Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsze w miarę uniwersalne szkło do D300
Autor Wiadomość
heding 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 15 Lut, 2008   Pierwsze w miarę uniwersalne szkło do D300

Witam
Rozważam kupno cyfrowej lustrzanki, właściwie już zdecydowałem, że będzie to D300, i mam problem z doborem pierwszego szkła.
Chciałbym, aby przede wszystkim nadawało się do portretów stacjonarnych, dodam, że jestem amatorem i nie zamierzam wykorzystywać mego focidła do zarabiania. Wiem że D300 nie jest tani, ale zdecydowałem się na przejście na od razu porządną lustrzankę, do tej pory miałem Canona EOS300 z 28-80 USM
I od razu pytanie, czy AF-S Nikkor 24-70 f/2.8G jest w miarę uniwersalnym szkłem, i nie straszcie mnie jego ceną, wiem, że niemalże tyle co body D300 :wink:
Świadomie rezygnuję z zakupu kitu bo wiem, że często taki zestaw przy rosnących oczekiwaniach i wymaganiach własnych, będzie nadawał się do szybkiej wymiany szkła.
pozdrawiam i liczę na jak zwykle rzeczowe opinie i porady na tej stronie
Ostatnio zmieniony przez heding Pią 15 Lut, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 15 Lut, 2008   

Nie będziesz miał szerokiego kąta. Tego musisz być świadomy. I to pewnie będzie jedyna wada tego obiektywu.

heding 
Entuzjasta

jestem świadomy :wink: na razie mi na tym nie zależy, w końcu tylko amator ze mnie...

Arek 
Redaktor

Fajny amator z w pełni profi zestawem :)

heding 
Entuzjasta

no tak... robię to z pełną świadomością, żeby coś mi się nie odwidziało po roku czy dwóch i żeby znowu nie zmieniać... :grin:

matryca, 51 pól ostrości, samoczyszczenie... to chyba warto mieć takie cuś :wink:

Arek 
Redaktor

Wymieniać dlaczego warto mieć takie cuś można by długo i namiętnie, bo faktycznie warto. Warto też postarać się nauczyć jak wyciągnąć z tego maksimum możliwości. Szkoda mieć sprzęt, z którego
wykorzystuje się powiedzmy 10% tego co można ;)

heding 
Entuzjasta

ale ja to wszystko rozumiem, dlatego się doszkalam teoretycznie przed kupnem :lol: , eksperymenty cyfrówką tyle nie kosztują co analogiem, więc będę się bawił a przy okazji coś cyknę, na szczęście pomysłów mi nie brakuje :) )

[ Dodano: Pią 15 Lut, 2008 ]
A może coś tańszego mi polecisz zamiast AF-S Nikkor 24-70 f/2.8G? , nie zależy mi kompletnie na tym żeby wszystko miało logo na N :wink:

Arek 
Redaktor

Może być Nikkor 17-55 f/2.8. Może być Sigma 18-50 f/2.8 HSM.

heding 
Entuzjasta

a AF Sigmy działa bez problemu z D300 bo się nie doczytałem... ????

[ Dodano: Pią 15 Lut, 2008 ]
a co np. z takim Sigma 18-200 mm DC OS HSM? co miałbym słabsze w porównaniu z wymienianą przez Ciebie Sigmą?
Ostatnio zmieniony przez heding Pią 15 Lut, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Jak weźmiesz tego 24-70/2.8 to już nic lepszego Ci nie pozostanie :) A i szeroki kąt jest dosć szeroki :)

A jak kupisz 17-55/2.8 to... też dobrze bedzie Ci się działo. <- kwestia ogniskowych.

A o 18-200OS po co zastanawiać się, jak jest Nikkor 18-200VR <- lepszy ;)

heding 
Entuzjasta

masz rację VR zaledwie kilka stówek droższy więc po lekturze wybrałbym go zamiast Sigmy... :wink:

Arek 
Redaktor

D300 z megazoomem? Hmm...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

No nie będzie to dobrze wyglądać - D300 z megazoomem. Proponuje jednak pomyśleć o Sigmie 18-50/2.8 HSM. To bardzo fajny obiektywek i stosunkowo niedrogi.

heding 
Entuzjasta

może mnie uświadomicie co jest nie tak w połączeniu D300 z tym megazoomem ... bo ja ciągle się uczę i nie wiem co specom w tym nie pasuje...

Arek 
Redaktor

To tak jak byś do Porche założył koła od malucha ;)

Odpowiedz do tematu