Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich. Załączam wykadrowane zdjęcie i piszę zapytanie czy tak właśnie wygląda zabrudzona olejem matryca?
Plamki w lewym górnym narożniku kadru pojawiają się również przy zmianie obiektywu co oznacza chyba, że mamy doczynienia z matrycą. Plam jest oczywiście dużo więcej niż w złączonym wycinku. Automatyczne czyszczenie filtra nie pomaga więc zakładam, że kurz chyba tak na stałe się chyba nie zadomowił, zresztą w powiększeniu to bardziej okrągłe plamy (choć może to być autosugestia wiedząc, że d600 może być wadliwy).
Proszę o komentarze jeśli jest ktoś wstanie dookreślić, czy to co widać na zdjęciu jest olejem.
Proszę o komentarze jeśli jest ktoś wstanie dookreślić, czy to co widać na zdjęciu jest olejem.
sprawdź organoleptycznie najlepiej jest polizać, ciężko ocenić po zdjęciu czy to olej, z doświadczenia powiem ci, że olej od nikona jest w smaku taki kwaskowy a ten od canona taki bardziej gorzki.
Jakby nie patrzeć nie przejmowałbym się czy to jest ogórkowa czy olej tylko oddał do czyszczenia, gdy matryca jest brudna szkoda czasu na rozmyślania czy to jest olej czy pomidorowa to trzeba wyczyścić.
Pomidorową zaniosę do serwisu pod ręką, a olej słałbym bezpośrednio na reklamację...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 19 Maj, 2014
Jango napisał/a:
Pomidorową zaniosę do serwisu pod ręką, a olej słałbym bezpośrednio na reklamację...
Jango, jak ci się opłaca jak chcesz, serwis będzie to pędzlował 2 tygodnie, zrobią testy czy to olej czy wydzielina wiewiórki syberyjskiej, potem wyniki będą musieli wysłać do centrali, wszystko to może potrwać dłużej bo wysyłki, tak naprawdę to oni mają 2 tygodnie na ustosunkowanie się
Wiesz, te 50 ziko za czyszczenie jak się nie przymyka powyżej f8 twój deal, dla mnie te 2 tygodnie są warte więcej niż 200 ziko, nawet jeśli okaże się że ta ogórkowa była gotowana przez pascala.
Weź sobie sprawdź od jakiej przysłony to widzisz, ja mam gorsze syfy na swoim canonie ale wyłażą w okolicach f11 jak pstrykam w niebo.
Jango napisał/a:
a olej słałbym bezpośrednio na reklamację...
my ci tego nie powiem, sam musisz posmakować
PS jak się pojawisz w serwisie z tym modelem, to nawet jak będzie to rosół Makłowicza i tak zrobią ci to za darmo, tylko ten czas w plecy;)
U Pana Ziutka termin będzie krótszy.
Warto dać te 50 zł. za czyszczenie i spać z aparatem , a czyścić samemu ..... no nie wiem , od tego są technicy. Przenajmniej ja mam za grube paluchy i jedno oko .
NIC się nie stało.
Nie było akcji, nie zablokowano dostaw d600 do Chin.
Nic się nie stało.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 02 Cze, 2014
muzyk napisał/a:
NIC się nie stało.
Nie było akcji, nie zablokowano dostaw d600 do Chin.
Nic się nie stało.
Ja mam podobne syfy na matrycy w swoim canonie, co zauważył nawet ktoś z foruma, czy z tego powodu Chiny zablokują dostawę tego canona do sklepów?
Wszystkim ogólnie znane są problemy d600 z brudzącą się matrycą, każdy widział filmik na youtubie, z tym że to nie był olej. muzyk/Jango, olej był w d7000, może warto by było trochę przejrzeć informacje na temat tego zjawiska.
Oczywiście nie ma co zaprzeczać, że d600 ma z tym problem ale bezsensem jest też sianie paniki, żeby odsyłać zaraz do serwisu, uważam że można wyczyścić to samemu lub oddać do najbliższego punktu na taką operację.
Wszystkim ogólnie znane są problemy d600 z brudzącą się matrycą, każdy widział filmik na youtubie, z tym że to nie był olej.
to wiadomo. Nie pisałem o oleju w d600, choć niektóre wklejki z netu zdają się i o tym wspominać...
kozidron napisał/a:
Oczywiście nie ma co zaprzeczać, że d600 ma z tym problem ale bezsensem jest też sianie paniki
może, nie tyle sianie paniki, co przypomnienie o problemie, bo tudzież zauważa się, że to żaden problem.
Skoro sama firma produkująca ten aparat coś tam się odniosła do tematu, tzn. że COŚ na rzeczy jest.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 02 Cze, 2014
muzyk napisał/a:
może, nie tyle sianie paniki, co przypomnienie o problemie, bo tudzież zauważa się, że to żaden problem.
"przypominasz o problemie" gościowi który zgłasza ten problem ?
Weź powiedz po co albo lepiej napisz.
muzyk napisał/a:
to wiadomo. Nie pisałem o oleju w d600
nie sprostowałeś kolegi Jango że to nie olej, wolałeś "przypomnieć o tym" że ma problem
W fotograficznym dali zestaw do czyszczenia i w końcu wyczyściłem sam. Co prawda w pierwszym momencie najadłem się strachu bo więcej pobrudziłem niż poczyściłem ale w końcu jest w miarę ok. Obecnie dopiero przy F16 widać jakieś syfy.
Tak czy inaczej mam tylko 2 obiektywy i najczęściej używam 50tki, a w mojej świetlanej karierze natrzaskałem tym aparatem może 3 500 zdjęć. Czyli przebiegu szalonego aparat nie ma i następnym razem wyślę go do Nikona niech popatrzą, ponoć po akcji z Chinami coś drgnęło w serwisach…
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 03 Cze, 2014
Jango napisał/a:
ak czy inaczej mam tylko 2 obiektywy i najczęściej używam 50tki, a w mojej świetlanej karierze natrzaskałem tym aparatem może 3 500 zdjęć. Czyli przebiegu szalonego aparat nie ma i następnym razem wyślę go do Nikona niech popatrzą, ponoć po akcji z Chinami coś drgnęło w serwisach…
Jango, tak jak mówiłem ci wcześniej, serwis jak słyszy "d600" i "brudna matryca" zrobi to bez gadania tylko będziesz 2 tygodnie w plecy
Lepiej to zrobić samemu albo u "pana Ziutka"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 15