Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus E510 czy sony alfa 200
Autor Wiadomość
TerroR 
Nowy

Wysłany: Pią 07 Mar, 2008   Olympus E510 czy sony alfa 200

Witam!
Mam zamiar kupic lustrzankę i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami, im wiecej czytam tym jestem głupszy i nie wiem co wybrać. Interesują mnie zestawy z kitowymi obiektywami. Jestem w stanie wydać do 2500zł,(co i tak jest spora sumą jak na możliwości biednego studenta) w najbliższej przyszlosci nie planuje większych wydatków w optyke więc zestwa musi mi wystarczyc na jakis czas.
Fotografuje głównie architekture (w dzien jak i w nocy) oraz ludzi.

Zgóry dziekuje i pozdrawiam!!

Reklama

Daimon 
Rozmowny

Wysłany: Pią 07 Mar, 2008   Re: Olympus E510 czy sony alfa 200

TerroR napisał/a:
Interesują mnie zestawy z kitowymi obiektywami. (...) w najbliższej przyszlosci nie planuje większych wydatków w optykę więc zestw musi mi wystarczyc na jakis czas.

Skoro tak, to proponuję Ci Olympusa E-510 + 14-42 i 40-150 + EXTREME III 4GB - http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/6488
Sklep sprawdzony - partner optyczne.pl a dodatkowo dostajesz kartę 4GB.
Dlaczego Olek? Bo na start dostajesz całkiem przyzwoite szkła kitowe, a z tego co piszesz to ma dla Ciebie znaczenie, bo nie masz zamiaru inwestować w optykę przez dłuższy czas.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Pią 07 Mar, 2008   

a moim zdaniem nie opłaca się kupować kitów, tylko trzeba od razu ładować w 17-50 + 50-135 :) jasny dobry zakres 28-200 :)

minimalguy
[Usunięty]

Wysłany: Sob 08 Mar, 2008   

mavierk napisał/a:
a moim zdaniem nie opłaca się kupować kitów, tylko trzeba od razu ładować w 17-50 + 50-135 :) jasny dobry zakres 28-200 :)

Tylko, że na podane przez Ciebie szkła chłop będzie musiał wydać 3 klocki czyli już o 500 przekracza to jego budżet, a gdzie na korpus, karte torbe i filterki? Wiem, że jak załapie bakcyla to się będzie pluł i to mocno, że odrazu nie wyskubał więcej, ale myślę, że tak jak daimon napisał na początek Olek z dwoma kitami da mu więcej za mniej w porównaniu do Alfy 200. W dodatku z podanego linka i ceny 2340 zostanie mu na 2 filtry i za 60 zł dodatkowo zakupi jakąś niedużą torbę foto która to pomieści

mavierk 
never knows best

no... A200 to tylko z CZ 16-80 :)

ja tylko mówię, co myślę, moim zdaniem warto wysypać troche kasy wiecej na taki zestawik, nie jarając się zakresem i cieszyć się z jakości :)

a do olka to od razu nastawiać sie na 12-60 :)

Daimon 
Rozmowny

mavierk napisał/a:
ja tylko mówię, co myślę, moim zdaniem warto wysypać troche kasy wiecej na taki zestawik(...)

Warto, warto, tylko najpierw trzeba tę kasę mieć, a TerroR jest studentem...

minimalguy
[Usunięty]

mavierk napisał/a:
...moim zdaniem warto wysypać troche kasy wiecej na taki zestawik, nie jarając się zakresem i cieszyć się z jakości :) :)

święte słowa, tylko przypomnij sobie swoje pierwsze zakupy, jak się człowiek za kieszeń trzyma :lol:

mavierk napisał/a:
a do olka to od razu nastawiać sie na 12-60 :)

właśnie optyczni go przeskanowali :D

http://www.optyczne.pl/81....8-4.0_SWD.html

mavierk 
never knows best

minimalguy napisał/a:
święte słowa, tylko przypomnij sobie swoje pierwsze zakupy, jak się człowiek za kieszeń trzyma :lol:
wysypałem 5k na raz i w sumie do tej pory nie żałuję :) Zwłaszcza kupna 70-300VR za 2200 niemalże w ciemno :)

Daimon ja byłem licealistą ;) teraz jestem studentem i musze płacić za błędy popełnione w ubiegłym roku (na ferie zarabiam na 50-135 :) )

Daimon 
Rozmowny

Wysłany: Sob 08 Mar, 2008   Re: Olympus E510 czy sony alfa 200

TerroR napisał/a:
Interesują mnie zestawy z kitowymi obiektywami. Jestem w stanie wydać do 2500zł,(co i tak jest spora sumą jak na możliwości biednego studenta) w najbliższej przyszlosci nie planuje większych wydatków w optyke więc zestwa musi mi wystarczyc na jakis czas.

No to go namawiaj na te 5 tysi, ale jak znam życie to na większy sukces bym nie liczył w tym zakresie. :wink:

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 09 Mar, 2008   

Mavierk, ale nie każdy potrzebuje od razu zestawu wypasionego, pomijając ten drobny szkopuł, że trzeba mieć tę kasę, zanim się ją wywali. Taki Olek z dual-kitem nie jest IMHO złym wyborem, bo daje możliwość pobawienia się różnymi aspektami fotografii. Ja tam nie żałuję, że przed kupnem Canona 70-200/4 najpierw kupiłem Sigmę 70-300. Wtedy jeszcze nie spodziewałem się, że bakcyl foto okaże się nieuleczalną zarazą...

mavierk 
never knows best

...em... napisałem co myślę, nie mam zamiaru nikogo namawiać, mówię, jak na to patrze z perspektywy roku (tak, tylko roku :D ).

Olek może być niezłym pomysłem, dual kit pewnie też nie jest zły, aczkolwiek... jak dzisiaj podpiąłem 50-135/2.8 pod body (ach ten bokeh... mrr :D ) - nalegam, żeby kupować szkła dobre.

A jak ktoś nie wie, co focić + nie ma pomysłu, co będzie + stać go tylko na dual kit -> czemu nie kupić hybrydy? Człowiek nauczy się tego samego, uzyska niemalże te same możliwości za niższą cenę + jak nie złapie bakcyla to nie traci za dużo, bo hybryda i tak wielka nie jest i spokojnie każdy sobie może ją zachować na wakacje, a z lustrzanką już z dwoma obiektywami zaczyna być krucho z miejscem w plecaku :) Ja w sumie nie żałuję że kupiłem, co kupiłem, żałuję też, że nie stać mnie na 50-135 i 70-300VR bo oba szkiełka by się idealnie uzupełniały :)

edit:
Komor a czy Tamron 17-50/2.8 + Tokina 50-135/2.8 to zestaw wypasiony? Tamiego używke kupić można za 900zł, Tokine za 1200zł :) :) razem 2100zł a reszte na jakieś tam body z przebiegiem 5-10k :)

komor 
Moderator

Mavierk, nie wszyscy chcą kupować używany sprzęt, szczególnie gdy to ma być ich pierwszy „prawdziwy” aparat, wymarzone cudeńko, najnowsze, najlepsze, pachnące nowością... :cool:

mavierk 
never knows best

spoko, resztę trzeba by omówić na browarze, bo za duży spam moim zdaniem zaczyna iść :)

(notabene poluje na kolejną tokine 50-135 na allegro za 1200zł :) )

edip 
Uczestnik

Olek ma jeden problem....chlopak i tak zalapie bakcyla a szkielek Olka niezbyt wielka liczba...wiec z czasem bedzei sobie w brode plul.... ze musi zmienic system. a ze zlapie to pewnik, bo to taki narkotyk dla ktorego nie ma miejsc odwyku... :lol:

k_u_b_a
Uczestnik

edip napisał/a:
Olek ma jeden problem....chlopak i tak zalapie bakcyla a szkielek Olka niezbyt wielka liczba...wiec z czasem bedzei sobie w brode plul.... ze musi zmienic system. a ze zlapie to pewnik, bo to taki narkotyk dla ktorego nie ma miejsc odwyku... :lol:

A czego Ci brakuje?

Odpowiedz do tematu