Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, mam dylemat i nie wiem którą lunetę kupić.Nie znam się na tym sprzęcie, a będzie to prezent dla żony też początkującej w tej dziedzinie.Przez lunetę będziemy patrzeć z balkonu w mieście i z działki na wsi.
http://teleskopy.pl/produ...eade_LX90_ACF_8''_203_mm_f/10
ta mi się bardziej podoba
http://teleskopy.pl/Teles...skopy-1651.html
może jakieś inne propozycje?
Wysłany: Nie 17 Lis, 2013
Będziecie patrzeć na nocne niebo czy na krajobraz? Zakładam, że raczej to pierwsze. Teleskopy mają różne konstrukcje i montaże - nie każdy nadaje się na mały balkon. Jeśli ma być mobilny - myślę, że taki byłby najlepszy - to proponuję Mak127 (to jedna z wielu możliwości - idealny do miasta) lub refraktor z szerokim polem np. Sky Watcher 102/500 (ten z kolei jest jasny na nieco ciemniejsze niebo). Warto określić zakres finansowy
Wysłany: Nie 17 Lis, 2013
Jest jeszcze 120/600 klik jasny, krótki refraktor, który z podanych najwięcej "wyciąga" pod ciemnym niebem. Większy potencjał mają reflektory ale niekoniecznie nadają się na balkony czy do transportu. Krótkie refraktory dają większe pole ale są jasne i generują więcej aberracji. Właściwy wybór teleskopu (także montażu - bo między az a eq jest przepaść w obsłudze dla początkującego) wcale nie jest łatwy bo potencjał to jedno a indywidualne preferencje to druga sprawa. Źle dobrany teleskop może zniechęcić do astronomii. Zalecam więc spokojne przemyślenie, oczytanie, może wizytę w sklepie astro.
Miałem SCT 5" (Celestron C5) i oczywiście coś dużego zakasuje małego bardzo łatwo. Ale Ja bym zaczął i tak od małej lunety na początek. Szkoda, że DOT 65 ED wyszła ze sprzedaż, może nowa będzie fajna... Na razie w zastępstwie za taką cenę nie ma czego kupić.
Możecie też poszukać czegoś małego ale z naprowadzaniem na gwiazdozbiory na początek... GoTo.
Ja skłaniam się do propozycji kolegi Abs. Od ponad roku z powodzeniem stosuję refraktor 120/600 i do obserwacji wizualnych i do do fotografowania. Ale na początek polecam coś mniejszego / tańszego / lżejszego. Refraktor 102/500
Montaż EQ-3-2 na początek wystarczy, koniecznie z napędem jednej osi.
Jesli chodzi o okulary:
- Hyperion 30mm 2" --> do szerokokątnych przeglądów nieba, komet, mgławic itp
- Vixen NLV 6 mm --> do planet i szczegółów na Księżycu
- Vixen NLX 20 mm --> jako coś pośredniego
Arek, to też dobry wybór. W porównaniu z moją propozycją, ten 102/1000 jest lepszy do planet i Księżyca, gorszy do mgławic, galaktyk i szerokiego przeglądania nieba.
Takim refraktorem 1000 możesz też z powodzeniem fotografować lustrzanką, o ile ogarniesz poprawne ustawienie monażu z napędem jednej osi.
Wysłany: Pon 18 Lis, 2013
Montażu EQ3 (ani innego paralaktycznego) dla początkującego bym nie polecał. Może jedynie dla Maka127 ale do lunety typu 102/500 gdzie nie zamierzamy bawić się w astrofoto to może być męczarnia. Dla początkujących najlepszy jest montaż azymutalny (swobodne ruchy we wszystkich płaszczyznach), np. AZ3.
102/1000 może być duży na balkon i niewygodny w transporcie. Także skłaniam się do 102/500 ale na AZ3. Do obserwacji krajobrazowych można (nie trzeba) dokupić filtr przeciw aberracji. Wygląda bardzo podobnie do tego z Teleskopów.pl (ta sama firma).
http://teleskopy.pl/produ...Z-3_(BK1025AZ3)
Ja zaś obstawiam, by dłuuuuugi refraktor stosować tylko i wyłącznie z monatażu EQ z napędem.
Mały refraktor 102/500 ma jeszcze jedną zaletę - spokojnie można go używać ze zwykłego statywu foto z dobrą głowicą panoramiczną (najlepiej Mannfrotto na przekładniach zębatych)
Arek, Twoje propozycje ocenię tak:
- 102/500 to mały, lekki i tani rekraktor, głównie do oglądania, mniej do astrofotografii. Jest na tyle mały, że przez kilka lat brałem go na wakacje do Chorwacji i ze statywu napawałem się widokami głębokiego nieba. Poniważ apetyt rośnie w miarę jedzenia sprzedałem go i kupiłem...
- 120/600 czyli większy brat modelu 102/500. Niestety nie już tak poręczny, ale zdrugij strony w tej cenie nie ma szans na refraktor o tej średnicy. Do galaktyk / mgławic / komet - idealny. Na planetach i Księżycu warto go "przysłonić" do 90mm i w ten sposób ograniczysz znaczenie aberrację chromatyczną, która jest jego piętą achillesową. POLECAM!
- mak 127mm to bardzo dobry teleksop planetarno-księżycowy. Najprościej można powiedzieć,że wady modelu 120/600 to zalety maka 127 i odwrotnie. Mak da najładniejsze obrazy planet i Księżyca. Uzyskanie dużego pola widzenia będzie wymagało zastosowania dość kosztownego okularu 2" o ogniskowej powyżej 35mm i z dużym polewem własnym, powyżej 70°. To chyba najlepszy wybór z twoich propozycji
- 90/900 jest czymś pośrednim - z diagonalem 2" można uzyskać spore pole widzenia, przy tej światłosile korekcja chromatyczna jest całkiem niezła. Rura jest dość długa.
Montaż jest OK, a dodatkowe okulary trzeba dokupić. Pogadamy o tym, gdy już będziesz miał konkrety teleskop.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10