Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Mam duży dylemat kupić lornetkę 10x50 czy 12x50 Nikona jak w temacie. Chciałbym lepsze przybliżenie ale coraz częściej spotykam się z opinią że 10x50 jest lepsza czego do końca nie rozumiem. Chciałbym oglądać przelatujące samoloty i ogólnie podziwiać przyrodę. Na droższe lornetki nie mam pieniędzy. Proszę o pomoc 10x50 czy 12x50 lepsza. Chciałbym dobrze wydać uzbierane pieniądze. Porównywałem w sklepie obydwie ale nie wiem jak to w terenie będzie gdy będę obserwował obiekt znajdujący się daleko.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
W jasny dzien 12x50 da radę, zwłaszcza do samolotów. Do przyrody to nawet 10x50 może być za duża. Także to byłby rozsądny kompromis. W 12x50 po prostu widać już dużo wad, obraz bardziej drga, a przy słabym świetle dodatkowo tracisz na widoczności. Trzeba się dobrze podeprzeć, żeby więcej zobaczyć.
Aculon jest taki sobie... Jak byś dał radę kupić DO Silver 10x50 (390zł) to chyba lepiej byś na tym wyszedł.
Powiedzmy że zostanę przy parametrach lornetki 10x50 chyba się przekonałem:) Ale kolega kivirovi dał mi do myslenia czy napewno ten Aculon. Patrzyłem na ceny droższych lornetek, czy dla takiego amatora i laika w temacie jak ja będzie różnica jakbym kupił lepszego Nikona a konkretnie Nikon Action EX 10x50 CF. Musiałbym 200zł dozbierać. Czy różnica jest zauważalna przy obserwacji jak wspomniałem samolotów czy przyrody.
Wysłany: Sro 25 Cze, 2014
Moim zdaniem lepiej kupić lornetkę mniejszą, np. 10x42. W zasadzie nic nie stracisz a trochę zyskasz. 10x42 jest lżejsza, mniejsza i w dzień daje nico bardziej kontrastowy obraz.
Za 500zł nie ma idealnych rozwiązań ale są kompromisy. Jeśli cenisz jakość optyczną to DO Titanium 10x42 wymiata w tej cenie. Podobną optycznie lornetką bardziej reprezentatywnej firmy będzie Olympus EXPS - wady: mniejsze pole i większą cenę. Aculon 10x42 to takie minimum.
Ex 10x50 to dobra lornetka o przeciętnej rozdzielczości, spora nieostrość brzegowa, znaczna waga. Fajna do astronomii, przydomowego podziwiania przyrody (zwłaszcza o świcie czy zmierzchu). Do turystki kiepska bo duża i ciężka. Nie porównywałem bezpośrednio do Aculona ale Ex miał lepszą geometrię obrazu w stosunki do starszej serii VII.
Sam używam Ex 12x50 - jest OK, zwłaszcza do astronomii i samolotów ale na wycieczki jej nie zabieram. Obserwacje przyrody wychodzą lepiej przy 10x.
Moim zdaniem lepiej kupić lornetkę mniejszą, np. 10x42. W zasadzie nic nie stracisz a trochę zyskasz. 10x42 jest lżejsza, mniejsza i w dzień daje nico bardziej kontrastowy obraz.
Możesz wyjaśnić dlaczego w dzień 10x42 da nieco bardziej konstrastowy obraz od 10x50?
Wysłany: Sro 25 Cze, 2014
Obraz z lornetki 10x50 jest bardziej rozjaśniony niż w 10x42. Pamiętam gdy kiedyś porównywałem w słońcu Ex 10x50 do Ex-a mniejszej apertury. Obraz w tym drugim był (dla mnie) bardziej kontrastowy. Z kolei teście sklepowym DOT 10x42 wydała mi się lornetką o najbardziej kontrastowym i rozdzielczym obrazie z całej puli lornetek różnych - w tym 10x50.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11