Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
17-50 f/2.8 - Sigma czy Tamron
Autor Wiadomość
tulo.nr1 
Początkujący

Wysłany: Sro 27 Mar, 2013   17-50 f/2.8 - Sigma czy Tamron

Witam!
W prawdzie zadałem już to pytanie w wątku, co zamiast kita do nikona, ale wygląda na to, że wątek umarł, więc postanowiłem po ludzku założyć nowy.
Otóż zamierzam w najbliższym czasie zakupić ikon d7000(a jak się nie załapie to d7100) i tu pojawia się problem szklarni, na pewno prędzej czy później kupię UWA ze wskazaniem na sigmę 10-20 4.0-5.6 ale kwestia standardowego zuma pozostaje otwarta
I tu rozpatruje kita 18-105, tamrona 17-50, sigmę 17-50 f2.8
Stąd moje pytanie czy miedzy sigmą 17-50 2.8 a tamronem jest duża(istotna dla amatora) różnica w jakości AF(celność, szybkość, zachowanie w słabym świetle)? Jak się ma AF z tamrona do nikonowych kitów(zwłaszcza tego krótszego, bo tym się trochę bawiłem)?
Jak do tej pory używam olka E520 z kitem i AF a zwłaszcza jego zachowanie, gdy robi się nieco ciemniej wkurzało mnie najbardziej

Ogólnie rozpatruje takie zestawy:
18-105 + sigma 10-20

Tamron 17-50 + sigma 10-20 później

Sigma 17-50 + sigma 10-20 nieco bardziej później później
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 07 Gru, 2013, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

adrianek32 
Uczestnik

Wysłany: Sob 07 Gru, 2013   S 17-50 vs T 17-50

witam

mam kilka stałek ale chce kupic jasny zoom na poczatku myslalem o sigmie 18-35mm ale zdecydowalem ze to zbyt duzy wydateki mysle czy kupic sigme 17-50 czy ktoregos tamrona, ten z vc raczej kiepskie opinie ma chociaz mozna go kupic dosc tanio uzywanego za ok 900zł sigmy uzywane (sledze allegro, rozne fora i gieldy) malo kiedy pojawiaja sie w sprzedazy, nowa to ok 1540zl i to chyba dystrybucja niemiecka, co byscie wybrali i gdzie byscie kupili na moim miejscu? puszki jakie posiadam to D7100 i D3100, stałki to sigma 30 1.4 (w starszej wersji), nikkor 50 1.8g, nikkor 60 af micro, falcon 85 1.4 i tamron 90 vc usd, mam tez jasne umowa tokine 11-16mm i przydalby sie jasny zoom (bo kit 18-105mm niezly ale ciemny)

bogdanek 
Rozmowny

Wysłany: Sob 07 Gru, 2013   

Chodzą opinie ,że używane Tamrony są strasznie rozklekotane , więc lepsza wydaje się być jednak Sigma , ponoć jest bardzo ostra.Niezły zestaw szkiełek .pozdro.

adrianek32 
Uczestnik

chyba kupie nową Sigme z pl dystrybucji np we fotoni

Andrzej.M.
[Usunięty]

Sigma jest ostra i trwała, Tamronowi też trudno coś zarzucić ale nieco mniej solidne są.

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Najlepiej kup szkło systemowe 17-55/2.8. Jest drogie, ale konkretne.

Osobiście woziłbym Tamrona 17-50/2.8

Tu są opinie użytkowników
http://www.optyczne.pl/in...=26&typ=0&moc=0
http://www.optyczne.pl/in...880&typ=0&moc=0

A tu trochę fotek
http://www.flickr.com/groups/tamron17-50mm/

komor 
Moderator

111lisu napisał/a:
Najlepiej kup szkło systemowe 17-55/2.8. Jest drogie, ale konkretne.
Osobiście woziłbym Tamrona 17-50/2.8

Trochę dychotomiczna porada, bo Nikkor 17-55 to pancerna konstrukcja, a Tamron jest dość mocno plastikowy.

adrianek32 
Uczestnik

Wysłany: Nie 08 Gru, 2013   

wiem ze nikkor 17-55 to swietne szklo ale drogie, nawet uzywki pozatym zmienilem plany bo chcialem kupic sigme 18-35 co by mnie kosztowalo ponad 3 tys wiec nikkor raczej odpada tamron fajny ale wlasnie to wykonanie dosc kiepskie i brak stabilizacji, ktora czasem jednak moze sie przydac

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

komor napisał/a:
Trochę dychotomiczna porada, bo Nikkor 17-55 to pancerna konstrukcja, a Tamron jest dość mocno plastikowy.

Jednego jest stać na 3k a drugiego nie co się dziwisz?
Ktoś kto kupuje N17-55 raczej nie zadaje takich pytań.

adrianek32 
Uczestnik

mnie stac na N 17-55 ale fotografia to tylko moje hobby a szkiel mam juz kilkanascie. Brak mi tylko jasnego zoomu i w sumie jasnego tele ale tele narazie nie planuje kupowac dlatego pozostaly mi do wyboru tylko sigma i tamron 17-50

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

adrianek32 napisał/a:
mnie stac na N 17-55 ale fotografia to tylko moje hobby a szkiel mam juz kilkanascie.

Witaj w klubie :wink:

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Kiedyś Muzyk mówił mi o tym, żeby nie wpaść w błędne koło zakupów.
Jakoś mu nie wierzyłem. Jak się okazało lepiej mieć jedno konkretne szkło
niż kilkanaście innych. Jednak wiesz jak to jest "Uczył Marcin Marcina..."

Pozdrawiam "Marcin"

PS większość sprzedałem

adrianek32 
Uczestnik

hehe no witaj witaj :) no niestety wciaga az za bardzo :P troche duzo tego mam ale zoom jasny napewno przyda sie :)

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Mam d7100 i do tego sigme 17-50. Zastanawiałem się tak samo jak ty i padło na Sigme. Biorąc tamrona do ręki wydawał się badziewiasty i pastikowy, Sigma wydaję się solidniejsza. Jak będzie wyglądała po dłuższym czasie użytkowania ? Nie wiem, mam ją dopiero 4 miesiące. Również foce typowo amatorsko więc nikkor 17-55 nie wchodził w rachubę.
Jedyne "minusy" tej sigmy podpiętej do d7100 to zjadanie baterii i brak płynnego "przewijania" przybliżonego obszaru. Jak dla mnie to pie*doły i nie przejmuje się tym, choć może dla Ciebie to będzie istotne. O podobnych problemach tego szkła z d7000 i d3100 nie słyszałem.

adrianek32 
Uczestnik

wiem czytalem o tych problemach d7100 + sigma 17-50 a wlasnie pod ta puszke do kupuje ale w sumie na tym podgladzie mi specjalnie nie zalezy wazne zeby nie bylo za duzych problemow z AF zawsze mozna korekte wprowadzic

Odpowiedz do tematu