Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lampa w cenie 500-600 zł?
Autor Wiadomość
wszystkozajete 
Nowy

Wysłany: Sob 28 Gru, 2013   Jaka lampa w cenie 500-600 zł?

Witam.
Tak jak w temacie- poszukuję lampy w cenie 500-600 zł. Zapoznałem się z podobnymi temetami, ale w większości są one 2-3 letnie więc ceny się już trochę zmieniły. Stąd też właśnie zdecydowałem się na założenie nowego tematu.
Ale do rzeczy. Przeglądając oferty sklepów skłaniam się ku Metz'owi 44 AF-1. Jako, że jestem amatorem dlatego chciałbym polecić się bardziej doświadczonych osób. I tu moje pytanie- Metz 44 AF-1 czy coś innego w podobnym budżecie? Może jakaś chińszczyzna wcale nie będzie zła a np. zaoferuje więcej w podobnej cenie?

Teraz trochę konkretów związanych z użytkowaniem:
- lampa ma współpracować z Nikonem D3100 i obiektywem AF-S 18-105mm VR ED. Nie zanosi się na zmianę szkła.
- lampa używana będzie tylko i wyłącznie w stopce
- mile widziane by moc/kąt błyskku zmieniał się automatycznie wraz ze zmianą ogniskowej
- mile widziane by automatyka była zgrana z aparatem, ewentualnie by móc wprowadzać zmiany z poziomu menu aparatu. Manual z lampy raczej nie będzie używany
- lampa ma służyć w typowo amatorskich zastosowaniach jak np. fotka przy ognisku, na jakiejś imprezie w pomieszczeniu itp.
- od lampy oczekuję zauważalnie większego zasięgu doświetlenia niż tego co oferuje wbudowana.

To chyba na tyle. Niewykluczone, że wypisując cechy strzeliłem babola bo np. to czego oczekuję jest tylko w dużo droższych lampach, także proszę o wyprowadzenie mnie z błędu i nakierowanie w odpowiednią stronę. Teoretycznie mógłbym naciągnąć budżet np do Metz'a 52 AF-1 aczkolwiek jako, że lampa będzie użytkowana 1-3 razy w miesiącu to szkoda mi wydawać 850 zł. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Reklama

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

Wysłany: Sob 28 Gru, 2013   

Yongnuo YN-568EX II lub tańsza Yongnuo YN-565EX

wszystkozajete 
Nowy

Wysłany: Sob 28 Gru, 2013   

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi z argumentami. Pozwoli mi się to "douczyć" :)

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 29 Gru, 2013   

Yongnuo YN-568EX II to trafny wybór, podobnie jak tańsza pierwsza wersja - Yongnuo YN-568EX. Obie posiadają HSS. Yongnuo YN-565EX różni się od Yongnuo YN-568EX praktycznie tylko brakiem HSS. Solidne lampy, możliwość dokupienia zewnętrznego systemu ładującego. Zakres pracy od 24 do 105mm, tak więc nie będzie problemu przy twoim obiektywie. Bardzo silne lampy GN58, praktycznie nie pozostawiające miejsca konkurencji w tym przedziale cenowym. Oczywiście zwróć uwagę, byś nie kupił modelu do Canona. Obsługują wszystkie graty (np Omni-Bounce) od Canona Speedlite 580EX (I/II).

wszystkozajete 
Nowy

Na innym forum dwukrotnie polecono mi model YN-468II. Jeśli lampa będzie używana sporadycznie jest wg. Was sens zaoszczędzić i wziąć niższy model?

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

wszystkozajete, mam również lampkę 468II, jest to bardzo dobry model ale tak jak pisał Wojmistrz 568 ma prawie wszystko (nie pracuje jako master) i powinna Cię zadowolić

wszystkozajete 
Nowy

Sęk w tym, że nie planuję korzystać z "prawie wszystkiego". Nie wiem, czy będę potrzebował tych wszystkich opcji jakie różnią 568 od 468 a nie chcę inwestować na zapas. Dlatego też napisałem na czym mi zależy. Jeśli wszystkie z tych cech posiada 468II to wolałbym zaoszczędzić. I tu nasuwa mi się chyba decydujące pytanie- jak maksymalna wartość zoom (85mm) przełoży się w praktyce na mój obiektyw (18-105mm)?

komor 
Moderator

wszystkozajete, tak naprawdę chodzi o wykorzystanie większej energii błysku mocniejszej (i nieco droższej lampy). Cała reszta to bajery, które wykorzystasz lub nie. A energii błysku nigdy nie za wiele.

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

komor napisał/a:
wszystkozajete, energii błysku nigdy nie za wiele.

AAA, święta prawda

Andrzej.M.
[Usunięty]

YN-568EX II vs 468EXII - ciekaw jestem różnic - ktoś już pewnie przerabiał oba tematy i wie praktycznie (specyfikacje nie o wszystkim piszą).
Potrzebuję małej lampy najlepiej "ze wszystkim", i lekkiej, za to żeby i HSS był... i może stroboskop i zdjęcia seryjne... i sterowanie z lampy aparatu...
Na dużym błysku mi nie zależy - od tego mam kilka "cegieł" Metza i sterowanie radiowe.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 30 Gru, 2013   

wszystkozajete napisał/a:
I tu nasuwa mi się chyba decydujące pytanie- jak maksymalna wartość zoom (85mm) przełoży się w praktyce na mój obiektyw (18-105mm)?
Nijak - po prostu nie zawęzisz strumienia by idealnie pokrywał się z kątem widzenia obiektywu (lampa będzie świecić trochę szerzej, a przez to będzie dawała mniej światła na jednostkę powierzchni). To jak bardzo możesz "zzoomować" lampę jest istotniejsze w przypadku używania jej poza stopką, jeśli potrzebujesz wąskiego strumienia, a nie masz przeznaczonego do tego celu modyfikatora. Na stopce, w pomieszczeniach, przeważnie i tak odbijasz od czegoś światło, więc to jak wąskim strumieniem to robisz ma mniejsze znaczenie, a do tego szerokość strumienia nie musi być powiązana z ogniskową obiektywu.
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Potrzebuję małej lampy najlepiej "ze wszystkim", i lekkiej, za to żeby i HSS był... i może stroboskop i zdjęcia seryjne... i sterowanie z lampy aparatu...
Nie znam ani jednego modelu Youngnuo dedykowanego do P-TTL.

Andrzej.M.
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Youngnuo dedykowanego do P-TTL.

Czyli to co piszą że do Canon/Nikon/Pentax i że obsługują systemowe I/e/p -ttl to bujdy?

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Czyli to co piszą że do Canon/Nikon/Pentax i że obsługują systemowe I/e/p -ttl to bujdy?
Do Canon/Nikon to nie bujdy.

jaad75 
Klub Pierdzieli

A gdzie tak piszą? Manualne Yongnuo można oczywiście zapiąć do Pentaksa (jak do czegokolwiek innego), obsługujących P-TTL (czyli również HSS, czy sterowanie z aparatu) nie znam i nie sądzę, żeby takie wyszły póki co...

Andrzej.M.
[Usunięty]

Cytat:
Yongnuo YN-460II sprawdza się również jako doświetlająca lampa slave, może być ustawiona oddzielnie i wzbudzona błyskiem z innej lampy, np. wbudowanej w aparat. Lampa w trybie "slave" obsługuje też tryb TTL i redukcję czerwonych oczu z pominięciem przedbłysków. W komplecie znajduje się praktyczny pokrowiec oraz ministatyw. Tryby pracy: M- manualny, gorąca stopka; S1- podporządkowana, pierwszy błysk; S2- podporządkowana, drugi błysk (TTL, P-TTL)

Nie bardzo wiem jak traktować to "obsługiwanie trybu TTL" (w pentaxie jest P-TTL a to róznica).
Pozostają Metze i Tumaxy?

Odpowiedz do tematu