Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 21 Lip, 2014 obrotnica do zdjec 360 stopni
Witam
Dopiero zaczynam przygode z fotografowaniem a interesują mnie fotografia 360 stopni
Poszukuje obrotnicy automatycznej, normalne ceny to kilka tys PLN ale znalazłem na alledrogo jedna tania - linku nie można podac ale wystarczy wpisac tam "OBROTNICA FOTO" - chodzi o ta po 199 w licytacji.
Czy ona się nada do małych przedmiotow?
Podlaczenie z aparatem zależy podobno tylko od wężyka spustowego gdyż przez niego jest ponoć komunikacja obrotnica--> aparat.
Poszukuje obrotnicy automatycznej, normalne ceny to kilka tys PLN ale znalazłem na alledrogo jedna tania - linku nie można podac ale wystarczy wpisac tam "OBROTNICA FOTO" - chodzi o ta po 199 w licytacji.
niezły wynalazek, wygląda na konkretną samoróbę tak naprawdę ciężko stwierdzić z jaka precyzją działa ten silniczek krokowy, no ale do małych przedmiotów powinna się nadać.
kakadupoznan napisał/a:
Podlaczenie z aparatem zależy podobno tylko od wężyka spustowego gdyż przez niego jest ponoć komunikacja obrotnica--> aparat.
no i tu jest pies pogrzebany, ciekawe jak to działa.
kakadupoznan, tak naprawdę ważne jest też jaka jakość cię interesuje i czy chcesz produkować takie coś jak na tym marnym gifie od sprzedawcy czy np. będziesz chciał skleić porządną animacje, gdzie takie skoki są nie do zaakceptowania. Oczywiście tu istotne jest też odpowiednie ułozenie obiektu i soft.
Profi obrotnice są dość często robione na sevo mechanizmach, no i sporą część kasy producent dolicza za odpowiednie oswietlenie, które jest wliczone w sama maszynę cnc. Pomijając juz takie maszyny, w których jest jeszcze ramie poruszające się wraz z aparatem, z czego mozna zrobić prawdziwą animację "w trzech osiach", bo dodatkowo dostajesz też całkiem przyjemny soft. Miałem okazję jakieś dwa lata temu bawić się czymś takim i efekty były całkiem spoko.
Np. jak tu :
Rozdzielczosc ; dowiedziałem się ze ma skok co 0,9 stopnia bo to na silniku krokowym.
A jakość przecież zależy do aparatu, jego ustawien i przde wszytkim ilość klatek/obrot, chyba ze czego nie rozumiem.
Nawet najlepszym aparatem przy rozdzielczości tryliona pikseli ale ustawieniu np. 20 klatek na obrot zawsze będą skoki bo foto jest wtedy robione co 18 stopni (360/20). Ale można ustawić np. 100 klatek na obrot a wtedy to już wyjdzie prawie film
A ta Twoja zabawka fajna, tyle ze pewnie nie kosztuje 200-300 zl tylko pewnie 100 tyś
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Lip, 2014
kakadupoznan napisał/a:
Nawet najlepszym aparatem przy rozdzielczości tryliona pikseli ale ustawieniu np. 20 klatek na obrot zawsze będą skoki bo foto jest wtedy robione co 18 stopni (360/20). Ale można ustawić np. 100 klatek na obrot a wtedy to już wyjdzie prawie film
nie o to chodzi, chodzi o precyzję lub powtarzalność tego skoku, jest to szczególnie istotne kiedy powtarzasz jakies ujęcia, bądź ktoś u Ciebie zamawia powiedzmy 100 takich samych sekwencji przedmiotów o tej samej lub podobnej wielkości. Jakość matrycy w przypadku takich zdjęć jest drugorzędna, bardziej się liczy żywotność migawki aparatu, bo robi on naprawdę za "trzepaczkę". Schodzi się nawet z rozdzielczości na jotpegu, żeby procka nie zamulać przy składaniu aktywnej lub pasywnej animacji. Są klienci, których drażni właśnie to, że obroty są nieprecyzyjne, np. po 20(na 36 kroków) kroku nagle okażę się że ten się przesunął o dwie wartości, co w przypadku tego urządzenia jest możliwe. Takie coś nie wygląda ciekawie, dodatkowo nie spodziewałbym się tu jakiegoś wypasionego PLC, więc sam rozumiesz.
Cytat:
A ta Twoja zabawka fajna, tyle ze pewnie nie kosztuje 200-300 zl tylko pewnie 100 tyś
nie moja i od właściciela dowiedziałem się, że było to w okolicach 30K, a były to odwiedziny przy okazji serwisu, bo prosto z fabryki nie chciała działać
robiłem kiedyś na samoróbie, nawet bez silnika...
dobry stolarz zrobi, tylko trzeba mu wytłumaczyć o co chodzi
bo ważna jest precyzja, a do ustawień trzeba dorobić podziałkę,
najlepiej kątownikiem z precyzyjną podziałką, są to jakieś wydatki
i tak czy siak, więc jeśli można kupić gotowe rozwiązanie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10