Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 20 Cze, 2012 Test obiektywu Tamron SP 24-70 mm f/2.8 Di VC USD
Zapraszamy do lektury testu obiektywu Tamron SP 24-70 mm f/2.8 Di VC USD. Pełnoklatkowe obiektywy klasy 24-70 mm o stałym świetle f/2.8 to instrumenty kierowane głównie do zawodowców. Tamron wydaje się tu szczególnie ciekawy, gdyż jako jedyny z tej grupy instrumentów posiada optyczną stabilizację obrazu.
Ten obiektyw raczej nie jest dla zawodowców. Dla mnie najwyżej dla zaawansowanych amatorów. Wasz egzemplarz miał jak widać lepszy AF niż ten, który męczyłem w domu. Winieta to pierwsza wada widoczna gołym okiem po podpięciu szkła i zrobieniu kilku zdjęć. Budowa mechaniczna to nie jest ekstra liga (szczególnie widać to od tyłu) a stabilizacja działa, ale jej działanie dziwnie się objawia. Redaktorom też tak obraz uciekał w jedną stronę po włączeniu stabilki? Do tego rozdzielczość mnie nie powalała. Oczywiście mam na myśli raczej duże dziurki a nie małe...
Redaktorom też tak obraz uciekał w jedną stronę po włączeniu stabilki?
Nie widziałem niczego takiego.
MM napisał/a:
Do tego rozdzielczość mnie nie powalała. Oczywiście mam na myśli raczej duże dziurki a nie małe...
No jak jest duża winieta, trochę CA oraz spora sferyczna, to rekordów rozdzielczości nie będzie.
Jak ten obiektyw stanieje wyraźnie poniżej 4 kzł, może być fajną alternatywą dla zaawansowanych miłośników fotografii. Wolałbym go nawet niż starego Canona 24-70. Z nowym nie ma co porównywać, bo to przepaść cenowa. Nikoniarze dopłacać muszą mniej, więc tutaj Tamron może mieć mniejsze powodzenie.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 20 Cze, 2012
Zastanawiam się po jakiego grzyba producenci modzą takie 24-70. Przez dolny zakres trudne do zrobienia. Nie lepiej by było jakby trzasnęli 28-100/105/2.8, żeby następna reporterka zaczynała się od 100mm /np.100-250/2.8/
Był sobie kiedyś mydlany Tamron 28-105/2.8. Dziś na pewno dałoby się to zrobić lepiej.
Widzę, że jakość wykonania nie zmieniła się od czasów 28-75/17-50, czyli po dłuższym użytkowaniu wszystko to zacznie się sypać i jakość optyczna padnie...
Widzę, że jakość wykonania nie zmieniła się od czasów 28-75/17-50, czyli po dłuższym użytkowaniu wszystko to zacznie się sypać i jakość optyczna padnie...
Nieee no, 28-75 jest gorzej wykonany od 17-50, a ostatni 70-300 w ogole sie poprawil.
O przepraszam, miałem akurat oba i jest dokładnie odwrotnie.
Ja wciaz mam obydwa i jest tak jak napisalem. 28-75 - tubus sie wysuwa sam, guma z pierscienia do zmiany ogniskowej jest mocno odklejona. Az czasem boje sie, ze mi sie w rekach rozpadnie.
17-50 moze mam nowsza wersje bo z silnikiem (ale bez VC) i tam sie nic nie wysuwa i jest calkiem ok. Oczywiscie mechanicznie jest fatalny, ale uwazam, ze duuuuzooo lepszy od pelnoklatkowego zooma.
letrel, a no to może wersja VC jest lepsza, albo zależy od szczęścia. A ile go już używasz? Ja dłużej używałem 28-75, a mniej się zużył. Guma mocno się odkleiła w 17-50, nie mówiąc już o tym, że mocowanie przedniej soczewki się zaczęło chybotać.
A tak w ogóle po latach oba obiektywy zrobiły się miękkie na pełnej dziurze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 16