Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 14 Lip, 2014
D7000 czy D7100
Autor Wiadomość
jotes 
Uczestnik

Wysłany: Wto 24 Cze, 2014   D7000 czy D7100

Hej,
Dawno temu "zachorowałem" na D7000. Obecnie mam w końcu wolne fundusze, ale na rynku w międzyczasie pojawił się następca.
W tym czasie nie śledziłem rynku (wypadłem z obiegu dwa lata temu), więc nie wiem jakie są opinie użytkowników, informacje zwrotne, porównania. Nie miałem go też w ręce (7000 zrobiłem kilkaset zdjęć w różnych warunkach - i dla mnie było ok - w każdym razie znam aparat i wiem czego się po nim spodziewać). Nie wiem za to nic o D7100.

Pytanie czy warto zamienić zainteresowanie na D7100. Trochę boję się matrycy ( że te 24 mego to za dużo, ze będzie szumiało za bardzo...). O D7000 marzyłem. Obecnie mogę mieć jeden lub drugi.

Czytałem masę recenzji i opisów i mam mieszane uczucie.

Który według Was będzie ciekawszą propozycją? Czy warto dołożyć te kilka złotych dla modelu młodszego o 3 lata?
(Przy założeniu że w D7000 nie przeszkadza mi ani mityczna chlapanie, ani autofocus nie zawsze trafiający)

Reklama

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Wto 24 Cze, 2014   

D90 jeszcze do niedawna był doskonałą propozycją dla wymagających amatorów. A gdzie jest teraz D90? Za chwilę to samo stanie się z D7000. Skoro masz kaskę, to bierz D7100. Porobisz zdjęć parę, a potem zdołasz jeszcze wziąć kilka złotych przy odsprzedaży aparatu. Matryca nie jest zbyt upakowana. Pamiętaj, że ze wzrostem ilości pikseli wzrasta również poziom technologii.

jotes 
Uczestnik

Wysłany: Pią 04 Lip, 2014   

Ok, a inaczej...

Załóżmy, ze D7100. Znam doskonale szkło 18-105. Ale widzę, że jest też nowe - 18-140.

Czy poza ogniskową to nowsze szkło ma lepszą jakość? Mniejsze zniekształcenia, mydlenie, etc? Czy różni się tylko ogniskową?

Pytam, bo zakup będę brał na raty, i mam do wyboru albo oprocentowane raty na wersję 18-105, albo zerówki na 18-140. W obu przypadkach całkowity koszt jest identyczny, więc za różnice ceny i tak stałki nie kupię...

Test na optycznych nie dał mi poglądu - bo było masę sprzecznych komentarzy....

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 04 Lip, 2014   

Decydując się na wynalazek typu d7100 nie kupowałbym do niego ciemnych, uniwersalnych, do wszystkiego i niczego szkieł, typu wymienione przez Ciebie, tylko zastanowiłbym się, co najczęściej chce fotografować i w związku z tym zdefiniował, które ogniskowe najbardziej dla apsc przydatne będą. :idea:

jotes 
Uczestnik

Wysłany: Sob 05 Lip, 2014   

Inaczej.

Pierwszy będzie i tak obiektyw kitowy. Więc pytanie brzmi 18-105 czy 18-140.

dcs
[Usunięty]

jotes, porownanie na dxomark.com na konkretnym aparacie

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

jotes napisał/a:
Pierwszy będzie i tak obiektyw kitowy.

a musi być? Nie lepiej kupić od razu puszkę i coś konkretniejszego (jeśli są środki...)?
jotes napisał/a:
Więc pytanie brzmi 18-105 czy 18-140.

Żaden

zbig75 
Rozmowny

Nie miałem żadnego "ja z konkurencji jestem" :smile: . Według recenzji Kena Rokwella 140tka pomimo większego zakresu ogniskowych optycznie jest na podobnym poziomie co inne zoomy Nikona . Tak więc ponieważ występuje w zestawie , nie musisz dopłacić do 140tki i będzie to twój pierwszy/podstawowy obiektyw to weź ten z większym zakresem a potem dokupisz sobie co będziesz chciał :grin:

certainbeing 
Uczestnik
b(o)eing

Wysłany: Wto 08 Lip, 2014   

widziałem zdjęcia robione tandemem d7100 i Sigma 18-35... oczy wypadły mi na biurko z wrażenia, co za ostrość !! transmisja!! to po prostu widać, nie trzeba mierzyć, zdjęcia wyglądają jak z FF

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 08 Lip, 2014   

certainbeing napisał/a:
widziałem zdjęcia robione tandemem d7100 i Sigma 18-35... oczy wypadły mi na biurko z wrażenia, co za ostrość !! transmisja!! to po prostu widać, nie trzeba mierzyć, zdjęcia wyglądają jak z FF

certainbeing, mógłbyś wskazać miejsce w tym wątku, gdzie ktoś w ogóle omawia współpracę tego body z tym obiektywem i co to ma wspólnego z tym tematem, bo może coś przeoczyłem?

Twoja opinia może być tak samo prawdziwa jak fakt, że ten obiektyw ma losowy af często nie dający się z kalibrować z aparatami różnych marek z czym nawet serwis nie jest w stanie sobie poradzić.

certainbeing 
Uczestnik
b(o)eing

Wysłany: Nie 13 Lip, 2014   

wpisz sobie w gigle lub innym szperaczu, "Nikon d7100 Sigma 18-35 samples"

kozidron
[Usunięty]

certainbeing napisał/a:
wpisz sobie w gigle lub innym szperaczu, "Nikon d7100 Sigma 18-35 samples"

certainbeing, rozumiesz postawione pytanie?

przypomnę:

kozidron napisał/a:
certainbeing, mógłbyś wskazać miejsce w tym wątku, gdzie ktoś w ogóle omawia współpracę tego body z tym obiektywem i co to ma wspólnego z tym tematem ?

certainbeing 
Uczestnik
b(o)eing

jesteś zbyt dosłowny

kozidron
[Usunięty]

certainbeing napisał/a:
jesteś zbyt dosłowny

co ma ta sigma do budżetu tego wątku i potrzeb OP?

jotes 
Uczestnik

Aparat kupiony. 18-140 jednak. Temat do zamknięcia. Dzięki wszystkim za pomoc i/lub chęci.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi