Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 17 Lip, 2014 bezlusterkowiec w góry i nie tylko
Witajcie
Potrzebuję pomocy w wyborze aparatu, który będzie wykorzystywany do fotografowania gór, krajobrazów jak i swojej rodziny i różnych imprez, oczywiście wszystko amatorsko.
Fundusz jaki chcę przeznaczyć to 1200zł.
Wpadł mi w oko olympus pl3 bądź też używany pm2. Który z nich byłby lepszy. Może coś innego?
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Wysłany: Pią 18 Lip, 2014 Re: bezlusterkowiec w góry i nie tylko
blade86 napisał/a:
Witajcie
Potrzebuję pomocy w wyborze aparatu, który będzie wykorzystywany do fotografowania gór, krajobrazów jak i swojej rodziny i różnych imprez, oczywiście wszystko amatorsko.
Fundusz jaki chcę przeznaczyć to 1200zł.
Wpadł mi w oko olympus pl3 bądź też używany pm2. Który z nich byłby lepszy. Może coś innego?
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Olympus XZ-2 sprawdzi sie w wymienionych przez Ciebie zadaniach z nawiązką - świetne jasne i stabilizowane szkło, do tego całkiem dobra matryca. Za 1200zł masz nówkę w sklepie.
myzrael [Usunięty]
Wysłany: Pią 18 Lip, 2014
Do wymienionych celów Olympus E-PM2 z 14-42 będzie idealny, jeśli nie potrzebujesz wizjera. Widzę, że na allegro nówki chodzą za 1200 zł. Olympusy to bardzo przyjemne aparaty, do krajobrazów matryca 4/3 zdecydowanie większa niż w kompaktach będzie jak znalazł.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 18 Lip, 2014
blade86, mając 1200 zlotych nie zastanawiał bym się tylko skorzystał z promocji w Euro http://www.euro.com.pl/se...oQ&gclsrc=aw.ds i wziął tego Olympusa E-PM2 - za 1249 złotych ! Warto dołożyć te parę złociszy. masz jakość porównywalną z dobrym lustrem.
cube007, - XZ-2 ma się tak do bezlusterkowca E-PM2 jak hulajnoga do mercedesa... jak to wygląda można sprawdzić na http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings/Sports
Sony Nex 3n , jeżeli zależy ci na szerokim kącie , http://www.ceneo.pl/23227281 - to chyba najtańsza opcja dająca szeroki kąt (24mm w przeliczeniu na mały obrazek ) .
AndrzejM.Makuch - sama matryca zdjęć nie robi. Szkło XZ-2 jest jaśniejsze o 2-2,5EV od ciemnozooma dołączanego do E-PM2, wiec cała przewaga matrycy 4/3 (która wynosi w porywach 2EV, wg DxO) idzie w przysłowiowy gwizdek. Pomijam już takie drobnostki, jak ruchomy LCD, wbudowany filtr ND czy wbudowana lampa błyskowa w XZ-2 - przydatności tych udogodnień żaden wykres nie pokaże
E-PM2 to sympatyczny aparacik, pod warunkiem sparowania go z czymś innym niż ciemny zoom. Tyle tylko, ze taki zestaw nijak się ma do budżetu - 1200zł - jakim dysponuje autor wątku.
myzrael [Usunięty]
Wysłany: Sob 19 Lip, 2014
cube007 jeśli tak mówisz to chyba nie miałeś do czynienia z aparatami o większej matrycy. Przy krajobrazach ten "ciemny zoom" kitowy będzie bardzo dobry, szczegółowość i plastyka zdjęć będzie o niebo albo dwa lepsza od XZ-2.
Dobrze widać na włosach, przy ZX-2 na ISO 100 już widać jakieś artefakty i efekty odszumiania. Nadmieniam, że to zdjęcia na najniższej czułości ISO. Na wyższych przewaga E-PM2 będzie dramatycznie rosła.
IR i ich zdjęcia robione w jpg, na fabrycznych ustawieniach, to dla Ciebie miernik możliwości sprzętu fotograficznego Żeby było zabawniej, redakcja IR podpięła do E-PM2 obiektyw kosztujący tyle co XZ-2 i E-PM2+kit razem
myzrael napisał/a:
Nadmieniam, że to zdjęcia na najniższej czułości ISO. Na wyższych przewaga E-PM2 będzie dramatycznie rosła.
Powtórzę - bardzo jasne szkło XZ-2 powoduje, że tam gdzie kompakt pozwala ograniczyć się do np. ISO200, e-pm2 z kitem musi jechać na min. ISO800.
myzrael... pisałeś o aparacie z zestawowym zoomem, a nie o testach matrycy. A ten obiektyw 14-42 to trochu szczegółu potrafi zgubić względem np. Pana 20/1.7 itede. Na tyle, ze ten XZ też se poradzi.
A BTW co robi matryca XZ2 sprawdź se na dpreview. Porównaj PM-2 z XZ-2. Na niskich ISO, oczywiscie, jak to krajobrazówka zwykle lubi. Zdziwisz się. Na RAW oczywiście, bo w kategorii jotpegie to nie takie aparaty robią chłam (na cropie).
Panowie jestem naprawdę mile zaskoczony. Parę dni temu napisałem to samo zapytanie na innym forum i dostałem jedną odpowiedz. A tutaj..
Wracając do tematu to jak narazie skłaniam się do pm2. Aktualnie licytuje
http://allegro.pl/olympus...4428045894.html
Podejrzewam, że nie byłbym w stanie zauważyć różnicy między xz-2 a pm-2.
Ostatnio byłem w Zakopanem i robiłem zdjęcia zwykłym kompaktem swojej córce i bardzo brakowało uchylnego wyświetlacza. Dlatego podoba mi się pl3. Wiecie muszę jeszcze wiele poczytać, zrobić setki zdjęć(mam nadzieję jakimś nowym sprzętem)
Natomiast wybór pm2 ma tą zaletę, ze jak będzie trzeba i/lub ochota to naprawdę fajne obiektywy da się do tego dołączyć. Bo jak ma zostać z 14-42 na wiki wikiw... to średni sens. Do xz2 nie da się i koniec pieśni.
Natomiast wybór pm2 ma tą zaletę, ze jak będzie trzeba i/lub ochota to naprawdę fajne obiektywy da się do tego dołączyć. Bo jak ma zostać z 14-42 na wiki wikiw... to średni sens. Do xz2 nie da się i koniec pieśni.
Różnicy między zdjęciami wykonanymi prezentowanymi aparatami:)
A pl3 daleko zostaje w tyle?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10