Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 14 Gru, 2012
Jaki obiektyw do Sony
Autor Wiadomość
xy979 
Nowy

Wysłany: Czw 13 Gru, 2012   Jaki obiektyw do Sony

Jestem totalną amatorką, jakiś czas temu dostałam w prezencie sony alpha 35 i tak zaczęłam przygodę z fotografowaniem głównie moich dzieci i póki były małe kit wystarczał, zwłaszcza, że dopiero się uczyłam co i jak, ale teraz bardzo potrzebuję pomocy w zakupie obiektywów
1. który sprawdzi się w plenerze, kiedy to dzieci biegają i raz dwa oddalają się tak, że zrobienie ładnego zdjęcia graniczy z cudem;
2. do robienia zdjęć portretowych

Reklama

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Czw 13 Gru, 2012   

Ad. 2 - proponuję 50 mm F1.8 sonego, wprawdzie plasticzak, ale nie taki strasznie drogi i chyba nawet się nada.
Ad. 1 - tu gorzej... a jakimi funduszami dysponujesz? Bo nasuwa mi się jakiś jasny i szybki teleobiektyw (70-200 F2.8), tyle że to akurat dosyć droga impreza... najtańszy jest Tamron i kosztuje ok. 2700 zł. Sigma czy Sony to już znacznie większy wydatek... Chyba, że jakiś używany?

pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Pią 14 Gru, 2012   

rozumiem, że w zestawie kitowym dostałaś obiektyw 18-55 (jeśli nie to warto go poszukać).
możesz spokojnie rozejrzeć się na rynku wtórnym (szkła używane).
Sony 18-55 ~160 zł
Sony 35/1.8 ~600 zł
Sony 55-200 ~400 zł
Minolta 50/1.7 ~450 zł

koniecznie przeglądaj giełdę na klubkm.pl

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

No właśnie o te fundusze się rozchodzi. xy979, napisz nam ile możesz na to wydać i czy myślisz o jednym czy dwóch obiektywach.
Jeśli masz pieniądze i 300zł to "na waciki", to:
ad 1. Podobnie jak kolega zaproponował bym 70-200mm f/2.8 ze stabilizacją
ad 2. Sony, Minoltę, Sigmę 50mm f/1.4
Jak jesteś w stanie uciułać te kilka tysiaczków, to:
ad 1. 70-200 f/2.8 bez stabilizacji
ad 2. Sony, Minolta 50mm f/1.8
Jeśli musisz liczyć każda złotówkę ale coś tam masz zaskurniaków, to:
ad 1. 55-200 :mrgreen: f/4-5.6
ad 2. ten zestawowy, który masz :D
lub
ad1 i ad2 Sigma 18-250 :twisted:

Dżozef 
Entuzjasta

Obiektyw niewiele Ci pomoże, poprawi tylko jakość tych udanych zdjęć. Musisz opanować temat zdjęć dzieci w ruchu, od strony technicznej. W przeciwnym wypadku pozostanie ubieranie dzieci w kurtki o odmiennych kolorach aby rozróżnić je na zdjęciu po.... kolorze smugi.

xy979 
Nowy

dziękuję za podopowiedzi, niestety kwota mnie ogranicza i max. to 1000zł

pan.tadeusz tak w zestawie kitowym dostałam ten 18-55 i on tak się sprawdza więc obiektyw do portretowych fotek jest w planie do zakupu jako drugi, ale ten pierwszy, który sprawdziłby się w plenerze on jest wręcz niezbędny.
Fotki dzieci w ruchu mam opanowane Dżozef chodzi o to abym za dziećmi biegać nie musiała bo gdy są za daleko to z tym kitem jest więcej pleneru i krajobrazu, a dzieci gdzieś daleko daleko i muszę za nimi biegać co by być w miarę blisko.

Wojmistrz 
Obserwator

xy979, rozumiem, że fotografujesz dzieciaki w trybie manualnym lub preselekcji, masz już na maksa podciągnięte ISO i jedynie teraz ratuje ciebie jasne szkło - no niestety za 1000zł ... ciężko. Dozbieraj, bo to co kupisz może być na zasadzie "zamienił stryjek..."
Jeśli masz dobrze ostre zdjęcie w wysokiej rozdzielczości to lepiej je po prostu przyciąć/wykadrować w programie do obróbki. Po co ci fotka 4912 x 3264 jeśli pewnie dajesz do odbicia w 10x15 czy oglądasz na monitorze full HD (1920x1080)?
Może po prostu spróbuj iść w tym kierunku. Zamiast większego ciemnego zooma, bo na więcej Ciebie teraz nie stać, kup (nawet używane) jasne szkło np 35mm lub 50mm f1.4 lub jeśli nie masz możliwości tyle dozbierać to f1.8. Może odkryjesz inną stronę fotografii.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

xy979, to pozostaje Ci Minolta 70-210/4 (flinta), ale tylko używana. Obejrzyj sobie sample nią robione TU Jeżeli nie boisz się pracy z obiektywem manualnym, to myślę że podobałyby Ci się zdjęcia z Samyanga 85/1,4. Tyle, że to tzw. manualna stałka, więc musiałabyś się przyzwyczaić do "braku możliwości zoomowania" i braku AF (ostrzysz tylko ręcznie). Przy dzieciach może to być dość karkołomne. Sample . Innym niezłym obiektywem jest Sony 85/2,8 - też stałka, ale z AF - więc pewnie będzie znacznie łatwiej z nią pracować, z naciskiem na znacznie... :wink: Tylko światło ma gorsze. Sample .

pan.tadeusz
[Usunięty]

xy979 napisał/a:
dziękuję za podopowiedzi, niestety kwota mnie ogranicza i max. to 1000zł

przy tym budżecie celuj w Sony 55-200, którego znajdziesz nawet z gwarancją w cenie ~400 zł.
kolejnym obiektywem powinno być Sony 35/1.8 i kupisz używkę ~600 zł.

czyli razem idealnie 1000 zł :)

Wojmistrz 
Obserwator

kasiakaaz napisał/a:
Jeżeli nie boisz się pracy z obiektywem manualnym, to myślę że podobałyby Ci się zdjęcia z Samyanga 85/1,4. Tyle, że to tzw. manualna stałka, więc musiałabyś się przyzwyczaić do "braku możliwości zoomowania" i braku AF (ostrzysz tylko ręcznie). Przy dzieciach może to być dość karkołomne.
Te "dość karkołomne" mi się spodobało. Myślę, że w przypadku biegających małych dzieci, użył bym słowa "niemożliwe" :mrgreen:

dragossani 
Entuzjasta

Można poćwiczyć z serią - przy 5.5 kl./s i manualnym ustawieniu ostrości gdzieś kawałek przed nadbiegającym dzieckiem, jest spora szansa na przynajmniej jedno trafione ujęcie. Nieco karkołomne ale jak najbardziej wykonalne.

Skoro dzięki SLT mamy (w miarę) szybką serię to niech się chociaż do czegoś przyda :wink:

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

Wojmistrz napisał/a:
Te "dość karkołomne" mi się spodobało. Myślę, że w przypadku biegających małych dzieci, użył bym słowa "niemożliwe" :mrgreen:

Wojmistrz, ojtam, ojtam, może xy979 ma grzeczne dzieci...?? :wink: Tak czy siak, sprawa nie jest przegrana i z misją "immposible" bym nie przesadzała.

pan.tadeusz
[Usunięty]

mimo wszystko zacząłbym od zestawu 55-200 i 35. w dalszej kolejności podnieść wbudowaną lampę albo zbierać na zewnętrzną.
a jesli chce spróbować manualnej stałki to kupić na allegro przelotę na m42 (20zł) i wygrzebać z szafy jakiegoś Heliosa czy inne szkieło do zenita.

Wojmistrz poszedł w 70-200/2.8 i jasne 50 mm.
pierwsza propozycja waży zwykle grubo ponad kilogram i przypomina wyrzutnik granatów - wprost idealny spacerniak dla mamy z dzieckiem ;) koszty takich jasnych sportowych zoomów to zwykle kilka tysięcy.

ogniskową 50 mm znasz już z dłuższego końca obiektywu 18-55 i sama czujesz, że nie wystarcza. z jasnych stałek znacznie lepszą propozycją do tego rozmiaru matrycy jest 35 mm - choćby dlatego, że z powodzeniem wykorzystasz go w domu (czyli tam gdzie mniej światła). nie będzie przy tym potrzeby chodzenia po ścianach (niestety 50 mm to dosyć wąsko w Twoim wypadku i wtedy trzeba mocno cofać).

fajnym pomysłem jest ten Sammyang 85 mm ale ma tą wadę, że ostrością operujesz ręcznie. przy dzieciakach daruj sobie ten wydatek 700 zł bo można lepiej to zainwestować (choćby zewnętrzna lampa). ale! przelotka na m42 to jakieś 20 zł, a Helios czy Jupiter to chyba coś koło 50 zł - niewielki wydatek, a nada zupełnie nowy wymiar zabawie w fotografowanie.

świetnym szkłem pod ten rozmiar matrycy jest Sammyang 8 mm.
jeśli będziesz planować kolejne zakupy to weź go koniecznie pod uwagę.
daje naprawdę sporo frajdy swoim odrealnionym rybim spojrzeniem, a w połączeniu z dziecięcą ekspresją będzie mega fun :)
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Pią 14 Gru, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

na portrety - wspomniana flinta. na dzieci.... nie wiem. 35 nie ma świetnego AFa, chociaż po domknięciu powinna jako-tako dać radę.

razem trzeba trochę dołożyć :-)

pan.tadeusz
[Usunięty]

dlatego zamiast flinty brałbym 55-200 - mniejszy, lżejszy, tańszy, szybszy i często nawet ostrzej rysuje. mniejsza szansa na grzyba i można go mieć z gwarancją - w razie kłopotów z trafianiem jakaś kalibracja przez serwis Sony na Żytniej. odrobinę ciemniejszy ale to chyba nie gra tu aż tak istotnej roli skoro dopinamy budżet.

Odpowiedz do tematu