Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dobra lampa błyskowa do Nikon D90
Autor Wiadomość
Doris 
Bywalec

Wysłany: Nie 07 Wrz, 2014   Dobra lampa błyskowa do Nikon D90

Witam wszystkich

Mam starszy typ aparatu cyfrowego tzn. Nikon D90. Chciałam zaopatrzyć się w lampę błyskową, ale zauważyłam iż te modele które są kompatybilne z aparatem, a które producent wymienił w instrukcji obsługi niestety nie są już sprzedawane.

Chciałabym również aby zakupiona przeze mnie lampa była kompatybilna z Nikonem D7100, który planuję zakupić w przyszłości. Niestety nie znam się na lampach i czy będą one kompatybilne z obiema wersjami aparatów firmy Nikon.

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, to bardzo prosiłabym o posta na forum.

Bardzo dziękuję wszystkim chętnym do pomocy.

Pozdrawiam

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 07 Wrz, 2014   

Doris, z tego co mi wiadomo modele kompatybilne z lustrzankami Nikona sa kompatybilne z nimi wszystkimi wiec mozesz po prostu przeszukac tematy nt lamp do Nikona i wybrac jakas, ktora sie miesci w twoim budzecie

mozer 
bo Pentax

Doris napisał/a:
modele które są kompatybilne z aparatem, a które producent wymienił w instrukcji obsługi niestety nie są już sprzedawane.

To chyba dosyć logiczne - nie mógł przecież wymienić modeli, które nie istniały w momencie produkcji aparatu ;)

komor 
Moderator

mozer napisał/a:
To chyba dosyć logiczne

Zawsze lepiej zapytać, nie dziwię się, że Doris wolała podpytać. O ile można w ciemno założyć, że nowe modele lamp Nikona są zgodne wstecz przynajmniej do D90, jak nie wcześniej, to z producentami firm trzecich może być różnie – albo nie zadziała na starszym, albo nie będzie zgodny z najnowszym. Radiowe wyzwalacza na przykład to różnie bywało, jak pamiętam.

Doris, budżet podaj. Jak nieograniczony to bierz Sabinkę 910. Oświetli wszystko. :)

mozer 
bo Pentax

komor, producent aparatu raczej nie wymienia w instrukcji lamp firm trzecich ;)

komor 
Moderator

mozer, masz słuszną rację. :) Doris, można po wybraniu lampy, o ile nie jest to produkt Nikona, sprawdzić w opisie technicznym producenta, czy wymieniony jest D90. W instrukcji D90 nie ma co sprawdzać, jak słusznie zauważył mozer.

mozer 
bo Pentax

sb910 na pewno będzie doskonałym rozwiązaniem jak się ma takie fundusze do dyzpozycji, ale myślę, że do amatorskiego pstrykania najwyższy model np. Yongnuo będzie w zupełności wystarczający.

Doris 
Bywalec

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Mozer, nie rozumiem co nielogicznego napisałam w zacytowanym przez Ciebie zdaniu.

Potrzebuję lampy błyskowej mniej więcej do czegoś takiego:

https://www.youtube.com/watch?v=8sKK_lvQiVA

mozer 
bo Pentax

Doris napisał/a:
Mozer, nie rozumiem co nielogicznego napisałam w zacytowanym przez Ciebie zdaniu.

Przecież ja napisałem, że to logiczne, a nie nielogiczne :)

Doris 
Bywalec

Wysłany: Pon 08 Wrz, 2014   

Dziękuję za wasze opinie.

Popytam jeszcze w sklepach czy ewentualnie nie byłoby jakiegoś tańszego "zamiennika" lampy Nikona. Nie chciałabym oczywiście aby sprzedawca wcisnął mi jakiś złom. Widzę iż SB 910 jest w cenie ok 1500-1600 zł. Nie wiem czy ewentualny zamiennik byłby trochę tańszy, ale jak już wspomniałam zapytam w sklepie. Pewnie sprzedawca też będzie znał się trochę na sprzęcie który sprzedaje.

Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam

komor 
Moderator

Doris, rozejrzyj się jeszcze po paru tematach w tym dziale - było ostatnio o nowych lampach automatycznych (TTL) firmy YongNuo, zawsze jest też ktoś, kto poleci Metza, parę możliwości jest poza Nikona SB-9x0.

moronica 

ode mnie - Yongnuo 568EX za 1/3 ceny Nikona

Doris 
Bywalec

Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014   

Moronica, bardzo dziękuję za zaproponowaną mi ofertę sprzedaży, ale mam w planie zakupić coś nowego z aktualną gwarancją. Niestety nie mogę sobie pozwolić na to że kiedy ze sprzętem coś mi się stanie , to koszty naprawy przewyższą sam zakup. Przepraszam Cię i nie bierz tego do siebie. Po prostu mam taką zasadę że jak kupuję coś co kosztuje przynajmniej "parę stówek" to musi być to coś nowego na gwarancji. Jak dla mnie jest to po prostu czysta przezorność.

Pozdrawiam.

Usjwo 
Optyczny

"ode mnie" - oznaczalo chyba "propozycja ode mnie" :)
Kup nnowe Yongnuo na gwarancji :mrgreen:

moronica 

Doris, jw, to byla propozycja tego co powinnas sobie kupic. nowka za 1/3 ceny nikona. ja sie swojej nie pozbywam :P a odnosnie tej zasady, ze nie kupujesz uzywek, to generalnie duzy blad. ja mam zasade, ze korpusy plus wszystko, co plastikowe (np lampa), kupuje nowe ale chociazby obiektywy tylko uzywane kupuje. dzieki temu mam jasniejsze i solidniejsze sztuki niz to, co jest dostepne nowe w ich cenie

Odpowiedz do tematu