Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 22 Gru, 2012
C 135 f/2.0 L czy C 100 f/2.8 L Macro
Autor Wiadomość
lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

Wysłany: Pią 21 Gru, 2012   C 135 f/2.0 L czy C 100 f/2.8 L Macro

chciałbym zasięgnąć porady i wysłuchać sugestii odnośnie wyboru szkiełka. pstrykam z zamiłowania i pasji wszystko co mnie zainteresuje: widok, spacer, rodzinka, ostatnio trochę imprezy okolicznościowe. pomyślałem o rozszerzeniu zestawu o dłuższą, jasną stałkę, przymierzam się do jednego szkła z tematu

aktualnie na stanie roboczym
20D, 5D II
C 17-40 f/4 L
C 24-105 f/4 L
C 70-200 f/4 L
C 50 f/1.4
:?:

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 22 Gru, 2012   

Interesuje Ciebie macro?
Ja jako właściciel 135L i osoba nie mająca ciągu do macro polecę oczywiście powyższy obiektyw. Na 5D będziesz robił kobietom takie portrety, że... będą chciały pozować nago :mrgreen:
Żarcik oczywiście, ale zadowolenie z dobrego zdjęcia będzie murowane. Jest jakość, czar i magia. Choć odrobinę mniejsza niż z 85L.

muzyk 

Jeśli zależy Ci na makro, to ze 135 L daj sobie spokój, bo to nie ta "branża", ale za to pomyśl o 100 2.8 IS USM Makro.

Jeśli jednak makro Ci niepotrzebne, daj sobie spokój z jednym i drugim i kup 135L.
Satysfakcja gwarantowana - tym bardziej na 5dII.
MM napisał/a:
Na 5D będziesz robił kobietom takie portrety, że... będą chciały pozować nago :mrgreen:

A przy rozbieraniu majty przez głowę będą ściągać :mrgreen:

nienietaktak
[Usunięty]

muzyk, nie zdążą się rozebrać, a już będą nagie :mrgreen:
A poważnie, to 135/2.0 mogę polecić z czystym sumieniem. Dzisiaj małe fotografowanie i też będę intensywnie używał. Oprócz tego, że ma właściwości, jakie wyżej zostały wymienione, to jeszcze szybkość i celność AF jest nie do pogardzenia.

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

@ MM wiem że masz 135/2 dlatego byłem ciekawy twojej opinii choć zdaję sobie sprawę że może być nieobiektywna. robaki nie śnią mi się po nocach żeby mieć jakieś parcie na makro ale zdarza się przyfocić kwiatki czy motylki (z tym co mam trudno było załapać bakcyla :lol: )

zastanawiałem się czy 100/2.8 macro za bardzo mnie nie ograniczy do szerszego zastosowania ze względu na GO

dzięki wszystkim za udział w temacie

Sunders 

Mam oba.

lexus napisał/a:
zastanawiałem się czy 100/2.8 macro za bardzo mnie nie ograniczy do szerszego zastosowania ze względu na GO

IMO nie.

lexus napisał/a:
widok, spacer, rodzinka, ostatnio trochę imprezy okolicznościowe. pomyślałem o rozszerzeniu zestawu o dłuższą, jasną stałkę

Ale do takich zastosowań, nie ma się co zastanawiać - 135L.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ja tylko przypomnę (bo chyba już o tym pisałem) pewną historię.
Na targach Foto w Łodzi kilka lat temu koledzy z pewnego miesięcznika foto (nie napiszę jakiego bo to może być kryptoreklama a za to Arek rozdaje tutaj BANY :lol: ) robili ludziskom testy rozdzielczości ich obiektywów. Robili w jpg. Ja poprosiłem, by zrobili mi z RAW-a. No to zrobili. Przerobili na kompie i wyszło im, że wynik był lepszy od możliwego z uzyskania z tej matrycy (robione na 5D). Na moją zdziwioną minę przyznali się, że lekko te pliki domyślnie wyostrzają bo ludzie wychodziliby załamani jakie mają słabe szkła. Taka tam poprawa humoru. Facet obrabiający na kompie zdjęcie testowe (bodaj Imatest) nie wiedział jakie to było szkło. Jak mu powiedziałem to stwierdził - NO TAK... 135L... to mówi WSZYSTKO :mrgreen:

Pod małą klatkę tego 135L bym nie polecił na rodzinne spacery. Pod FF można go kupować w ciemno. Od razu wyjaśnię - nie chodzi o rozdzielczość matrycy małej klatki itd., chodzi tylko o praktyczność kąta widzenia.

Macro kwiatka tym też da się porobić, trzeba tylko dokupić sobie pierścienie pośrednie.

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

był dylemat bo testy optycznych sprawy nie rozstrzygają ale teraz jest już jasno, słoik na robaki poczeka w kolejce (człowiek z natury robi się wygodny - odpuszczam wszelkie pierścionki)

jeszcze raz dzięki za udział, żeby było rodzinnie to stawiam wszystkim pyfko :mrgreen:

nienietaktak
[Usunięty]

lexus, nie rzucaj słów na wiatr, bo to może być droga zabawa ;)

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

@ nienietaktak chodziło mi o forumowe pyfko ale z tym "żywym" to też nie problem, myślę że dałbym radę :lol: jeżeli Dublin nie za daleko to z chęcią

nienietaktak
[Usunięty]

lexus, no dobra. idę powiedzieć małżonce, że lecę na chwilę do Dublina, bo piwo wiecznie zimne nie będzie :mrgreen:

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

nie ma sprawy na lotnisko mam rzut beretem (no może mokrym), jakby co to latem zajadę na ojczyzny łono, zawsze warto odbyć przyjemne rodaków rozmowy.

zastanawiam się jeszcze nad lampką ale zarzucę nowy temat porządek musi być

[ Dodano: Czw 10 Sty, 2013 20:13 ]
zanabyłem 135 f/2 L i jestem po pierwszym foceniu, mieliście rację polecając mi je.
-do portretów to chyba sam się rozbiorę :mrgreen:

oczywiście każdy ma własne preferencje i zna je najlepiej ale od siebie powiem: żałuje że mam je dopiero teraz

Odpowiedz do tematu