Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 07 Mar, 2008 Olympus E510 czy sony alfa 200
Witam!
Mam zamiar kupic lustrzankę i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami, im wiecej czytam tym jestem głupszy i nie wiem co wybrać. Interesują mnie zestawy z kitowymi obiektywami. Jestem w stanie wydać do 2500zł,(co i tak jest spora sumą jak na możliwości biednego studenta) w najbliższej przyszlosci nie planuje większych wydatków w optyke więc zestwa musi mi wystarczyc na jakis czas.
Fotografuje głównie architekture (w dzien jak i w nocy) oraz ludzi.
Wysłany: Pią 07 Mar, 2008 Re: Olympus E510 czy sony alfa 200
TerroR napisał/a:
Interesują mnie zestawy z kitowymi obiektywami. (...) w najbliższej przyszlosci nie planuje większych wydatków w optykę więc zestw musi mi wystarczyc na jakis czas.
Skoro tak, to proponuję Ci Olympusa E-510 + 14-42 i 40-150 + EXTREME III 4GB - http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/6488
Sklep sprawdzony - partner optyczne.pl a dodatkowo dostajesz kartę 4GB.
Dlaczego Olek? Bo na start dostajesz całkiem przyzwoite szkła kitowe, a z tego co piszesz to ma dla Ciebie znaczenie, bo nie masz zamiaru inwestować w optykę przez dłuższy czas.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 07 Mar, 2008
a moim zdaniem nie opłaca się kupować kitów, tylko trzeba od razu ładować w 17-50 + 50-135 jasny dobry zakres 28-200
minimalguy [Usunięty]
Wysłany: Sob 08 Mar, 2008
mavierk napisał/a:
a moim zdaniem nie opłaca się kupować kitów, tylko trzeba od razu ładować w 17-50 + 50-135 jasny dobry zakres 28-200
Tylko, że na podane przez Ciebie szkła chłop będzie musiał wydać 3 klocki czyli już o 500 przekracza to jego budżet, a gdzie na korpus, karte torbe i filterki? Wiem, że jak załapie bakcyla to się będzie pluł i to mocno, że odrazu nie wyskubał więcej, ale myślę, że tak jak daimon napisał na początek Olek z dwoma kitami da mu więcej za mniej w porównaniu do Alfy 200. W dodatku z podanego linka i ceny 2340 zostanie mu na 2 filtry i za 60 zł dodatkowo zakupi jakąś niedużą torbę foto która to pomieści
Wysłany: Sob 08 Mar, 2008
no... A200 to tylko z CZ 16-80
ja tylko mówię, co myślę, moim zdaniem warto wysypać troche kasy wiecej na taki zestawik, nie jarając się zakresem i cieszyć się z jakości
Wysłany: Sob 08 Mar, 2008 Re: Olympus E510 czy sony alfa 200
TerroR napisał/a:
Interesują mnie zestawy z kitowymi obiektywami. Jestem w stanie wydać do 2500zł,(co i tak jest spora sumą jak na możliwości biednego studenta) w najbliższej przyszlosci nie planuje większych wydatków w optyke więc zestwa musi mi wystarczyc na jakis czas.
No to go namawiaj na te 5 tysi, ale jak znam życie to na większy sukces bym nie liczył w tym zakresie.
Mavierk, ale nie każdy potrzebuje od razu zestawu wypasionego, pomijając ten drobny szkopuł, że trzeba mieć tę kasę, zanim się ją wywali. Taki Olek z dual-kitem nie jest IMHO złym wyborem, bo daje możliwość pobawienia się różnymi aspektami fotografii. Ja tam nie żałuję, że przed kupnem Canona 70-200/4 najpierw kupiłem Sigmę 70-300. Wtedy jeszcze nie spodziewałem się, że bakcyl foto okaże się nieuleczalną zarazą...
Wysłany: Nie 09 Mar, 2008
...em... napisałem co myślę, nie mam zamiaru nikogo namawiać, mówię, jak na to patrze z perspektywy roku (tak, tylko roku ).
Olek może być niezłym pomysłem, dual kit pewnie też nie jest zły, aczkolwiek... jak dzisiaj podpiąłem 50-135/2.8 pod body (ach ten bokeh... mrr ) - nalegam, żeby kupować szkła dobre.
A jak ktoś nie wie, co focić + nie ma pomysłu, co będzie + stać go tylko na dual kit -> czemu nie kupić hybrydy? Człowiek nauczy się tego samego, uzyska niemalże te same możliwości za niższą cenę + jak nie złapie bakcyla to nie traci za dużo, bo hybryda i tak wielka nie jest i spokojnie każdy sobie może ją zachować na wakacje, a z lustrzanką już z dwoma obiektywami zaczyna być krucho z miejscem w plecaku Ja w sumie nie żałuję że kupiłem, co kupiłem, żałuję też, że nie stać mnie na 50-135 i 70-300VR bo oba szkiełka by się idealnie uzupełniały
edit:
Komor a czy Tamron 17-50/2.8 + Tokina 50-135/2.8 to zestaw wypasiony? Tamiego używke kupić można za 900zł, Tokine za 1200zł :) razem 2100zł a reszte na jakieś tam body z przebiegiem 5-10k
Mavierk, nie wszyscy chcą kupować używany sprzęt, szczególnie gdy to ma być ich pierwszy „prawdziwy” aparat, wymarzone cudeńko, najnowsze, najlepsze, pachnące nowością...
Wysłany: Nie 09 Mar, 2008
spoko, resztę trzeba by omówić na browarze, bo za duży spam moim zdaniem zaczyna iść
(notabene poluje na kolejną tokine 50-135 na allegro za 1200zł )
Olek ma jeden problem....chlopak i tak zalapie bakcyla a szkielek Olka niezbyt wielka liczba...wiec z czasem bedzei sobie w brode plul.... ze musi zmienic system. a ze zlapie to pewnik, bo to taki narkotyk dla ktorego nie ma miejsc odwyku...
Olek ma jeden problem....chlopak i tak zalapie bakcyla a szkielek Olka niezbyt wielka liczba...wiec z czasem bedzei sobie w brode plul.... ze musi zmienic system. a ze zlapie to pewnik, bo to taki narkotyk dla ktorego nie ma miejsc odwyku...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10