Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki. Sporo poczytałem i zastanawiam się miedzy tymi dwoma modelami:
- Sony A65
- Nikon D5300
Co do tego do czego będzie używana to zdecydowanie amatorskie (chyba, że złapie bakcyla) zastosowanie: pejzaże, dzieci, portret
Dosyć istotna jest też funkcja filmowania.
Do wyżej wymienionych body, chciałbym dokupić spacerzoom i dalej jakąś stałkę.
Co do spacerzoomu to albo Tamron 18-270, albo Sigma 18-250 MACRO.
Aparat zapewne kupię w wersji z kitem 18-55 lub w przypadku D5300 może się szarpnę na 18-105.
Podoba mi się idea EVF w sony, ale boję się schyłku bagnetu A (A65 już też jest nie produkowany, więc jak coś to muszę się śpieszyć)
W D5300 jest Wifi, dla którego widzę u siebie zastosowanie.
Czytam i czytam o tych modelach ale nie mogę się zdecydować.
Proszę o pomoc i sugestie. Może z racji swojego braku doświadczenia czegoś nie "widzę" i tak naprawdę wybór jest oczywisty
Rozważałem taką opcję, ale chciałbym uniknąć zmiany szkła np. na spacerze z psem. Wiem, że dobranie szkła do konkretnego ujęcia to dużo większe szanse na dobrą fotografię, ale na razie wolałbym jeden spacerzoom i stałkę do ciemniejszych warunków.
na razie wolałbym jeden spacerzoom i stałkę do ciemniejszych warunków
18-105VR + 50/1,8G
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 15 Lip, 2014
D5300 jest sprzedawany z trochę lepszym 18-140mm.
WIIW [Usunięty]
Sunders napisał/a:
18-105VR + 50/1,8G
Potrzebuję czegoś z większym zakresem ogniskowych.
D5300+18-140 jest obecnie za 3888 - 250cashback = 3638
W takim przypadku to lepiej chyba D5300 (samo body)+ używany Nikkor 18-200 VRII za powiedzmy 1600-1800 tylko czy różnica w jakości będzie aż tak duża w stosunku do sigmy lub tamrona?
Ten Tamron 18-270 to niemożebny shit, Sigmy nigdy nie używałem nie mam o niej zdania.
Ogólnie nie polecałbym takich mega zoomów, wolałbym jednak od czasu do czasu zmienić obiektyw na aparacie.
Oba korpusy podobnie spełnią te zadania, ważniejszy będzie obiektyw, jednak z D5300 nie wszystkie Nikkory będą miały AF.
WIIW napisał/a:
AF podczas filmowania w A65 jest o niebo lepszy niż w D5300.
WIIW napisał/a:
Podoba mi się idea EVF w sony, ale boję się schyłku bagnetu A
Ta, od ubiegłego roku "prorocy" zapowiadają że na A już nic się nie ukaże, a jest A77II, wkrótce będzie A99II i Zeiss 135 SSM. Poza tym który producent odświeżałby wystarczająco dobre szkła, gdyby po roku chciał zlikwidować bagnet
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Ten Tamron 18-270 to niemożebny shit
+1
WIIW [Usunięty]
MaciekNorth napisał/a:
AF podczas filmowania w A65 jest o niebo lepszy niż w D5300
Tak właśnie czytałem, że Sony pod kątem filmowania dużo lepiej sobie radzi, ale jeśli Sony to jaki zoom?
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Ogólnie nie polecałbym takich mega zoomów, wolałbym jednak od czasu do czasu zmienić obiektyw na aparacie
Jak wspomniałem jestem totalnym laikiem, z zaparciem na lustrznakę i naprawdę początkowo chciałbym spacerzoom i do tego stałkę. Później oczywiście możliwe, że się rozwinę
Tak właśnie czytałem, że Sony pod kątem filmowania dużo lepiej sobie radzi, ale jeśli Sony to jaki zoom?
Ze spacerzoomów najlepiej Sony 16-105, albo troszkę słabszy Sony 18-135. A do filmowania najlepszy byłby Sony 16-50 SSM, bo ma cichy AF, choć mniejszy zakres ogniskowych.
kozidron [Usunięty]
MaciekNorth napisał/a:
Poza tym który producent odświeżałby wystarczająco dobre szkła, gdyby po roku chciał zlikwidować bagnet
ja nie chce zaczynać żadnych wojen systemowych ale może ten który chce jeszcze paru klientów naciągnąć
MaciekNorth a tak na marginesie, sony "zlikwidowało" ten bagnet w momencie przejścia tylko na slt
dcs [Usunięty]
Cytat:
+ używany Nikkor 18-200 VRII za powiedzmy 1600-1800 tylko czy różnica w jakości będzie aż tak duża w stosunku do sigmy lub tamrona?
ja nie chce zaczynać żadnych wojen systemowych ale może ten który chce jeszcze paru klientów naciągnąć
To właśnie wojną systemową jest takie zaklinanie rzeczywistości, podobnie jak w przypadku Pentaksa, który rzekomo umiera już od kilku lat...
kozidron napisał/a:
MaciekNorth a tak na marginesie, sony "zlikwidowało" ten bagnet w momencie przejścia tylko na slt
Więc postawiło krzyżyk 4 lata temu, gdy ukazał się ostatni DSLR. Ale jakoś nadal wypuszczają i zapowiadają nowe korpusy, obiektywy, lampy, trochę dziwne
kozidron [Usunięty]
MaciekNorth napisał/a:
podobnie jak w przypadku Pentaksa, który rzekomo umiera już od kilku lat...
takie cuda chyba tylko na kkm-ie
MaciekNorth napisał/a:
Więc postawiło krzyżyk 4 lata temu, gdy ukazał się ostatni DSLR. Ale jakoś nadal wypuszczają i zapowiadają nowe korpusy, obiektywy, lampy, trochę dziwne
jak się popatrzy na częstotliwość to cieniutko, raczej rozwijają się inne produkty tej marki i to ze sporym powodzeniem i wcale nie w tej ślepej uliczce, ja ci szczerze gratuluje 135ssm i tego, że wierzysz iż ten projekt dawno nie leżał na desce lub nawet na produkcji prototypów. Nawiasem mówiąc gratuluje dołożenia silnika do już istniejącego szkła, musiał być to nie lada wyczyn dla takich fachowców, ja nawet nie pije do "nich", tylko do twoich zachwytów i tego, że taki zabieg to twoim zdaniem coś przełomowego co świadczy o rozwoju systemu "jako całości".
MaciekNorth napisał/a:
wkrótce będzie A99II
ja już widziałem A88 , poczekamy zobaczymy ile się tam zmieni w tym cudzie i czy to nie będzie marketing z krwi i kości czy rzeczywisty postęp do tyłu jak to bywało w sony
dcs [Usunięty]
Cytat:
MaciekNorth napisał/a:
AF podczas filmowania w A65 jest o niebo lepszy niż w D5300.
D5300 daje lepszą jakość video. (FHD 50p transfer ok 37mb/s)
Zobacz Maciek co się narobiło.
[A ile Pentax wypuścił nowych obiektywów przez ostatnie cztery lata ]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10