Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Sro 04 Cze, 2014
jaki kompakt wybrać- fuji xf-1 czy olympus xz-2?
Autor Wiadomość
tinka1986 
Nowy

Wysłany: Pią 16 Maj, 2014   jaki kompakt wybrać- fuji xf-1 czy olympus xz-2?

Witam, zwracam się tutaj z prośbą o pomoc bo czytając już trochę na temat tych kompaktów myślę że ktoś mi tu pomoże :) a mianowicie, zastanawiam się nad zakupem kompaktu, byłam zdecydowana na olympusa xz-2 ponieważ często jest tu polecany, brałam pod uwagę również fuji x10 lub x20 tyle że ten już jest droższy (ale jeśli znacznie lepszy to wolę dopłacić a kupić coś porządnego). Wybrałam się do sklepu nie dla idiotów żeby zobaczyć jak leżą w ręku, i wtedy Pan mi poradził żebym w wyborze uwzględniła również xf-1.
Nie znam się na parametrach aparatów i nie wiem jak je porównać, czy możecie mi doradzić który aparat robi jakościowo najlepsze zdjęcia w różnych warunkach oraz ma szybki AF - ze względu na dwójkę małych dzieci które nie umieją usiedzieć w miejscu:)

Mam jeszcze jedno pytanie, aktualnie posługuję się starym aparatem sony cybershot dsc x10, czy to już jest bardzo duży zabytek? Czy może nie ma sensu go zamieniać na te kompakty wymienione powyżej a lepiej dołożyć do czegoś lepszego? Jest w 100% sprawny tylko już mam go dosyć (przepraszam jeśli to głupie pytanie:) )

Z góry dziękuję za pomoc!

Reklama

LEX 
Bywalec

Wysłany: Pią 16 Maj, 2014   

http://forum.optyczne.pl/...=19471&start=90

http://fujiklub.pl/sprz%C...X7-sila-swiatla

tinka1986 
Nowy

Wysłany: Nie 18 Maj, 2014   

Nikt mi nie podpowie?

LEX 
Bywalec

Wysłany: Nie 18 Maj, 2014   

W świetle dziennym (słoneczną pogodę) każdy aparat zrobi dobre zdjęcia.Kupisz Lepszy aparat to będziesz miała przewagę focić w gorszych warunkach i jakość nagrywanych filmów będzie zdecydowanie lepsze.Pod warunkiem że przesiądziesz się na któryś z aparatów z górnej półki jednocześnie nie przepłacając inaczej nie ma sensu.

Do jednego już masz linki z którego będziesz zadowolona.Testowany wśród Sony DSC-HX100,Canon G15 ,Olympus XZ-2
Fuji nie wypowiadam się.

Ewentualnie
Canon PowerShoot G15

tinka1986 
Nowy

Wysłany: Pon 19 Maj, 2014   

czyli polecacie ten aparat - Panasonic Lumix DMC-LX7? Będzie on lepszym wyborem niz olympus czy fuji?

LEX 
Bywalec

Jak będzie ci dobrze w ręce leżał LX-7 to z reszty będziesz zadowolona o czym sama się przekonasz.
Wrzuciłem kilka fotek http://forum.optyczne.pl/...p=455988#455988

A tu kolejny użytkownik zadowolony właśnie z tego aparatu http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=24828

RB 
Temu Panu już podziękujemy

tinka1986 napisał/a:
czyli polecacie ten aparat - Panasonic Lumix DMC-LX7? Będzie on lepszym wyborem niz olympus czy fuji?

Zły nie bedzie. Czy lepszy - to sprawa gustu.

tinka1986 
Nowy

Wysłany: Wto 20 Maj, 2014   

Dziękuje, poczytałam i mam dobre wrażenie, niestety jestem amatorką i nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę.

PS 
Nowy

Wysłany: Sro 21 Maj, 2014   

Matryca - Fuji ma największą - to na pewno na plus. X20 będzie miał z nich najlepszą - bo dodatkowo w wersji X-Trans, da to przewagę na wyższych czułościach.

Obiektyw - o jakości się nie wypowiem - bo się nie znam, ale analizując światłosiłe i zakres ogniskowych sprawa wygląda następująco: Najlepszą światłosiłe ma LX-7 (1.4-2.3), następnie XZ-2 (1.8-2.5), potem X10/X20 (2-2.8) na końcu XF1 (1.8-4.9). Krotność zoom'a praktycznie remis - 4x, jedynie LX-7 minimalnie odstaje - 3.8x - ale za to dostajemy 24mm na krótkim końcu i tutaj znowu wygrywa LX-7, następnie XF-1 (25mm), a X10/X20 i XZ-2 (28). Na najdłużej ogniskowej wygrywa X10/X20 i XZ-2 (112mm), następnie XF-1(100mm) i tym razem ostatni jest LX-7 (90mm). Jeżeli chodzi o zakres i światłosiłe to tutaj moim zdaniem wygrywa LX-7 - ma fajny szeroki kąt i świetną światłosiłe - co prawda na tele ma tylko 90mm - ale te 90mm w porównaniu do 112mm - to nie jest jakaś zabójcza różnica - mz zawsze lepiej mieć szerszy szeroki kąt.

Warto samemu przeanalizować całą specyfikację tych modeli:
http://www.optyczne.pl/po...=1638&add4=1599

Cena - XF-1 można kupić już za 830 zł - ale tylko jeden sklep oferuję taką cenę w innych jest nawet 400zł droższy - jak masz skromny budżet to warto się nad tym zastanowić. X10 to "tylko" niecały 1000zł, dalej XZ-2 - ok. 1100 zł, LX7 - 1400zł i najdroższy X20 - 1700zł.

Finalnie rzecz ujmując - moim zdaniem najładniejszy obrazek daje X20 - szczególnie na wyższych czułościach. Jak masz tyle to na Twoim miejscu bym brał ;-] Jeśli dysponujesz max 1000zł to X10 - sam mam i mimo pewnych wad świetnie się spisuje. Jeśli lubisz dodatkowo nakręcić jakiś filmik to LX-7 będzie dobrą opcją, piszą że jakość filmów z niego jest bdb. Co do Twojego pytania: "który aparat robi jakościowo najlepsze zdjęcia w różnych warunkach oraz ma szybki AF" - myślę że X20, ale jak już napisałem zależy od kwoty jaką posiada/jesteś w stanie wydać na aparat.

tinka1986 
Nowy

Wysłany: Czw 22 Maj, 2014   

Ale wnikliwa analiza, dziękuje bardzo:)!!!

nie wiem czemu ale cały czas mam w głowie xz-2, fuji mnie jakoś nie przekonuje ale nie bynajmniej jeśli chodzi o parametry, jakoś tak poprostu. Jestem w stanie dać nawet 1700 jeśli jest to uzasadnione bo chcę mieć naprawdę dobry aparat na kilkz najbliższych lat.

Od dawna intersuje mnie fotografia, uwielbiam robić zdjecia, jedynie zawsze brak czasu na wgłębienie się w szczegóły i naukę. Znasz może jakiś poradnik albo coś w tym stylu z którego moż a się nauczyć jakiś podstaw, ustawień przesłon - co do czego?

Podsumowując, na którym aparacie najlepiej się uczyć? Myślę że zostaje mi wybrać LX7 lub X20 - gdybyś miał tylko te dwa do wyboru na czyją korzyść pdzemawiają kluczowe parametry, istotne dla miłośnika fotografii ale jednocześnie amatora?

STS 
Nowy

Wysłany: Pią 23 Maj, 2014   

Jeśli chcesz dać nawet 1700-, to zastanów się nad sony rx100. Warto - mały, bardzo dobre zdjęcia, bardzo dobre filmy. Lepszy niż LX7 lub X20.

LEX 
Bywalec

he i się zaczyna ilu użytkowników tyle opinii :smile:

Te 200zł różnicy lepiej przeznaczyć na futerał i karte do lx7 i z tego aparatu w zupełności będziesz zadowolona.Ze wszystkich aparatów z tej półki (prócz fuji bo nie sprawdzałem) w gorszych warunkach lepszy bo jest jaśniejszy F1.4 F2.3 lepsza matryca w pozostałych nie nadrobi. Po za tym i tak jest dobrze bo Pojedynczy piksel matrycy MOS ma około 50% powierzchni czynnej a więc jego czułość jest taka jak matrycy CCD ale odczyt zawartości pikseli jest zbliżony do metody odczytu matrycy CMOS a więc szybki. Sama matryca zużywa mniej energii niż CCD.

Z kolei porównując X20 na wyższych czułościach z tego co widzę w sieci ani w jednym ani w drugim nie nadają się do oglądania przy tak dużych wartościach.Poczytaj sobie co Chris pisze na ten temat http://forum.optyczne.pl/...=19471&start=90 bo rzadko kiedy dojdzie do wysokiej czułości iso przy obecnej światłosile.

http://www.optyczne.pl/19...dsumowanie.html

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

http://www.youtube.com/watch?v=Z2frl-OmWzU

Łap okazje http://proline.pl/?p=AP+PAN+DMCLX7 i nie marudz :wink:

A tu masz jako amatorki symulacje co i jak ustawiać obojętnie jaki byś nie wybrała aparat z tej półki:
http://camerasim.com/apps/camera-simulator/

powodzenia.

tinka1986 
Nowy

ok, już nie marudze:) Poczytam jeszcze ciut ale myślę że zdecyduje się jednak na lx7 :) Dzìęki za pomoc!

zbig75 
Rozmowny

Wysłany: Sob 24 Maj, 2014   

Miałem okazję pobawić się tym malutkim fuji i przy okazji porównać do Olympusa ( poprzedni model xz - 1 ) . Oba modele są bardzo dobrze wykonane i oferują wysoką jakość obrazu . Na ISO 100 zdjęcia lepsze są z Olymusa , jednakże wraz ze wzrostem czułości różnica się niweluje . Od iso 800 FUJI generuje lepsze zdjęcia . W modelu XZ2 olympus wymienił matrycę CCD na mniej szumiącą CMOS , tak więc o jakość zdjęć w "ciemnych " warunkach bym się nie obawiał . Objektyw olympusa to bardzo mocny punkt tego aparatu , na tele dysponuje wciąż imponującym światłem f2,5 ( przymykałem do f 2,8 ) . Żałosny tryb filmowania , pominę milczeniem , za to tryb makro jest super (lepszy niż w Fuji) . W Fuji bardz spodobał mi się pomysł chowania obiektywu w obudowę - grubość aparatu w dużej mierze decyduje o jego kompaktowości . Spodobał mi się też pomysł z manualnym ustawianiem ogniskowej - brak napędu - mniej elementów do zepsucia , oszczędność energii ( ma to też swoje wady - nie da się operować aparatem jedną ręką ) . Olympus już nie jest taki kompaktowy , szczególnie z ruchomym wyświetlaczem w XZ2 . Ze względu na jakość zdjęć stawiam jednak na Olympusa .

PS 
Nowy

Wysłany: Pon 26 Maj, 2014   

Myślę że na każdym z podanych nauczysz się fotografii - wszystkie z podanych posiadają podstawowe tryby PASM (Program, Priorytet przysłony, Priorytet migawki, Manualny). Ja osobiście stając przed wyborem LX7 vs Fuji X20 - mimo że LX7 to bardzo ciekawy kompakt to postawiłbym na Fuji - większa matryca w technologii X-Trans - przewaga na wyższych czułościach, użyteczny wizjer - często przydatny w słoneczne dni, i konstrukcja obiektywu pozwalająca na mechaniczne zoom'owanie a także koło korekty ekspozycji - za to LX7 ma np. pierścień przysłony i wbudowany filtr szary - tego mi brakuje w moim X10. Jeśli zdecydowałaś się na LX7 to również będziesz zadowolona.
Z jeszcze innej strony może warto kupić jakiegoś bezlusterkowca? Jeśli dysponujesz kwotą ok. 1500-1700zł to na pewno znajdziesz w tym przedziale cenowy ciekawy sprzęt - w przeciwieństwie do kompaktów - sprzęt rozwojowy - wymienne obiektywy pozwolą Ci w przyszłości rozwinąć że tak powiem skrzydła, no i tam już jest bardziej plastyczny obrazek o dużo wyższej jakości. No ale może już Ci nie będę mieszał w głowie... ;-]
Co do poradników foto - to może na początek "Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Petersona?

Odpowiedz do tematu