Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 03 Lis, 2014 60d vs 70d + jaki obiektyw
Witajcie,
kompletuję zestaw dla dziennikarza. Które body polecacie - 60d czy 70d i jaki obiektyw do tego dobrać? Mam już faworyta ale ciekawa jestem Waszej rekomendacji. Mam na to 6,5 tys (w cenie nowego sprzętu).
Dziękuję.
Dla dziennikarza to są jedynki, no ale są też małe gazety i takie które zaczynają, to wolałbym cos mocniejszego niż 60 czy 70D np. 7d. Zależy w sumie też, co to za "dziennikarstwo" czasem się przydaje lampa czasem nie, czasem dłuższa optyka a czasem krótsza, sporo zmiennych
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 03 Lis, 2014
I tu trudno się nie zgodzić, ale nawet małą redakcję na ff jednak już powinno być stać... To jednak troszkę inna jakość obrazka niż z półklatkowego canona. No i zależy co to za dziennikarstwo - jak bez sportu - to nikon D7100 czy np Pentax k-3 z 16-50/2,8 + 50-135/2,8 spokojnie też wystarczy. Jednak jeśli już musi być canon APS-C to z dwojga... raczej 70D.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Pon 03 Lis, 2014, w całości zmieniany 2 razy
Kozi, ktoś ci płaci za pisanie takich bzdetów? Czemu nie masz jeszcze swojej jedynki? No i oczywiscie drudiej jako backup, bo przecież prawdziwy dziennikarz i fotograf bez backupu się nie rusza, nie?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Lis, 2014
komor napisał/a:
Kozi, ktoś ci płaci za pisanie takich bzdetów? Czemu nie masz jeszcze swojej jedynki?
nie bylem, nie jestem i pewnie nigdy nie będę dziennikarzem ale w przyszłym miesiącu niezwłocznie cię poinformuję o zakupie, chyba że będzie 2 tygodniowa obsuwa
Domyslam się, że Tobie płacą mało za moderacje na tym forumie ale to chyba nie powód, żeby nawet nie doczytać posta do końca, przecież tyle razy ci się ta operacja udawała
komor napisał/a:
No i oczywiscie drudiej jako backup, bo przecież prawdziwy dziennikarz i fotograf bez backupu się nie rusza, nie?
czyli przemęczenie zwykle strasznie się spinasz na literówki czy ortografy, może jakiś jeden dzień wolny od foruma pogadaj z szefem, skrzykniemy się w spamie, zrobi się jakieś lobby, możemy też nie pisać nic przez całą dobę
dobre, nie będę dziś złośliwy i nie napiszę ci tego co mozer ostatnio o klasyfikacji potrzeb
Kozi. Tak na serio.
Po kiego Ci lipny Canon - tak się głośno zastanawiam.
Przecież Canon to najgorsze zuo na rynku, a TY chcesz na to krocie wydać...
Nie wolisz Nikona D4, czy coś w tym stylu?
kozidron napisał/a:
a widzisz akurat trafiłeś, w czwartek pozyczam hasselka
no, fajnie, ale to się nie liczy.
O kupno chodziło
Wysłany: Sro 05 Lis, 2014 Re: 60d vs 70d + jaki obiektyw
simbelyne napisał/a:
Witajcie,
kompletuję zestaw dla dziennikarza. Które body polecacie - 60d czy 70d i jaki obiektyw do tego dobrać? Mam już faworyta ale ciekawa jestem Waszej rekomendacji. Mam na to 6,5 tys (w cenie nowego sprzętu).
Dziękuję.
Po kiego Ci lipny Canon - tak się głośno zastanawiam.
wiesz co może dlatego, że mam do niego 70-200/2.8 i kilka innych szpeji, jakieś tam preferencje pewnie też odgrywaja jakąś tam rolę a chce mieć też jeszcze 2 szkła od canona, których nie ma w nikonie.
muzyk napisał/a:
Przecież Canon to najgorsze zuo na rynku, a TY chcesz na to krocie wydać...
ale miedzy nami jest istotna różnica, ja robię jeszcze zdjęcia mi nie zalezy tylko na samym posiadaniu
muzyk napisał/a:
no, fajnie, ale to się nie liczy.
czemu, wypożyczonym też się da robić zdjęcia, przynajmniej pare razy już mi się udało.
nie bylem, nie jestem i pewnie nigdy nie będę dziennikarzem
Byłeś, jesteś i będziesz, bo fotografujesz tzn. eventy, koncerty, sport itd. No dobra, nie jako dziennikarz, ale jako fotograf. Tym bardziej powinieneś mieć dobry aparat, prawda? Robisz to od lat, aparatami od 40D począwszy, albo pewnie i jeszcze starszymi. Więc po co te – Twoje ulubione słowo – bzdury, które napisałeś w pierwszym poscie? Poprawiasz sobie samopoczucie, że teraz masz lepszy sprzęt niż kiedyś?
A teraz doradźmy może pytającemu jakiś zestaw za 6500 zł. OK? Jeśli to ma być Canon, a budżet ten ma wystarczyć na wszystko, to nie pozostaje nic innego jak Sigma 17-50/2.8 OS albo analogiczny Tamron 17-50/2.8 VC, do tego lampa z TTL (na silnego Canona nie starczy, koledzy doradzą pewnie jakiegoś Metza albo Yongnuo), a za pozostałe pieniądze 60D lub 70D, zależy ile kasy zostanie. Warto dołożyć do 70D.
No i pytający mógły się ustosunkować też do tego:
kozidron napisał/a:
Zależy w sumie też, co to za "dziennikarstwo" czasem się przydaje lampa czasem nie, czasem dłuższa optyka a czasem krótsza, sporo zmiennych
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Lis, 2014
komor napisał/a:
Byłeś, jesteś i będziesz, bo fotografujesz tzn. eventy, koncerty, sport itd. No dobra, nie jako dziennikarz, ale jako fotograf.
komor, to nie jest dziennikarstwo i nie nazwałbym fotografii eventów dziennikarstwem, czy twoim tokiem rozumowania reportaż ślubny też jest dziennikarstwem. Od sprzętu, który jest zarzynany wymaga się troszkę więcej niż od tego który używany jest do reportażu ślubnego czy foto eventów. To jest dość wielka różnica.
komor napisał/a:
Więc po co te – Twoje ulubione słowo – bzdury, które napisałeś w pierwszym poscie?
zacytuj gdzie w tym wątku napisałem bzdury, czy tego chcesz czy nie korpusy z tej pólki są stosowane w dziennikarstwie. Twoje przemęczenie, odbija się na jakości moderacji
Gdybyś zresztą wysilił się bardziej i przeczytał reszte postu, no co widać zabrakło ci mocy, zauwazył byś, że proponuje 7D, bo to jednak lepszy aparat od XXD i bardziej się do tego nadaje, chociaż jak napisałem w pierwszym poście, jest za mało danych żeby to stwierdzić, bo nie wiadomo do końca na czym to dziennikarstwo polega.
komor napisał/a:
Warto dołożyć do 70D.
moim zdaniem lepiej kupić 7d, który niewiele się różni ceną. Pewnie byłbym innego zdania gdyby chodziło o filmowanie.
komor napisał/a:
Poprawiasz sobie samopoczucie, że teraz masz lepszy sprzęt niż kiedyś?
komor, może rzeczywiście potrzebujesz wolnego? Grube brednie w innym wątku polecam amatorowi do sportu sprzęt z jeszcze niższej półki, dając przykłady jak inni amatorzy robią zdjęcia dla zabawy i dają radę. Dziennikarstwo to nie amatorska zabawa, więc sprzęt ma jakieś znaczenie i lepiej jest wybierać ten solidniejszy, szczególnie gdy róznica w cenie to około 200 ziko, wedle np. najdroższego sklepu w Polsce.
Zresztą chyba się uniosłeś , bo dla OP "dziennikarstwo" może oznaczać zupełnie co innego niż dla mnie czy dla Ciebie
Ostatnio zmieniony przez kozidron Sro 05 Lis, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11