-T1 są jeszcze dwie tarcze nastaw i sporo programowalnych przycisków.
Co do m4/3... Seria OM-D jest kusząca, GX7 to też ciekawy sprzęt, ale jednak jeszcze te matryce mnie nie przekonują. Tak, wiem, przepaści między nią a aps-c wielkiej nie ma, ale różnice jednak są, no i musiałbym kupić jaśniejsze i droższe obiektywy. Jeśli m4/3 to GM1 z naleśnikiem lub tym małym kitem do kieszeni/nerki, no ale nie o tym ten temat.
Sony kusi mnie A7s, nie mogę się doczekać pierwszych testów. Problem w tym że nie koniecznie mam ochotę na manualne obiektywy - wiadomo jak by były nie narzekałbym tylko robił foty, ale przydałby się chociaż jakiś przyzwoity standard typu 35 czy 50mm z dobrym światłem w przystępnej cenie - jak to ma miejsce w systemach lustrzanek. Szeroki kąt do pejzażu i architektury czy portretówkę przebolałbym w manualu ale standard jednak chciałbym z dobrym AF. No i wolałbym obyć się bez przejściówek i adapterów.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 16 Maj, 2014
PS,
-AF lustrzanki lepiej się sprawdzi gdy nie ma za dużo światła /a Fuji mają ogólnie słaby AF -i do wieczornego streeta się IMO nie nadają/
-A7 ma znacząco lepszy AF od A7R
Nie wiem czy A7s będzie miał PD AF jak A7. (chyba tak)
-jest świetny standard z AF do A7 http://www.dxomark.com/Re...ary-performance
No nic, chyba jeszcze nie czas dla mnie żeby zamienić D300 na bezlusterkowca, kuszą mnie te małe gabaryty, ale chyba jeszcze poczekam aż nowe systemy bardziej się rozwiną i może potanieją (tiaa...). Póki co dokupiłem lampę błyskową i cieszę się nową zabawką ;-]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11