Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 13 Cze, 2014 Sigma 50-150 II + A77 Problem z AF
Witam ,
Mam mega problem z nowo nabytym - używanym obiektywem Sigma 50-150 F2.8 II APO EX DC HSM Sony ... Kupiłem na allegro tytułowe szkiełko ponoć sprawne bez wad, dziś odebrałem i niestety zawód ... pierwsze testy i okazuje się ze AF każdy shot przestrzela, nie łapie wcale ostrości w celowany punkt (aparat sygnalizuje i wskazuje punkt ostrzenia ale ostrość ostatecznie "wędruje" w innym miejscu). Ostrość łapie w innym punkcie na dodatek jakby nie do końca ostrzy. Sprawdzałem MF i działa bez problemu ale AF porażka. Jest szansa na jakaś kalibracje w serwisie SIGMY czy odsyłać obiektyw? Obiektyw jest używany niema gwarancji. Ewentualnie jeśli jest szansa na jakaś kalibracje ile taka impreza kosztuje w serwisie?
Może to nie Sigma a nieszczęsny A77 stanowi problem?
Jestem w posiadaniu innych obiektywów sigmy w tym 70-200 2.8 i pozostałe działają bez najmniejszych zarzutów. Wiec to raczej wina tego obiektywu lub zlej kalibracji? Przeglądałem test tego szkła na głównej stronie , wspomniane cos tam jest o potężnym front focusie :/. Jeśli to jest ten mankament to dziwie się ze taki model ciągle jest w sprzedaży taki defekt według mnie całkowicie dyskwalifikuje tą serie. Postaram się dziś jakieś sample wrzucić do wglądu może coś poradzicie (w zasadzie to żadne zemnie ekspert). Podpowiadano mi żebym spróbował kalibracji puszki z poziomu menu. Choć mam obawy czy jak ustawie puszkę pod to szkło to pozostałe do chwili obecnej działające wyśmienicie nie przestać poprawnie działać.
Koszt kalibracji z wysyłka to ponoć ok 300zł ale gwarancji niema że wszystko będzie działać.. Wiec najprawdopodobniej czeka mnie zwrot szkła .
Edit: Właśnie doczytałem - Sigma Dock - urządzenie SIGMA USB DOCK oraz oprogramowanie SIGMA Optimization PRO kompatybilne jest wyłącznie z obiektywami SIGMA z serii C, A, S.
No nic szkoda że nie obsługuje obiektywów wstecz.
Przeglądałem test tego szkła na głównej stronie , wspomniane cos tam jest o potężnym front focusie
Polycount, front-focus czy back-focus to jest cecha egzemplarza, a nie konstrukcji, więc to nie jest tak, że wszystkie mają front-focus, a producent nadal to produkuje. To kwestia sztuki.
Polycount napisał/a:
Podpowiadano mi żebym spróbował kalibracji puszki z poziomu menu. Choć mam obawy czy jak ustawie puszkę pod to szkło to pozostałe do chwili obecnej działające wyśmienicie nie przestać poprawnie działać.
Kalibracja z poziomu aparatu powinna działać tylko na wybrany obiektyw, a nie wszystkie. Ale nie znam się na detalach Sony, sprawdź może w instrukcji, potrzebna jest mikrokalibracja do obiektywu, a nie globalna całego aparatu.
Przeglądałem test tego szkła na głównej stronie , wspomniane cos tam jest o potężnym front focusie
Polycount, front-focus czy back-focus to jest cecha egzemplarza, a nie konstrukcji, więc to nie jest tak, że wszystkie mają front-focus, a producent nadal to produkuje. To kwestia sztuki.
Polycount napisał/a:
Podpowiadano mi żebym spróbował kalibracji puszki z poziomu menu. Choć mam obawy czy jak ustawie puszkę pod to szkło to pozostałe do chwili obecnej działające wyśmienicie nie przestać poprawnie działać.
Kalibracja z poziomu aparatu powinna działać tylko na wybrany obiektyw, a nie wszystkie. Ale nie znam się na detalach Sony, sprawdź może w instrukcji, potrzebna jest mikrokalibracja do obiektywu, a nie globalna całego aparatu.
Żonka zmobilizowana wzięła się za regulacje AF z poziomu aparatu. Wydrukowalismy szablon testowy FocCal. Jakośc wydrukowanego szablonu jest słaba ale problem jest widoczny bez dwóch zdań.
Regulacja AF z poziomu Menu aparatu: ustawienie na +20 (maksymalna dostępna wartość). Jak widać ostrość mieści się w skali między 0 a 1. Poprawa jest ale jest to ideał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11