Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 21 Cze, 2014 średnica soczewki okularu
Patrzę przez lornetki od ok. 20 lat bez zbytniego wnikania w ich budowę... no i naszła mnie ochota na nową zabawkę . Mam tylko zagwozdkę jaki "obrazek" przez nią zobaczę... Moje pytanie jest takie: czy regułą jest, że przez lornetkę z soczewką okularu o większej średnicy zobaczymy "większy obraz". Nie mam tu na myśli oczywiście pola widzenia tylko obraz który ukazuje się naszym oczom po przyłożeniu do nich okularów lornetki. Wiecie pewnie o co mi chodzi. W lepszych, droższych lornetkach mamy duży komfortowy obraz jak byśmy siedzieli w kinie przed dużym ekranem... te lornetki mają najczęściej dużej średnicy soczewki okularów. Lornetka na którą się czaję (nie chcę na razie zdradzać modelu) to markowy sprzęt z początku lat 90-ych (dachówka) z wyższej półki.
Jakie macie doświadczenia, wiedzę na ten temat. Ja do niedawna kierowałem się myśleniem - większej średnicy soczewka = duży, przyjemny obrazek.
z góry podziękował
Piotr
Wysłany: Sob 21 Cze, 2014
Najważniejsze są prawa fizyki w optyce, o których nie będę wiele pisał. Pisząc "soczewka" masz pewnie na myśli obiektyw. Duży zbiera więcej światła i jest predysponowany do obserwacji w warunkach deficytu światła. Przy świetle dziennym wielkość obiektywu nie jest kluczowa. Prywatnie wolę mniejsze dachówki, np. 10x42 czy bardziej turystyczną 8x30. Z kolei porro daje lepszy efekt 3d i można go polubić ale ja na dzień dzisiejszy wolę roofy ze względów praktycznych (waga i gabaryty).
Wiele zależy od tego do czego lornetka jest ci potrzebna. Każdy "szyje" na własną miarę.
kivirovi, co to jest LER - możesz rozwinąć please...
Abs - piszę o soczewce okularu a nie obiektywu - czyli o tej do której przykłada się oko....
Wiem, że budowa optyczna okularu ma tu znaczenie np: lornetki Fujinon np. 7x50 są w wersji z F i bez (np. FMT albo MT) i te z F mają dużą soczewką, ktoś gdzieś tłumaczy, że to od Flat (płaski) od dodatkowej soczewki spłaszczającej obraz... Natknąłem się gdzieś też na informację o budowie okularu typu "triplet" (zespół trzech soczewek???) - te okulary też mają dużą soczewkę
No i właśnie czy patrząc przez 7x50 FMT i 7x50 MT mamy różnicę w "wielkości obrazu", bo pole widzenia jest takie samo - 131m.
Korzystając z okazji zapytam jeszcze co to jest "sweet spot"...
dzięki Panowie
Piotr
LER to long eye relief czyli odstęp od oka z jakiego widać całe pole widzenia.
Stare lornetki nawet z dużym polem maja z tym często problem. Ten parametr jest ważny dla okularnikow. LER i pole widzenia wiążą sie z konstrukcja okularu. W ostatnich latach to w nich jest największy postęp. Ale wszyscy czekamy na powrót do wielkich pól widzenia (70-90 st.) z przeszłości. W teleskopach okulary nie maja limitu wielkości wiec pola dawno przekroczyły 100st. W lornetkach okulary musza być fizycznie małe, ja jeśli chce sie pole skorygować to robi sie wąsko. Tu masz o okularach:
http://www.astrokrak.pl/content/13-okulary
sweet spot ma wiele znaczen, to nasz pragmatyczny złoty środek albo najlepszy fragment większej całości przetłumaczony ja język przyjemności [/list]
Hanasaan, sama średnica soczewek w okularze nie jest żadnym wyznacznikiem wielkości pola widzenia czy odsunięcia źrenicy. Zauważ np, że Nikon Action EX czy Aculon o parametrach 16x50 ma soczewki okularów o stosunkowo dużej średnicy, a źrenica wyjściowa jest malutka (~3,1 mm) i pole widzenia też mizerne.
Natomiast to o czym piszesz: wrażenie, że ogląda się duży ekran w kinie, to połączenie dużego pola widzenia i jednocześnie dużego odsunięcia źrenicy wyjściowej. Regułą jest, że jasne lornetki o dużym polu widzenia (7x50) zawsze mają duże soczewki okularów, bo inaczej nie da sie pogodzić dużej średnicy źrenicy wyjściowej (~7 mm) ze sporym polem widzenia (~7*)
Z drugiej strony takie lornetki jak Nikon 8x30 EII, 10x35 EII, 8x32 SE i Monarch7 8x30 mają bardzo duże pola widzenia, a okulary stosunkowo małe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10