Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 08 Cze, 2014 Pentax k-50 czy Nikon D5200
Witam zastanawiam się nad kupnem pierwszej lustrzanki.
Mam praktycznie zerowe doświadczenie w robieniu zdjęć, częściej je obrabiam. Rozważam kupno jednego z dwóch modeli, który z nich wybrać jako amator, link poniżej:
Pentax k-50 nikon D5200
Dużo czytałem, oglądałem filmy z porównaniem jednak chce zasięgnąć jeszcze waszej opinii.
Cena max 2400
Za K-50 przemawia wbudowany IS, D5200 daje za to więcej detali. Różnice nie są duże i IMO oba sprzęty w zupełności dla kogoś kto zaczyna przygodę z fotografią wystarczą. Dużych sum w szklarnię też nie inwestujesz, więc bez problemów w razie potrzeby system później możesz zmienić bez wielkich strat. Najlepiej po prostu pójdź do jakiegoś sklepu i pomacaj na żywca oba sprzęty - zobacz jak ci leżą w łapie, na ile wygodnie się używa, i tyle . Ew. jak bardziej lubisz kolor żółty to bierz Nikona, a jak zielony to Pentaxa ;P .
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Cze, 2014
Za Pentaxem k-50 przemawia lepsza ergonomia (pokretla tryby uzytkownika dedykowane przyciski 100%pola widzenia w wizjerze, pryzmat) i uszczelniony korpus.
A za Nikonem cała reszta, czyli rozbudowany system do którego Pentax nigdy nie dorówna. Właśnie sprzedałem K5II z powodu braku odpowiedniej dla mnie optyki i słabego śledzącego AF. Aparat dobry do statycznej fotografii, ale to za mało uniwersalnie.
A za Nikonem cała reszta, czyli rozbudowany system do którego Pentax nigdy nie dorówna. Właśnie sprzedałem K5II z powodu braku odpowiedniej dla mnie optyki i słabego śledzącego AF. Aparat dobry do statycznej fotografii, ale to za mało uniwersalnie.
Wiem że dla "canononiera " AF w pentaxie w ogóle nie występuje
Cud że w ogóle wziąłeś to ustrojstwo niedostępne nigdzie do ręki...
To że nie znalzłeś odpowiedniego dla siebie obiektywu jakoś mnie nie dziwi. Ale widocznie mamy różne wymagania. System Pentaxa nie ma wcale ambicji takiej rozbudowy jak N czy C . Ma inne obiektywy. W wystarczającym dla amatora zakresie. A nieraz również i dla bardziej wymagających użytkowników. Mam kilka systemowych szkieł i jestem z nich zadowolony. 😄
A tak z ciekawo$ci zapytam -które z aparatów wg ciebie mają AFC lepszy?
Bo chyba nie żaden z klasy entry lewel?
Wiem że dla "canononiera " AF w pentaxie w ogóle nie występuje
Cud że w ogóle wziąłeś to ustrojstwo niedostępne nigdzie do ręki...
To że nie znalzłeś odpowiedniego dla siebie obiektywu jakoś mnie nie dziwi. Ale widocznie mamy różne wymagania. System Pentaxa nie ma wcale ambicji takiej rozbudowy jak N czy C . Ma inne obiektywy. W wystarczającym dla amatora zakresie. A nieraz również i dla bardziej wymagających użytkowników. Mam kilka systemowych szkieł i jestem z nich zadowolony. 😄
A tak z ciekawo$ci zapytam -które z aparatów wg ciebie mają AFC lepszy?
Bo chyba nie żaden z klasy entry lewel?
Polecanie Pentaxa ma sens zwłaszcza dla tych, którzy poza statycznym zdjęciami przy pomocy obiektywów z AF będą też fotografować szkłami manualnymi, do których Pentax z potwierdzeniem ostrości, stabilizacją i ciemną matówką jest wręcz stworzony.
Ja bym osobiście Pentaxem, nawet k30 nie pogardził, bo mam trochę szkieł, które by się świetnie nadały do niego...
no ale...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10