Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Hej,
Dawno temu "zachorowałem" na D7000. Obecnie mam w końcu wolne fundusze, ale na rynku w międzyczasie pojawił się następca.
W tym czasie nie śledziłem rynku (wypadłem z obiegu dwa lata temu), więc nie wiem jakie są opinie użytkowników, informacje zwrotne, porównania. Nie miałem go też w ręce (7000 zrobiłem kilkaset zdjęć w różnych warunkach - i dla mnie było ok - w każdym razie znam aparat i wiem czego się po nim spodziewać). Nie wiem za to nic o D7100.
Pytanie czy warto zamienić zainteresowanie na D7100. Trochę boję się matrycy ( że te 24 mego to za dużo, ze będzie szumiało za bardzo...). O D7000 marzyłem. Obecnie mogę mieć jeden lub drugi.
Czytałem masę recenzji i opisów i mam mieszane uczucie.
Który według Was będzie ciekawszą propozycją? Czy warto dołożyć te kilka złotych dla modelu młodszego o 3 lata?
(Przy założeniu że w D7000 nie przeszkadza mi ani mityczna chlapanie, ani autofocus nie zawsze trafiający)
D90 jeszcze do niedawna był doskonałą propozycją dla wymagających amatorów. A gdzie jest teraz D90? Za chwilę to samo stanie się z D7000. Skoro masz kaskę, to bierz D7100. Porobisz zdjęć parę, a potem zdołasz jeszcze wziąć kilka złotych przy odsprzedaży aparatu. Matryca nie jest zbyt upakowana. Pamiętaj, że ze wzrostem ilości pikseli wzrasta również poziom technologii.
Załóżmy, ze D7100. Znam doskonale szkło 18-105. Ale widzę, że jest też nowe - 18-140.
Czy poza ogniskową to nowsze szkło ma lepszą jakość? Mniejsze zniekształcenia, mydlenie, etc? Czy różni się tylko ogniskową?
Pytam, bo zakup będę brał na raty, i mam do wyboru albo oprocentowane raty na wersję 18-105, albo zerówki na 18-140. W obu przypadkach całkowity koszt jest identyczny, więc za różnice ceny i tak stałki nie kupię...
Test na optycznych nie dał mi poglądu - bo było masę sprzecznych komentarzy....
Decydując się na wynalazek typu d7100 nie kupowałbym do niego ciemnych, uniwersalnych, do wszystkiego i niczego szkieł, typu wymienione przez Ciebie, tylko zastanowiłbym się, co najczęściej chce fotografować i w związku z tym zdefiniował, które ogniskowe najbardziej dla apsc przydatne będą.
Nie miałem żadnego "ja z konkurencji jestem" . Według recenzji Kena Rokwella 140tka pomimo większego zakresu ogniskowych optycznie jest na podobnym poziomie co inne zoomy Nikona . Tak więc ponieważ występuje w zestawie , nie musisz dopłacić do 140tki i będzie to twój pierwszy/podstawowy obiektyw to weź ten z większym zakresem a potem dokupisz sobie co będziesz chciał
widziałem zdjęcia robione tandemem d7100 i Sigma 18-35... oczy wypadły mi na biurko z wrażenia, co za ostrość !! transmisja!! to po prostu widać, nie trzeba mierzyć, zdjęcia wyglądają jak z FF
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 08 Lip, 2014
certainbeing napisał/a:
widziałem zdjęcia robione tandemem d7100 i Sigma 18-35... oczy wypadły mi na biurko z wrażenia, co za ostrość !! transmisja!! to po prostu widać, nie trzeba mierzyć, zdjęcia wyglądają jak z FF
certainbeing, mógłbyś wskazać miejsce w tym wątku, gdzie ktoś w ogóle omawia współpracę tego body z tym obiektywem i co to ma wspólnego z tym tematem, bo może coś przeoczyłem?
Twoja opinia może być tak samo prawdziwa jak fakt, że ten obiektyw ma losowy af często nie dający się z kalibrować z aparatami różnych marek z czym nawet serwis nie jest w stanie sobie poradzić.
wpisz sobie w gigle lub innym szperaczu, "Nikon d7100 Sigma 18-35 samples"
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 13 Lip, 2014
certainbeing napisał/a:
wpisz sobie w gigle lub innym szperaczu, "Nikon d7100 Sigma 18-35 samples"
certainbeing, rozumiesz postawione pytanie?
przypomnę:
kozidron napisał/a:
certainbeing, mógłbyś wskazać miejsce w tym wątku, gdzie ktoś w ogóle omawia współpracę tego body z tym obiektywem i co to ma wspólnego z tym tematem ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12